♠️ Ace Week 2022, dag 1: Den asexuella prideflaggan

 
Idag inleds årets Ace Week och det här är tredje året i rad som jag gör en temavecka av det här i bloggen. 2020 behandlade jag olika ämnen kopplade till asexualitet varje dag. 2021 skrev jag om sju olika romaner som har asexuella huvudpersoner. Och i år kommer jag skriva om sju olika symboler för asexualitet. 
 
Jag tänkte börja med den kanske mest uppenbara symbolen - flaggan...
 
 
Den antagligen mer bekanta regnbågsflaggan, som representerar hela HBTQ-communityt, utvecklades i Kalifornien på 1970-talet. 🏳️‍🌈 Sedan dess har det tagits fram ett antal olika nya flaggor för olika delar av HBTQ-communityt. Under 2009 och 2010 pågick diskussioner inom acecommunityt om att skapa en egen flagga, och i augusti 2010 presenterades flaggan ovan som det slutliga resultatet efter flertalet förslag och omröstningar. I början förekom flaggan bara i digitalt format på internet, men under 2011 kunde den för första gången skådas i en prideparad i San Francisco. Numera finns den tillgänglig att köpa i många nätbutiker där prideflaggor och andra prideprylar säljs och jag har flera stycken här hemma. 
 
 
Den asexuella prideflaggan påminner i sin design om många andra prideflaggor, såsom regnbågsflaggan, med ränder på bredden. Flaggan består av fyra färger – svart, grått, vitt och lila. Svart står för asexualitet, grått för grå asexualitet och demisexualitet, vitt för sexualitet och lila för gemenskap. 
 
 
Lila har, såvitt jag vet, alltid varit temafärgen för AVENs hemsida, vilket var den överlägset främsta sajten för asexuella vid tidpunkten för flaggans tillkomst och än idag har en framträdande roll inom communityt. Flaggan är också tydligt inspirerad av AVEN-triangeln, som jag kommer skriva mer om imorgon. Välkommen tillbaka då. 
 
Kommande inlägg:
Dag 6: Drakar 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback