San Francisco i bilder

Okej. Nu har det gått nästan en hel vecka sedan syrran och jag kom hem från San Francisco och det börjar bli hög tid att publicera de utlovade bilderna från resan. Så här kommer de.
 
På tåget mot Kastrup. Två trötta, nervösa och förväntansfulla resenärer.
 
Första morgonen i Castro.
 
Guidad rundvandring i Castro. Vi fick bland annat se "den bögigaste kyrkan utanför Vatikanen" (enligt guiden), en lågstadieskola med tema mänskliga rättigheter och konst, ett fönster fullt av barnförbjudna Barbie-dockor och en massa vackra gamla hus. Man måste ju bara älska Castro!
 
Syrran och jag gick även på en egen liten rundvandring, i kvarteret där två av mina romankaraktärer bor.
 
Jag ville inte att Ångestmonstret skulle följa med på resan, men det gjorde hen förstås ändå.
 
Fina, harmoniska Japanese Tea Garden. Lämpligt nog gick vi på guidad rundvandring där just den dagen då jag ansattes som värst av Ångestmonstret. Det hade en väldigt lugnande effekt på mig.
 
Los Angeles. Så...stort!
 
Vet ni vad skyskraporna bakom mig är för något? Revisionsbyråer! En byrå per skyskrapa. OMFG! Jag kan inte med ord beskriva hur tacksam jag är över att slippa jobba i Los Angeles.
 
Staples Center. Platsen som varit mitt Mecka ända sedan jag fick besked om att jag blivit utvald till att få köpa några av de allra bästa biljetterna till en av Taylors konserter där.
 
Taylor! OMG, det är faktiskt Taylor! På riktigt! Jag tror jag dör...
 
Buena Vista Park. Branta backar, söta ekorrar, höga träd och vacker utsikt mot Golden Gate-bron. Nattetid även tillhåll för hemlösa, knarkare och cruisande bögar - men vi föredrog att gå dit på dagtid.
 
Japantown. Syrrans favoritkvarter i San Francisco (det skulle nog ha varit mitt också om inte Castro funnits).
 
Union Square. Det blir inte mer fancy än såhär i San Francisco.
 
Spårvagnar! Åh, jag ÄLSKAR spårvagnar! Kön till de riktigt gamla spårvagnarna var mördande lång, men väl värd att stå i.
 
Orphan Andy's. En liten dygnet-runt-öppen diner mitt i Castro, med charmig inredning och feminina bögar som servitörer - ge mig en enda anledning till att detta INTE skulle vara min favoritrestaurang. I love it!
 
San Francisco slår nog rekordet i störst utbud av gratistidningar på stan. Det finns hur många som helst, för alla smaker.
 
Noskiga skyltar finns det också gott om.
 
Fisherman's Wharf. Stadens turistfälla nummer ett. Buskmannen och Alcatraz var himla spännande att se - annars var det mest krimskramsbutiker och turister. Och fåglar!
 
Jag kommer att sakna San Francisco. I synnerhet Castro. Ååååhh...
 
Men hur fantastisk resan än var, måste den ju ta slut någon gång. (Om ni undrar vad rökmolnen på den nedersta bilden är för något, så kan jag ju upplysa om att vi flög genom röken från den stora skogsbranden).
 
Åååh, min lilla skatt! Det var så himla underbart att se henne igen. Hon verkade väldigt lycklig över att se mig också. Men jag vet inte vad hon blev mest glad över - mig eller regnbågsleksaken jag köpte åt henne i Castro. ;)

Reflektioner kring Miley Cyrus

Jag läser en hel del feministiska bloggar, och genom dem har jag förstått att det den senaste veckan varit ett jäkla hallå kring Miley Cyrus' uppträdande på VMA. Jag hade själv inte sett uppträdandet ifråga, bara stillbilder från det. Men efter alla inlägg jag läst om slut shaming och cultural appropriation kände jag att jag behövde se det med egna ögon för att kunna bilda mig en egen och vettig uppfattning.
 
Det var inte lätt att hitta en video med själva uppträdandet, ska jag säga. När jag sökte dök det bara upp en massa videor med folk som "tyckte till" om uppträdandet. Och det var inte förrän jag inaktiverade YouTubes säkerhetsläge som jag kunde hitta och titta på det jag verkligen letade efter (det hade tydligen flaggats som olämpligt innehåll).
 
Här är det...
 
 
Jaha, liksom. Jag tycker att det ser ut som vilken R'n'B-musikvideo som helst. Lättklädd tjej som dansar sexigt med fullt påklädd kille. Skulle det vara något nytt? Det nya är väl att det är en tjej som står i centrum och tar för sig snarare än att vara ett viljelöst bihang till en man. Hon är ett handlande subjekt istället för ett passivt objekt - och det känns förstås obekvämt i en patriarkal värld och väcker en väldig massa rabalder.
 
Och så var det det där med rasismen. Den aspekten har jag faktiskt svårt att se. Jag tycker nämligen att alla ska få ägna sig åt de musikstilar och uttryckssätt de vill, även om de inte tillhör den grupp som ägnade sig åt det "från början". Någon som ser det rasistiskt problematiska i Mileys framträdande får gärna förklara det för mig. För jag förstår inte.
 
Det jag däremot slås av när jag ser Mileys uppträdande på VMA är att det är en ganska naturlig utveckling av den karriär hon haft. Jag menar, hur gammal var hon när hon fick huvudrollen i Hannah Montana - typ tolv år? Sedan dess har hon tvingats växa upp som gulligullig Disney-flicka - vilket i princip innebär att hon inte har fått växa upp överhuvudtaget. (Här drar jag kopplingar till Lindsay Lohan, även hon en gulligullig Disney-flicka som vuxit upp och skapat stora rubriker genom sina "skandaler".) Jag förstår att det nu kommer en kraftig motreaktion från 20-åriga Miley. Hela hennes VMA-framträdande känns som ett stort protestskrik mot den oskuldsfulla roll som tilldelats henne. Hon är vuxen nu och hon vill att folk ska fatta det. Ganska förståeligt, om ni frågar mig.

Sömninkompatibel

Jahapp. Natten till igår sov jag typ tolv timmar. Natten till idag sov jag ingenting - verkligen INGENTING alls. Vadå skev fördelning...
 
Jag låg och spelade Wordfeud större delen av natten, för att ha något att göra i väntan på sömnen som aldrig kom. Hade jag varit hemma skulle jag ha tagit Imovane. Men nu var jag inte hemma, syrran och jag var hemma hos mamma och hennes man (och jag hade inte med mig tabletterna dit).
 
Tidigare på kvällen hade vi visat dem alla våra ettusenetthundranågonting bilder från resan. Och sedan tittade vi på Idol. Det var första gången jag såg det eländiga programmet på jag vet inte hur länge. Och innan jag gav mig in i spela-Wordfeud-hela-natten-karusellen så försökte jag blogga från mobilen om teveprogrammet ifråga.
 
Men på grund av crappy lantortsinternet så förlorade jag anslutningen innan jag hann publicera - och på grund av crappy Blogg.se-app försvann hela jäkla inlägget utan att sparas. Jag orkade inte skriva om hela skiten en gång till, men det gick i alla fall i princip ut på att jag avskyr Idol och all annan förnedringsteve. Det är inte underhållning, det är mobbning. Och jag mår dåligt av att titta på det.
 
Nu mår jag också dåligt, men inte av någonting jag tittar på utan av sömnbrist. Jag har nu varit vaken i nästan ett helt dygn. Så jag kanske borde gå och lägga mig och försöka sova några timmar...

Huvudsaken

Som ni kanske märker har jag bytt header här på bloggen. Jag kände att det var dags - det är nästan TVÅ ÅR sedan sist.
 
Tre av mina headers genom åren.
 
Den nya bilden är tagen under körsbärsträden i Japanese Tea Garden i San Francisco. Övriga bilder från resan kommer dyka upp i bloggen så småningom. Jag måste bara sålla lite först - för jag tror inte att ni vill kolla på över tusen bilder...

Sömnstörning?!

Jag pallrade mig faktiskt iväg till apoteket igår, tro det eller ej. Men sedan lade jag mig ner bakom min nerdragna rullgardin igen. Fast jag somnade inte, jag kollade på film. Vilket väl kan ses som ett steg i rätt riktning?! Fast efter det sov jag i och för sig i ett halvt dygn.
 
Hm. Men om man ska se det från den ljusa sidan - jag har inte behövt ta Imovane på nästan två veckor nu. Alltid något.

ZzzZzzzZzZzz

Hm. Strax efter att jag skrivit klart föregående inlägg gick jag och lade mig och sov några timmar till. Och nu vill jag gå och lägga mig IGEN - det känns som om jag skulle kunna sova hela den här dagen också. Jag borde egentligen gå till apoteket, för en av mina mediciner tog slut igår, men jag orkar inte. Jag vill bara sooova...
 
Det känns inte riktigt normalt, det här. Okej att man får lite jetlag och sådär...men syrran klarade minsann av att gå upp i vanlig tid redan igår - medan jag FORTFARANDE är helt mongo. Syrran säger att det förmodligen beror på att resan var mycket mer psykiskt påfrestande för mig än för henne och att jag därför har mycket större spänningar som släpper nu när det hela är över.
 
Det låter logiskt. Men det är ändå väldigt jobbigt och irriterande. Jag menar, detta är min sista semestervecka - ska jag behöva gå omkring som en zombie här hemma ända tills det är dags att börja jobba igen?! Hoppas inte det...

Nu har jag sovit den utmattades sömn

Oj. Ni får ursäkta den bristande uppdateringen. Men det tog ett dygn(!) att resa från hotellet i Castro hem till lägenheten i Norrköping. Och sedan tog det ytterligare över ett dygn att sova mig utvilad. Nu börjar jag känna mig som människa igen, så här kommer äntligen ett litet livstecken från mig.
 
Det känns väldigt konstigt att vara tillbaka i Sverige. Jag gick en sväng till affären igår eftermiddag, under en av mina pauser av vakenhet i maratonsömnen, och förundrades över hur annorlunda allting kändes. Alla människor pratade svenska. Inga regnbågsflaggor vajade från fönstren. Inga pojkar gick och höll varandras händer. Ingen fjolla satt och sjöng högt i falsett på någon parkbänk. Bilarna tutade inte hysteriskt åt varandra i korsningarna. Träden intill trottoaren var inte palmer. Kassörskan i mataffären sa "hej hej" istället för "hello miss, how are you today". Allting är så tyst och lugnt och...behärskat! Jag känner mig som en främling i mitt eget land, i min egen stad. Men det går väl över snart, antar jag.
 
Jag skulle vilja lägga upp en massa bilder från resan (vi tog över tusen stycken!) men de flesta finns i syrrans kamera eftersom jag inte vågade flasha med min dyrbara dutt-dutt-telefon alltför mycket på främmande platser. Så ni får vänta lite, tills jag får möjlighet att lägga in bilderna i datorn.
 
Men på YouTube finns det resurser minsann! Massor av videor från konserten, och man skymtar faktiskt mig i flera av dem...
 
Can you tell me now, you're the lucky one...
 
Ser ni mig, i den röda ringen? Åååh...helt ofattbart!
 
Tur att det finns bildbevis...annars skulle jag knappt tro på det själv.

San Francisco-vistelsen närmar sig sitt slut

Vi har åkt spårvagn! Urgammal, världsberömd spårvagn som man fick köa i sju evigheter för att få åka med. Vi åkte mellan de båda ändhållplatserna, från Powell Street och ända upp till Fisherman's Wharf. Det var jätteroligt och absolut värt den långa väntetiden.

Fisherman's Wharf är nog den värsta turistfälla vi råkat ut för i den här stan. Så himla många krimskramsbutiker (som jag självklart köpte en miljon Jag-älskar-San-Francisco-prylar i) och restauranger och så vidare. Och buskmannen! Sedan 1980 sitter en hemlös man bakom några grenar och skrämmer förbipasserande turister. Vi lyckades tack och lov undkomma att själva bli skrämda, men det var roligt att stå på behörigt avstånd och iaktta hans verksamhet.

Jahapp. Fredag eftermiddag. Imorgon åker vi hem till Sverige igen. Det känns bra...vi har haft jätteroligt och hunnit med det mesta som vi vill göra. Den här resan har verkligen varit helt fantastisk, på många sätt - inte minst för min personliga utveckling.

Nu ska vi vila en stund på hotellrummet och sedan gå en sista runda i Castro. Sedan är det natti natti.

Japaner, katter och spårvagnar

Idag har vi varit i Japantown. Så syrran har förstås varit extatisk hela eftermiddagen. Jag blev det först när vi hittade en stor butik som inte sålde någonting annat än Hello Kitty. Jag tog en liten rosa shoppingkorg och svävade omkring mellan hyllorna och ville köpa allt allt ALLT. Men jag lyckades lägga band på mig och köpte faktiskt bara tre saker. Himla duktigt av mig, måste jag säga.

Vi har även varit vid Union Square och tittat på (men inte i) de flotta butikerna där. Och så har vi sett de berömda gamla spårvagnarna och hur det går till när man vänder dem vid ändhållplatserna. Köerna för att åka med spårvagnarna var dock aslånga, så vi bestämde oss för att göra det imorgon istället. Golden Gate-bron tar vi också imorgon. Vi börjar bli rätt slappa nu...sover länge och orkar inte göra så mycket när vi väl tar oss ut ur hotellrummet. Det är nog rätt lagom att åka hem i övermorgon faktiskt.

Jag överlevde Los Angeles men trivs helt klart bättre i San Francisco

Jag har sett Taylor live. Jag har befunnit mig bara någon meter från henne. Jag har sett henne och hört henne sjunga PÅ RIKTIGT. Det är helt jävla ofattbart.

Arenan rymde typ 14 000 personer och syrran och jag befann oss verkligen i ALLA dessa människors blickfång, i det lilla området som omgärdades av scenen. Jag stod med armbågarna på scenkanten och betraktade det väldiga människohavet och förundrades över att jag inte föll död ner av ren skräck. Det kändes nästan surrealistiskt, som om alltihop bara var en dröm. Men vi har både biljetter, armband och foton som bevis för att vi faktiskt var där.

Tyvärr var vi tvungna att gå därifrån redan efter halva konserten. Taylor klev på scenen nästan två timmar senare än vad jag hade trott, för hon hade två förband som tog en jävla massa tid. Men det gör inte så mycket. Vi var ändå så himla trötta, och dessutom hade vi ju beställt en taxi att plocka upp oss vid kvart över tio.

Taxin, ja. Det stod en hel rad med taxibilar och väntade utanför arenan. Ingen av dem bar namnet på vårt taxibolag - vilket i och för sig inte betydde så mycket eftersom jag läst på deras hemsida att de ofta anlitar underentreprenörer. Jag har inte åkt taxi sedan jag var elva år och måste åka in till sjukhuset för blindtarmen, men då hade jag ju mamma med mig som skötte snacket och dessutom fanns det bara en taxi att välja på så det fanns ingen risk för att råka gå fram till fel bil. Så var det inte riktigt nu. Det kom fler och fler taxibilar, klockan passerade tidpunkten då vi skulle ha blivit upphämtade och jag kände hur paniken steg inom mig. Till slut ringde jag till taxibolaget och efter mycket om och men klev en chaufför ur en av bilarna och vinkade till oss och sa "Malin?" med mycket märkligt uttal och jag blev så himla LÄTTAD. Han var hur trevlig som helst och körde lugnt och säkert ut ur skyskrapeområdena och genom slumkvarteren och nästan ända fram till dörren vid Greyhound-stationen. Jag kände mig faktiskt trygg under hela färden och gav chauffören mer dricks än jag egentligen behövde och han önskade oss en trevlig resa.

En del av mig trodde faktiskt inte att vi skulle ta oss levande från Los Angeles. Inte förrän vi satt ombord på bussen kunde jag riktigt ta in det faktum att dagen som jag fruktat så mycket nu var över och att den till och med varit riktigt trevlig. För en utomstående betraktare kan det kanske verka märkligt att åka till Los Angeles över bara en dag och att inte se till att uppleva mer där än ett besök på biblioteket, en lågbudgetpicknick och en halv konsert. Men det var fullt tillräckligt för oss.

Och det var himla skönt att komma "hem" till San Francisco igen imorse. Vi tog en spårvagn hem till hotellet och lade oss och sov fram till eftermiddagen. Sedan gick vi till Subway och köpte med oss lite mat för en picknick i en mysig liten park och sedan gick vi förbi mina romankaraktärers hus en gång till och sedan gick vi till stadens äldsta park (där det tydligen ska krylla av använda kondomer på marken efter de nattliga aktiviteter som pågår där, men vi upplevde snarare att det kryllade av ekorrar och fjärilar).

Jag kände mig äntligen redo för att shoppa i de spännande små butikerna på Castro Street, så efter parkbesöken blev det några butiksbesök. Pryd som jag är blev jag alldeles förfärad av att det helt plötsligt kunde dyka upp porrbilder, glidmedel och dildos bland vykort, nyckelringar och annat oskyldigt. Men som syrran säger - det är ju fint att man inte behöver skämmas över att köpa sådana saker, att de ligger helt öppet bland "vanliga" saker och att det inte är något hysch hysch omkring det. Sedan finns det förstås en hel del butiker här som BARA säljer sexrelaterade produkter, men dem gick vi inte in i.

Nu ligger vi på hotellrummet och vilar (syrran har nog förresten hunnit somna, tror jag). Imorgon ska vi till Japantown och så ska vi åka gamla spårvagnar och ta oss en närmare titt på Golden Gate-bron. Natti!

This is all so crazy...

Mensen närmar sig, månen är så gott som full och resans spänningar känns ibland överväldigande. Igår låg jag på hotellsängen och grät en stor del av dagen. Det bara forsade utan hejd och alla uppkomna små bekymmer kändes som stora problemberg, alldeles omöjliga att ta sig över.

Men vi tog oss i alla fall, som planerat, till Golden Gate Park och gick på den guidade visningen i Japanese Tea Garden. Det var jättefint. Allting var så sjukt genomtänkt och välplanerat, det fanns en tanke bakom varje liten buske och sten och hur de var placerade i förhållande till varandra. Det var väldigt rogivande att gå omkring i parken, den hade verkligen en lugnande effekt på mig.
På vägen tillbaka till hållplatsen (åh, tänk att jag äntligen fått åka Muni-spårvagn!) stannade vi och åt på ett charmigt litet matställe och det tog faktiskt inte emot alls mycket att gå in där. Medan vi satt där, vid de stora fönstren, kom en bil från Google Maps Street View och åkte förbi - så inom en snar framtid kommer syrran och jag att finnas med i San Franciscos gatubild. :-)

Vad var då det stora problemberget igår? Taxin. Ikväll ska vi på Taylor-konsert och jag bestämde mig för att boka en taxi för att köra oss tillbaka till Greyhound-stationen efteråt. Men jag fick inget bokningsnummer och det verkade som om jag skulle behöva skriva ut, underteckna och faxa något jävla kontrakt till taxibolaget för att få mitt bokningsnummer. Och det måste jag ju be hotellpersonalen om hjälp med. Ångest! Till slut gick jag ändå till receptionen - men det var ju inte samma kvinna som det brukar vara! Ångest! Hon försökte hjälpa mig så gott hon kunde, men sa till slut att jag fick ringa taxibolaget och fråga. Ångest! Men jag ringde i alla fall. Och fattade knappt vad taximannen sa. Men vi kom i alla fall fram till att jag inte behövde faxa det där kontraktet och att han skulle skicka bokningsnumret till mig inom några minuter. Det dröjde säkert två timmar innan det kom och vid det laget var jag fullkomligt i upplösningstillstånd.

Sedan var jag lugn. I ungefär två minuter. Under den tid det tog för Ångestmonstret att hitta ett nytt orosmoment. Tänk om vi inte kommer få hämta ut våra konsertbiljetter! Jag har visserligen ett mejl från arrangören om att allting ska vara okej...men tänk om det inte är det i alla fall! Tänk om vi åker ända till Los Angeles och sedan snubblar på mållinjen. Jag vet inte om jag överlever det faktiskt.

Los Angeles, ja. Där är vi nu. Vi tog Greyhound-bussen från San Francisco inatt och anlände till den stora stora STORA staden före sju imorse. Läskigt! Allting är så...stort! Vi stannade på busstationen några timmar, i väntan på att stan skulle vakna. Men även vid halv tio-tiden kändes det lite kusligt att åka stadsbussen in till de mer centrala delarna. Syrran och jag var de enda vita på hela (verkligen HELA!) bussen, vilket var en väldigt märklig upplevelse. Och vi blev vittnen till hur en kvinna SLOG sin son. Helt ogenerat och utan att någon annan än syrran och jag verkade finna det upprörande. Här är det fortfarande okej med barnmisshandel. Verkligen en kulturkrock!

Det var skönt när bussen lämnade de nedgångna stadsdelarna bakom sig och kom in bland skyskrapor och kostymnissar istället. Där klev vi av, och letade oss fram till biblioteket. Och det är här vi befinner oss nu. Det är GIGANTISKT och nästan helt knäpptyst.

Nu ska vi gå ut och se om vi kan få i oss lite mat, och sedan ska vi kolla upp var arenan ligger och när den öppnar och lite sådana saker.

Herregud, vad skönt det kommer bli att komma "hem" till San Francisco igen! Jag föredrar helt klart den staden framför den här.

Stranger in an all night diner

Det blev inget parkbesök idag, det får bli en annan gång. Jag låg på sängen och vältrade mig i ångest inför morgondagens resa till Los Angeles istället. Och när syrran väl lyckades lugna ner mig var det redan kväll och väldigt olämpligt att gå till parken. Så vi gick till en mysig liten diner driven av jättegulliga bögar istället. Vi hade tänkt köpa take away och äta hemma på hotellrummet, men vi blev infösta i ett bås och där var det rätt trevligt så vi bestämde oss för att stanna där och äta. Andelen kvinnor i lokalen ökade avsevärt när vi gjorde entré. Det var uppenbarligen ett bögställe. Men vi blev väldigt väl mottagna och jag är obeskrivligt stolt över att jag ännu en kväll lyckats beställa mat trots Ångestmonstrets tappra försök att svälta mig till döds.

Nu till lite mindre aptitliga nyheter. Tidigare idag såg vi en kille på stan som endast var iklädd ett guldigt litet fodral som med nöd och näppe täckte hans mest privata del. Jag trodde knappt att det var sant. Och när vi kom tillbaka till hotellet efter dinerbesöket förut stötte vi ihop med grannen vars sexuella aktiviteter vi blev öronvittnen till imorse. Pinsamt!

Dinerbesöket ja...jag fick faktiskt lite Queer as Folk-känsla av det. Nästan så att jag väntade mig att Debbie Novotny skulle komma fram till oss när vi satt där i båset. Men det gjorde hon förstås inte.

Nu är det nog sovdags faktiskt. Natti!

Informativ söndag i Castro

Söndagseftermiddag i Castro. Idag har vi varit i en helt underbar bokhandel med STORA speciella avdelningar för lesbisk fiktion, bögfiktion, homoerotik, HBT-historia och annat trevligt. Jag köpte tre fina böcker från dessa fina avdelningar. :-)

Sedan besökte vi GLBT History Museum. Väldigt fint och intressant. Jag är otroligt tacksam över att tillhöra den generation jag gör, att få så mycket "serverat" när det gäller rättigheter och möjligheter tack vare alla som har vågat kämpa under mindre toleranta decennier. Det är sådant man inte tänker på så ofta men som blir tydligt genom initiativ som det här museet.

Efter det strövade vi runt i östra delarna av Castro och upptäckte gator vi inte gått på förut. Vi hittade en liten 7-Eleven-butik som sålde alkohol(!) vilket min lillasyster köpte två stora påsar av (till en amerikansk kväll med en vän hemma i Sverige, kan jag ju tillägga).

Visst ja, imorse besökte vi Ica Maxi...eh, jag menar Walgreens...där vi nu betraktar oss som stammisar (efter två besök). Kassören var jättetrevlig och förklarade för mig att jag inte behövde packa upp varorna ur korgen (vilket jag enligt svenskt manér förstås gjorde vid vårt första besök och som jag nu tänkte göra om innan det gick upp för mig att det ingår i kassörens uppgifter) och sedan förklarade han för syrran vilka värden de olika mynten har (hon rörde ihop dem totalt när hon skulle betala och det förstår jag för det är jävligt klyddigt med alla dessa olika myntvalörer).

Nu ska vi snart införskaffa lite mat och gå på picknick i stadens äldsta park. Den verkar rätt ofarlig på dagtid, men på natten skulle jag aldrig våga mig dit - då befolkas den av hemlösa, narkomaner och cruisande bögar. Men på dagen ska det främst vara hundägare, joggare, vandrare och annat harmlöst folk där. Jag tar dock med mig överfallslarmet, just in case.

Connection

Det är tidigt på söndagsmorgonen (runt klockan fyra) och jag är vaken och alldeles för pigg för att somna om. Tur att jag har dutt-dutt-telefonen att leka med.

Jag fick panik i fredags kväll när jag insåg att de amerikanska eluttagen skiljer sig från de svenska och att jag därför inte skulle kunna ladda mobilen och följaktligen varken kunna ringa mamma, kolla klockan eller fota.

Igår gick vi därför till receptionen och jag svamlade något om att "my cellphone is running out of battery but I realized my adapter doesn't fit the...eh..." och den vänliga damen i receptionen gick genast och hämtade en kartong full av tekniska prylar som jag fick rota runt i och låna det jag behövde. Och som ni märker fann jag en liten vad-det-nu-heter som jag kunde koppla in min laddare i.

Hm. Jag konstaterar just att våra grannar tydligen hade en lyckad lördagskväll för det hörs ytterst pinsamma sexljud från rummet intill. Syrran och jag ligger här och lyssnar och fnissar.

Andra dagen i Castro

Lördagskväll i Castro. Jag kan inte fatta att vi bara varit här ett dygn, det känns mycket längre än så (på ett bra sätt alltså).

Imorse var vi uppe tidigt och såg solen gå upp över hustaken. Det var väldigt lugnt och fridfullt, det var typ bara vi ute - vi och så en uteliggare som sov i en port på andra sidan gatan. Vi har sett himla många uteliggare här i området, vilket känns sorgligt och får en att inse vilket bra land Sverige faktiskt är.

Frukosten inhandlades på Walgreens, som kändes som ett Ica Maxi i miniformat - där fanns verkligen ALLT. Utom smör. Amerikaner har visst inte smör på sina mackor. Så vi köpte en burk sylt istället. :-P

Vi gick på guidad gayvandring i Castro, ledd av en jättegullig bög i plastbrandhjälm. Mycket intressant och spännande. Medan vi stod och väntade på att vandringen skulle börja träffade vi förresten på några svenska turister. Väldigt skumt att höra svenska mitt i Castro. :-P

Och så har vi bevittnat ett gängbråk, vilket kändes lite läskigt. Det var en massa gap och skrik om "your girlfriend is a bitch" och "gonna send a bullet in your way". Vi skyndade oss därifrån.

Det var förresten på väg till huset där två av mina romankaraktärer bor. Jag blev helt exalterad när jag fick syn på det här IRL - innan hade jag bara sett det via Google Maps Street View. Vi tog ungefär en miljon bilder på huset och dess omgivning - sedan fick vi syn på en skylt om grannsamverkan och att misstänkt beteende rapporteras till polisen med omedelbar verkan. ;-)

Vi tog en bild på skylten och gick vidare. I en gatukorsning träffade vi en äldre man (troligen bög) som blev alldeles till sig när han fick syn på syrrans Lilla My-reflex. Folk är så himla extroverta här, de börjar liksom prata med främlingar de möter på gatan. Det känns väldigt konstigt, men faktiskt ganska bra. De är så trevliga.

Ångestmonstret följde visst med på resan, och har tydligen som mål att svälta mig till döds. Syrran ville att vi skulle gå ut och äta, alternativt köpa take away och äta på hotellrummet. Jag sa bestämt nej och tyckte att vi kunde klara oss på det vi köpte på Walgreens imorse. Tack och lov stod syrran på sig, och efter mycket lirkande slank vi in på Subway (välbekant och relativt tryggt) och köpte varsin sub. Tjejen bakom disken var jättesnäll och upprepade tålmodigt när vi inte fattade och lät oss betala 10 dollar jämnt fast det egentligen kostade 10 dollar och 6 cent.

Sedan gick vi tillbaka till hotellet och stängde in Ångestmonstret i garderoben och lät fanskapet svälta medan vi åt våra subs. Och nu ska vi nog sova. Natti!

San Francisco, here we are!

Det är mitt i natten och syrran och jag befinner oss på vårt hotellrum i Castro, San Francisco. Det känns väldigt overkligt att vara här.

Jag var fullkomligt livrädd vid start och landning och jag har jävligt ont i rumpan efter att ha suttit så länge, men annars var flygresan riktigt angenäm. Över Grönland tittade jag på Beck och över Kanada tittade jag på barnfilm. Och så blev det en hel del Tetris-spelande och komedigloende. Maten var god och det var spännande att följa flygplanets rutt på skärmen. Och så lyfte jag tvångsmässigt på gardinen med jämna mellanrum för att konstatera att solen sken och att vi fortfarande befann oss i luften ovanför molnen - och ibland för att skymta land långt långt lååångt där nere. Vi befann oss typ en mil ovanför marken!

När vi började gå ner för landning och jag såg San Francisco under oss - då blev jag alldeles tårögd. Åååh, jag är så lycklig över att vara här!

Mina mediciner, som jag haft så mycket besvär med att skaffa intyg för och så vidare, var det ingen som ville titta på. "It's okay", sa mannen i säkerhetskontrollen avfärdade och ville inte ens veta vilka mediciner jag hade, bara att de var för "personal use". Däremot var han jäkligt misstänksam mot syrran för att hon är arbetslös och knappt har med sig några pengar hit. Men jag försäkrade att jag kommer betala för henne under vår vistelse och då var det tydligen lugnt.


Nu ska vi sova lite till och sedan ska vi gå ut och äta frukost.

Kläder, piller och annat viktigt

Om ett dygn sitter vi på flygplanet. De sista förberedelserna pågår för fullt. Sedan jag kom hem från en sista panikhandla-viktiga-saker-som-vi-inte-hunnit-köpa-än-runda på stan med syrran för ett par timmar sedan har jag hunnit konstatera att halva mitt incheckade bagage kommer bestå av kläder (åh, den måste jag ju ha med...och den...och DEN!) och halva mitt handbagage av mediciner (knarkpolisen, hej hej...) samt att mitt överfallslarm (införskaffat inför utflykten till det läskiga Los Angeles) låter VÄLDIGT högt. ;)

Passande passfodral

Jag har sytt egna passfodral till syrran och mig, enligt Husmorsskolans instruktioner. Mycket roligare än att köpa likadana som alla andra. Dessutom finns det typ inga i tyg att köpa, nästan alla är av skinn eller plast. Så då är det ju mycket bättre att tillverka egna. :)
 
Gissa vilket som är mitt? ;)

Illustrerad guide till umgänge med introverta...läs och lär!


Kitty och spadmysteriet

När jag skulle rensa kattlådan förut så fanns där ingen spade. Den var spårlöst försvunnen! Jag skakade på lådan för att se om kissen grävt ner spaden (som hon försöker göra ibland) men den verkade inte vara där. Jag flyttade på tvättkassar och andra närbelägna föremål för att se om den hamnat under eller bakom någon av dessa. Men den fanns ingenstans!
 
Till slut hittade jag den. Längst in under badkaret! Jag fick lägga mig på golvet och peta med golvmoppen för att få fram den. Jag har ingen aning om hur den har hamnat där.
 
Nog för att jag tog Imovane igår kväll och nog för att det kan hända en del märkliga saker när jag är hög. Men jag brukar ha åtminstone diffusa minnesbilder av det inträffade. Det har jag inte nu. Och att jag skulle ragla ut i badrummet, lyfta upp spaden ur kattlådan och skjuta in den under badkaret och sedan ragla tillbaka till sängen - det har jag mycket svårt att föreställa mig.
 
Alltså måste det vara kissen. Men hon har aldrig gjort något liknande förut. Hon har, som jag tidigare nämnde, försökt gräva ner spaden några gånger. Men hon har aldrig förflyttat den utanför lådan. Det är förresten en stor och klumpig spade av metall. Att hon skulle baxa den ur lådan, släpa den över hela badrumsgolvet och gömma den längst in under badkaret - det har jag mycket svårt att föreställa mig.
 
Så hur fan har detta gått till?! Förslag mottages tacksamt. För jag har fan ingen aning.
 
Spaden, numera återbördad till sin rättmätiga plats (där den förhoppningsvis kommer stanna).

Ängslighet föder dumma frågor

Idag har syrran och jag gått på stan. Jag har ställt dumma frågor till personalen på banken ("Kan jag använda mitt MasterCard i USA?") och till personalen i Telia-butiken ("Vilka inställningar ska jag ha i mobilen när jag sitter på flygplanet?") och till personalen på valutaväxlingskontoret ("Går det att hämta ut dollar här?"). Och så har syrran och jag kört Google Maps Street View i kvarteret kring hotellet där vi ska bo och konstaterat att det ser jättemysigt ut. Och jag har hämtat upp resväskan ur källaren och pyntat den med barnsliga reflexer och dylikt för att tydliggöra att den är min och ingen annans.
 
Så jag antar att jag är redo nu?! Något ditåt i alla fall.
 
Eller, jag vet inte förresten. Med tanke på att jag blir alldeles överväldigad av det faktum att jag håller dollar - riktiga amerikanska dollar! - i min hand är jag kanske inte riktigt redo trots allt. Men det måste jag vara. För vi åker på fredag. Gaaaaah!
 
Men det ska bli underbart. Underbart! Jag längtar...även om jag är skräckslagen. Jag skulle vilja be Ångestmonstret stanna hemma, men jag antar att den fulingen tänker följa med som fripassagerare (och om jag ber flygpersonalen att inte släppa ombord fanskapet så lär jag väl betraktas som totalt sinnesrubbad och kanske inte få följa med jag heller).
 
Andas, Malin! Andas! Det kommer bli bra, det här. Bara jag kommer ihåg att andas (och om jag glömmer det så finns ju syrran där och kan påminna mig).
 
Gatan utanför hotellet. Palmer! Fatta - PALMER! Och vi kommer knappt kunna gå tio meter i kvarteret utan att se minst en regnbågsflagga. Ååååh...jag finner inga ord!

Jobbkontakt mitt i semestern

När jag kom ut från duschen upptäckte jag att jag hade ett missat samtal. Från Körsbärsdalen. Och jag förstod att jag förväntades ringa upp. Vilket jag som bekant inte är direkt stormförtjust i att behöva göra.
 
Vad vill de, vad är så viktigt att de ringer mig på min semester, har det hänt något, måste jag gå dit, är det problem med någon kund och måste jag i så fall ringa till den kunden???
 
Jag lade mig ner på sängen, andades djupt, höll fingret ovanför uppringningsknappen en stund - och ringde.
 
En kollega svarade och jag fick mycket snart klart för mig att det inte var något allvarligt. Hon hade undrat över något och försökt ringa till mig, men sedan hade hon insett att hon kunde lösa problemet själv. Den vanliga "Fråga Malin först, försök sedan själv"-mentaliteten som börjat råda i Körsbärsdalen det senaste halvåret alltså.
 
Vi avhandlade det uppkomna (och avklarade) dilemmat mycket kort och småpratade sedan i över fem minuter. Jag är jättedålig på det här med småprat, men min kollega är tack och lov mästare i denna konst.
 
Så. Nu kan jag återgå till att oroa mig för USA-resan (det har jag förresten redan gjort).

Resfebern eskalerar

Massor av mardrömmar inatt, om resan. Jag är så nervös.

Kreativ forskardag

Åååh, idag har jag skrivit typ 2000 ord på min medeltidsroman! :D Det är det mesta jag har skrivit på jag vet inte hur länge.
 
Det är den största fördelen med att ha semester - att jag får tid och ork och ro att skriva. :) Jag har många gånger velat sätta mig och plita ner några rader efter jobbet, men oftast varit alldeles för utmattad för att göra något mer ansträngande än att lägga mig i sängen och glo på någon film.
 
Dagen har inneburit en himla massa ugglande över faktaböcker om Richard Lejonhjärta, närstudier av muslimska forumtrådsdiskussioner om Allah och enträget googlande och Wikipedia-sökande efter diverse personer (Philippe, Adélaïde, Al-Adil med flera) och platser (främst Acre). Och så förstås en massa skrivande. Det är spännande att vara författare. :)
 
Får se om det blir en lika kreativ dag imorgon. Jag hoppas det! :)

Resfeber

Har tillbringat eftermiddagen hemma hos syrran. Pratat, läst, ätit mat och kollat på film. Himla bra för min allt svårare resfeber. Jag blir så lugn av syrran. :)

Nu ligger jag hemma i sängen och lyssnar på regnet utanför och spelar Wordfeud och väntar på att Imovane-tabletten ska börja verka. Kissen sitter bredvid mig och stirrar på någonting i taket som jag inte kan se men som tydligen är jätteintressant. :P

Jag har fortfarande ångestvärken från imorse kvar i bröstet. Undrar hur länge den tänker hålla i sig. Förhoppningsvis inte ända tills vi åker. Jag vill gärna kunna njuta lite av de närmaste dagarnas ledighet här hemma också.

Natti!

Änglarnas stad

Det kanske inte var någon bra idé att gå upp före fem på morgonen. Men jag vaknade då och kände mig pigg, så varför inte? :P Resultatet blev dock att jag kände mig trött igen några timmar senare, så nu har jag tagit en förmiddagslur.
 
Klockan har precis passerat elva (det var ett jäkla klockklämtande bortifrån kyrkan på andra sidan parken, så jag antar att det är söndag idag - man blir himla veckovill av att ha semester) och jag är redan rastlös. Vad ska jag göra idag? Jag vet inte.
 
Den pålitliga mainstreamfilmen jag skulle se igår kväll blev förresten Valentine's Day. Taylor är med i den (och det är ju alltid trevligt) och så utspelar den sig i Los Angeles. Jag måste börja förbereda mig mentalt för det där dygnet vi kommer tillbringa i Los Angeles. Det verkar vara en sådan läskig stad, så extremt stor och ovänlig och ytlig. Inte alls sådär mysig som San Francisco.
 
Igår bläddrade jag i en reseguide om Los Angeles och förfärades över mord-, rån- och våldtäktsstatistiken. Och jag målade upp skräckbilder för min inre syn av allt hemskt som kan hända syrran och mig. Och jag vaknade imorse med den där välbekanta ångestvärken inne i bröstet.
 
Oh dear, oh my...vad skönt det kommer kännas att komma "hem" till San Francisco efter den där lilla utflykten. Om vi nu överlever.
 
Hm. Det kan ju faktiskt bli jättetrevligt också. Det kan ju faktiskt gå hur bra som helst. Jag måste nog jobba lite på min inställning...
 

Året var 1998

Jag var tio år gammal när något alldeles fantastiskt hände i Stockholm. Men det var jag inte medveten om då. Jag var alltför upptagen av att vara en Duktig Flicka - högprestera i skolan och försöka hålla ihop familjen hemma. De känslor jag hade för Spice Girls-Emma kunde jag inte riktigt tolka ännu och jag skulle troligen inte ha satt dem i samband med den färgglada paraden som ägde rum i Stockholm för första gången den sommaren.
 
Stockholms första Prideparad. 25 juli 1998.
 
Skönt att man växer upp. Skönt att samhällsutvecklingen - och den personliga utvecklingen - går framåt. Även om man ibland kan undra hur mycket jag har utvecklats egentligen...
 
1998 vs 2013. Same same but different. :P

Ginger & Rosa

Igår kväll var jag på bio med syrran och Livrädd. Vi såg Ginger & Rosa. Premiär - men det var bara vi och två till i salongen. :P Det var en sådan där konstig film som gör mig så satans frustrerad. Jag tycker inte om när handlingen är för otydlig, när karaktärer och händelser spretar åt tusen olika håll och när sluttexterna helt plötsligt dyker upp från ingenstans utan att de där tusentals spretande trådarna ens kommit i närheten av att knytas ihop. Om det inte vore för sluttexten skulle man överhuvudtaget inte fatta att filmen var slut, för den känns långt ifrån färdig och man lämnar biosalongen med massor av obesvarade frågor i huvudet. Jag gillar inte sådant.
 
 
Usch, nej. Nu ska jag lägga mig i sängen och titta på någon pålitlig mainstreamfilm med tydlig storyline och slutgiltigt slut.

Verkligheten framför fiktionen

Jag fick precis ett mejl från Bioklubben med inbjudan till förhandsvisning av en film som utspelar sig i San Francisco.
 
 
Åh, San Francisco - den MÅSTE jag ju bara se!! :D
 
Men...vad fan! Förhandsvisningen är ju den 19 augusti. Då kan jag ju inte gå på den. Då är jag ju bortrest. :(
 
Då är jag ju i...eh, just det...San Francisco! :P
 
Hm...skit samma om jag inte kan se filmen om San Francisco, när jag ju faktiskt kommer vara där på riktigt. :)

Nedräkning

Herregud, herregud, herregud! Nu är det bara EN VECKA kvar tills vi åker till mitt drömresmål! Jag är lycklig, jag är rädd, jag är förväntansfull, jag är skräckslagen. Det kommer bli alldeles överväldigande och läskigt och alldeles...alldeles underbart!
 

Måttbandsmisshandel

Jag har knappt suttit vid datorn någonting alls de senaste dagarna, vilket känns väldigt konstigt. Jag har suttit vid symaskinen istället - och ÄNTLIGEN haft tid och ork och ro att sy klänningen som jag fick mönster och tyg till när jag fyllde år. Tre dagar tog det, men nu är den klar. :)
 
Kissen tycker att det är himla roligt när jag syr. För då får hon ju möjlighet att leka med måttbandet.
 
Klänningen blev jättefin. Måttbandet blev inte riktigt lika fint. ;)

Samtal med SAS

28 minuter och 13 sekunder. Jag vet inte exakt hur stor del av den tiden som var väntetid och hur stor del som var faktisk samtalstid, men alltihop var jävligt jobbigt och jag har dragit mig i flera veckor(!) för att ringa det här samtalet.
 
När jag nu väl äntligen gjorde det hade jag på golvet framför mig min bokningsbekräftelse och mitt kreditkort och en fusklapp med alla saker jag skulle ta upp. Hjärtat hamrade och jag harklade och hostade något alldeles förfärligt och jag repeterade hälsningsfrasen "Hej, jag heter Malin, jag ska åka till USA snart, du kanske kan se min bokning...?" ett antal gånger om och om igen inne i huvudet medan jag satt i telefonkön.
 
Efter mycket väntande och ännu mer ångest svarade en trevlig och lugn och artig Andreas som besvarade mina framstammade frågor och lugnt och metodiskt förklarade allting som en neurotisk flygplansoskuld behöver veta inför sin första resa.
 
Herregud, vad skönt att ha det där samtalet undanstökat! Och vad skönt att ha fått så många frågetecken uträtade. Får se hur lång tid det tar innan pulsen lugnar ner sig och svetten torkar...

Komplicerad tjej man möter

Igår kväll låg jag i sängen och spelade Wordfeud (som vanligt). Och eftersom jag inte orkade vänta på att motspelarna i mina redan pågående spel skulle lägga sina ord så slumpade jag fram fler motspelare. En av dem skrev detta till mig...
 
 
...och genast hade jag taggarna utåt.
 
Alternativ 1. Han menar det inte utan driver bara med mig för att se om jag verkligen går på en så uppenbar lögn. Kränkande!
 
Alternativ 2. Han menar det och negligerar således mina ordkunskaper (som spelet handlar om) för mitt utseende (som är helt irrelevant i sammanhanget). Kränkande!
 
Förmodligen överanalyserar jag. Förmodligen menade han inget speciellt med sin kommentar utan ville bara få igång ett samtal. Men i så fall använde han helt fel metod. Hade han skrivit "hej" så skulle jag ha svarat. Nu skrev jag ingenting alls tillbaka. Och det dröjde en stund innan jag återupptog vår Wordfeud-match.

Höga nöjen

Det känns minst sagt konstigt att det är måndag och jag fortfarande sitter hemma klädd i pyjamas. Lite jobbabstinens har jag visst, att döma av vilka ord jag lägger i Wordfeud...
 
 
Wordfeud, ja. Det är min nya vän. Förut brukade jag ligga och lösa korsord i väntan på att Imovane-tabletten skulle börja verka. Nu är det istället Wordfeud som gör mig sällskap medan jag stiger mot de högre höjderna...
 
Inte världens bästa spelförutsättningar kanske. :P
 
Mitt personliga rekord hittills ligger på 108 poäng för ett ord. Och jag var ganska så jäkla skyhög när jag lade det ordet. Himla skillat, måste jag säga.

Semesterstrategier

Jaha. Semester. Idag är det exakt en månad tills jag börjar jobba igen. Undrar hur lång tid det kommer ta innan jag börjar klättra på väggarna av rastlöshet... Chefen rådde mig att hitta dagliga rutiner, som att gå promenader, för att motverka dylikt beteende. Jag ska göra mitt bästa. Igår kväll tittade kissen och jag på några avsnitt av Angel, idag ska jag gå på museum med mamma och syrran, imorgon ska vi på utflykt med mormor och morfar och resten av helgen ska jag tillbringa hemma hos mamma och hennes man. Och om två veckor bär det av till USA. Och däremellan lär det väl bli en del skrivande och Wordfeud-spelande och serietittande. Och pluggande! Höstterminen är ju snart här, tack och lov. ;)

Jag vet inte vad jag ska säga...men eftersom jag inte FÅR säga någonting så spelar det väl kanske ingen roll

Jag är rädd. Jag är lycklig. Jag är gråtfärdig. Jag är skräckslagen. Jag är lugn. Jag är panikslagen. Jag är överväldigad. Jag är okrossbar. Jag är hysterisk. Och jag är så förbannat stolt.
 
Jag önskar att jag kunde berätta varför, men jag får inte. Åtminstone inte än. Men oroa er inte, det är något bra. Om än läskigt. Men jag klarar det. Jag klarar det!
 

Mardrömsscenario

Hm. Det blev visst inte mer än två mardrömsfria nätter i rad. Men vem hade egentligen trott det?
 
Inatt drömde jag att min stödperson sa upp kontakten med mig, raderade mig ur sitt liv utan någon som helst förvarning eller förklaring. Det var hemskt! :(
 
När jag vaknade var jag förstås tvungen att messa henne om detta. Och hon försäkrade mig om att det aldrig kommer hända. Vilket lugnade mig avsevärt.