♠️ Ace Week 2022, dag 7: De grekiska gudinnorna Hestia, Athena och Artemis

 
Tiden går fort och nu är vi redan framme vid den sista dagen av Ace Week 2022. Som jag nämnde igår kommer jag idag att skriva om tre grekiska gudinnor - Hestia, Athena och Artemis. 
 
Det finns ju en normativ uppfattning om att sexuell attraktion är en såväl naturlig som obligatorisk del av den mänskliga naturen, av vad det innebär att vara människa. Vilket har lett till att vi inom acecommunityt börjat skämta om att det måste betyda att vi asexuella helt enkelt är gudar. 😉 
 
Men skämt åsido finns det tre gudinnor inom grekisk mytologi som ofta hyllas i asexuella sammanhang som coola, mytologiska förebilder - Hestia, Athena och Artemis. Grekisk mytologi är tämligen full av promiskuösa gudar och gudinnor och där sticker Hestia, Athena och Artemis ut genom att faktiskt inte vara intresserade av sexuella relationer. De kallas alla tre för oskuldsgudinnor. 
 
Hestia var hemmets och härdens gudinna. Både Poseidon och Apollon (två av de mest åtråvärda gudarna) förälskade sig i henne och friade, men hon ville inte ha någon av dem - eller någon annan heller för den delen. Hon bad sin bror Zeus, gudarnas konung och himlens härskare, om lov att aldrig behöva gifta sig eller ta någon älskare. Han accepterade hennes önskan. Och inte ens Afrodite, kärlekens och fruktbarhetens gudinna, hade någon makt över Hestia och hennes beslut att förbli oskuld. 
 
Athena var vishetens och krigets gudinna. Hon var dotter till Zeus och föddes ur hans huvud, enligt en del versioner för att Zeus ätit upp Athenas gravida mamma och enligt andra versioner genom partenogenes (en form av asexuell fortplantning) utan att någon mamma var inblandad. Athena valde precis som sin faster Hestia att förbli oskuld. Vid ett tillfälle försökte Hefaistos, smideskonstens gud, våldta henne men hon fredade sig från honom. 
 
Artemis var jaktens och kyskhetens gudinna. Hon värnade väldigt mycket om sin oskuld och betraktades som en motpol till Afrodite. När jätten Orion försökte våldta Artemis framkallade hon skorpioner som stack ihjäl honom - varpå han steg upp till himlen och blev en stjärnbild. Artemis var beskyddare av kvinnor och hjälpte dem särskilt i samband med förlossningar. Själv födde hon dock aldrig några barn. 
 
Och med dessa tre gudinnor avslutar jag årets Ace Week. Jag hoppas att ni har funnit veckans inlägg intressanta. 🖤🤍💜

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback