Fobi i klädbutik

Jag gick in till centrum för att shoppa förut. Eller ja, egentligen bara för att köpa kattgrejer, men jag råkade hamna i några klädaffärer också. Och då, mitt inne på H&M, började den sociala fobin spöka. :S Jag tyckte att alla tittade på mig, granskade mig kritiskt och tyckte illa om mig. Och då började jag förstås få svårt att andas.

Reaktion?

Jag blev irriterad! Så jävla irriterad. För jag hatar att låta min rädsla styra mig. Så jag tog ett par klänningar och travade iväg till provrummen. Och tänka sig - jag överlevde. :thumbup:

(Samma sak hände förresten under mellandagsrean - också på H&M. :P)


Bra

Nu känns det bra. Jag skickar papperen imorgon (eller rättare sagt idag). Ingen skuld, ingen ångest - bara lättnad. :)

Viktiga papper

Papperen är ifyllda och nedstoppade i ett kuvert. En bunt magiska papper, som avgör vilken vändning mitt liv kommer att ta. Vågar jag skicka dem?


Förtvivlan

Har inte lyckats somna än. Känner mig så vilsen. Förtvivlad. Tom. Vad ska jag ta mig till??? ;( ;( ;(

Förtvivlan och hopp

Kvällen inleddes med tårar och djupaste förtvivlan. Nu börjar jag ana en liten ljusning ... men vi får väl se.

Motivation: 0 %

Det är bara några dagar kvar till tentan, men jag är fullkomligt omotiverad att plugga. :S Tyvärr kan jag inte skylla på det grå, trista vädret, för igår var det sol och varmt - och jag var lika omotiverad då.

Jag hade lite ångest igår kväll, men det gick över och jag fick en ganska lugn natt med (relativt) mycket sömn. :tired: Skönt!

Bäst att jag tar tag i pluggandet nu. Annars är risken stor för att ångesten håller mig vaken inatt...


Vaken igen

Jaha, så var det ännu en sömnlös natt. :| Har diskat, men det hjälpte inte. Har tittat på en massa skumma YouTube-klipp, men det hjälpte inte heller.

Men jag får väl skylla mig själv. Jag sov ju typ fyra timmar på eftermiddagen/kvällen. :tired:

Men, men...jag ska inte upp tidigt imorgon, så det gör ju ingenting att jag är vaken. Så länge jag inte får ångest (som jag brukar få på nätterna) är det rätt lugnt.

Hysch, hysch

Ojoj, vilket slarv - jag skrev inget inlägg igår! :O Men idag kommer det ett (uppenbarligen).

I början av dagens föreläsning satt jag och två kompisar och diskuterade en uppgift - i viskande tonläge. Det är första gången (tror jag) som jag "stör" en föreläsning på högskolan. Och genast vände sig en viktigpetter på raden framför om och hyschade åt oss. Och sen satt jag och var skitsur på henne hela föreläsningen. :mad: För det finns vissa som alltid sitter och småpratar under föreläsningarna - men dem är det minsann ingen som säger till. Så varför är det så jävla viktigt att jag håller käften???

(Vet att jag är överkänslig nu. Skyller på att jag har mens.)


Lugn

Det har varit en lugn natt. Hoppas att det blir en lugn dag också...

Sömnlös i Skåne

Jag kunde inte sova inatt heller. :( Vid tretiden gick jag upp och diskade(!) och efter det dröjde det tack och lov inte så länge innan jag somnade. Men jag var tvungen att gå upp tidigt idag, så nu är jag helt förstörd.

Något positivt är i alla fall att jag inte hade ångest inatt. :thumbup: Jag var bara vaken ändå...

Katt!

Jag fick just veta att jag kommer att få en katt om några veckor. :D Hon har vuxit upp på gatan, så hon är ganska skygg. Men det har jag full förståelse för - jag är ju inte heller direkt social... Jag tror att vi kommer förstå varandra väldigt bra. :)


Ännu en ångestnatt

;( ;( ;( ;( ;( ;( ;( ;(

Vad är det för fel på mig???

Missförstånd

En gammal klassföreståndare uppdaterade sin Facebook-status tidigare idag. Och jag kommenterade den. En stund senare kommenterade någon annan, och av den kommentaren framgick det att jag missuppfattat statustexten. :O Och då blev jag alldeles stel. Jag kände mig otroligt förödmjukad. :(

Varför måste jag vara så känslig hela tiden???

Jag menar, världen går inte under för att man missuppfattar vad någon skriver på Facebook. Andra människor skulle säkert skratta åt såna missförstånd. Men för mig känns det bara hemskt. (Att jag precis har fått mens gör ju inte saken bättre.)


Niagarafallet

Det har inte blivit så värst mycket sömn de sista nätterna, på grund av den jävla ångesten som håller mig vaken alldeles för länge. :( Så det var väl inte så konstigt att jag bröt ihop idag, antar jag.

De första tårarna kom under föreläsningen på förmiddagen. ;( Jag hade behövt storgråta, men jag vill inte göra det i skolan. På gymnasiet hade jag inga problem med det, då både grät jag och gjorde mig själv illa under skoltid. Men nu på högskolan vill jag inte ha den där "psykfallsrollen" längre. Så jag släppte bara ut ett par tårar under föreläsningen, för att "lätta på trycket" lite tills jag kom hem och kunde släppa lös stora Niagarafallet.

Tyvärr gick det ut över älsklingen. :( Jag fattar inte hur hon står ut med mig - men jag är väldigt glad över att hon gör det.


Varför kommer du så tidigt?

De flesta av mina klasskompisar har en bra bit att pendla till skolan. Så att de kommer dit tidigt är ju inte så konstigt, de måste ju anpassa sig efter tidtabellerna. Men att jag, som bor inom gångavstånd från skolan, också kommer dit tidigt (minst en halvtimme innan vi börjar) verkar desto konstigare.

Imorse frågade två kompisar varför jag gör det. Och jag blev helt ställd! Inte för att jag inte vet varför jag gör som jag gör. Det är jag mycket medveten om! Det är ju för att jag tycker det är så obehagligt att komma in i föreläsningssalen när den nästan är fullsatt. Då känns det som om alla tittar på en, och dessutom finns risken att det inte finns några lediga sittplatser kvar bredvid mina kompisar.

Det är likadant när jag till exempel ska på fest, eller till ett möte. Då ser jag till att komma dit bland de första. För det är inte alls lika obehagligt att sitta och se de andra droppa in en efter en, som att komma dit när de flesta andra redan är där.

Men förklarade jag detta för mina kompisar? Nej. Jag övervägde för någon sekund att göra det, men så ångrade jag mig och kom med mitt standardsvar: "Jag vet inte". Och jag är fortfarande arg på mig själv för det! Jag tycker ju inte att psykiska sjukdomar är något att skämmas över, jag tycker att det borde vara lika självklart att prata om dem som om fysiska sjukdomar. Så varför kan jag inte göra det själv?!?


Flöjtkonsert via telefon

När jag var liten gick jag i musikskola och lärde mig spela blockflöjt. I början var det roligt och jag tyckte det var spännande när jag fick vara med på konserter.

Men efter några år började de där framträdandena (som kom oftare och oftare) att kännas mer jobbiga än spännande - för att till slut kännas så jobbiga att jag helt enkelt slutade på musikskolan. :S

Jag har knappt rört mina flöjter sen dess. Men ikväll plockade jag fram båda två (sopranen och alten) och spelade för syrran, mamma och mormor i telefon. Och det var jätteroligt! :D

Sysslolös

Nu har nästan hela dagen gått utan att jag fått vare sig hushållssysslor eller skolarbete gjort. :( Ska försöka hitta orken till att ta tag i saker och ting, men tvivlar på att jag kommer lyckas.

Imorgon ska jag äntligen till psykologen. Det känns bra, det är över två veckor sen sist.

Vad har du gjort i helgen?

Vad har du gjort i helgen? Vad har du gjort i helgen? Vad har du gjort i helgen?

Såhär i början av veckan får man alltid denna fråga av klasskompisarna. Och vad ska man svara, när man mest legat och gråtit och vridit sig i ångest och försökt tränga undan tankarna på att göra sig själv illa?

Jag svarade som jag brukar: Inget speciellt.


Begynnande uppmärksamhet

Har nu fått två kommentarer (varav en seriös) på min blogg. Det är jättekul, men samtidigt jätteläskigt. Min inställning till uppmärksamhet och feedback är minst sagt splittrad.

Å ena sidan vill jag inget hellre än att bli sedd och uppskattad för det jag gör. Jag vill känna att jag finns och att jag är omtyckt för den jag är. Det är väl ett behov som alla människor har, kan jag tänka mig.

Men för att folk ska se en så måste man ju våga visa vem man är. Än så länge har jag varken bilder eller någon ruta med personlig information på bloggen. Än så länge är jag en halvanonym tjej som pressar fram blogginlägg under malande prestationsångest.

Jag är så rädd för vad folk ska tycka om det jag skriver. :S Jag har alldeles för lätt för att ta saker och ting personligt. En negativ kommentar skulle kännas som en totalsågning av hela min person.

Men nu ska jag inte göra som jag brukar och ta ut allting i förväg, eller "måla fan på väggen" som vissa skulle uttrycka det. Kommentarerna hittills är ju faktiskt positiva. :) Det måste jag komma ihåg.

Vårharmoni

Natten har varit lugn, och jag känner mig ganska harmonisk idag (så "harmonisk" som jag nu kan känna mig). Det är himla fint vårväder idag, och det är väl en bidragande orsak till min sinnesstämning. Jag ska försöka komma ut på en promenad senare, så mår jag nog ännu bättre. :)

Lite bättre

Dagen har varit bättre än gårdagen. Jag har varit lite låg, men bättre det än att vara alldeles utom mig av ångest. Har både diskat, pluggat och handlat. Och nu håller jag på med tvätten. Inget av det här skulle jag ha haft energi till igår. Men det är som mamma säger - om man inte orkar är det bättre att vänta till senare. Och idag orkar jag. :thumbup:


Medicin: sömn

Jag grät så mycket att jag blev helt utmattad. Så nu har jag sovit i nästan två timmar, det var jätteskönt. Hoppas det blir en lugn kväll nu...

Tårar i vårsolen

Solen skiner idag och det är vår i luften. Alltså borde jag vara glad. Jag blir alltid glad av sånt.

;(

Jag kom nyss hem från en promenad, som skulle ha varit en härlig långpromenad men som bara blev en snabb runda runt kvarteret. Började gråta så fort jag kom innanför dörren igen. Jag gråter fortfarande.

;(

Jag vet inte vad jag ska ta mig till, var jag ska göra av mig själv. Tankar på Vackra Vassa korsade genom huvudet, men de blev inte mer än just tankar. Vet inte hur jag ska klara mig tills på torsdag, när jag ska träffa min psykolog nästa gång. Jag är så trött...

Tankekontroll

Igår kväll kände jag ångesten komma krypande. Men jag upptäckte den tidigt och insåg till och med vilka tankar som triggat igång den, så jag kunde stanna upp och ta ett steg tillbaka. Så det blev inte mycket värre än en obehaglig känsla i magen, som försvann efter en stund.

Jag vet hur det blir om jag bara låter tankarna rusa fritt. Då blir ångesten så outhärdlig att jag till slut måste ge utlopp för den. Förr genom att skada mig själv, numera genom att ringa någon. Men eftersom ångesten oftast kommer sent på kvällen eller en bit in på natten är ju inte det heller någon optimal lösning... Så jag är glad att jag lyckades hejda tankarna, medan de fortfarande var hanterliga.

Förlorade cybervänner

Jag upptäckte precis att två personer försvunnit från min vännerlista på Facebook. Såklart tolkar jag det som att de inte tycker om mig. Syrran försöker förklara att det kanske är så att de avslutat sina Facebook-konton...och rent logiskt kan jag acceptera att det är så. Dessutom står jag förmodligen inte dessa personer särskilt nära, för när jag bläddrar igenom listan kan jag inte lista ut vilka som är borta, för jag tycker inte jag saknar någon. Alltså borde jag inte bry mig nämnvärt. Men det gör jag ändå, tyvärr. Jag känner mig bortvald, oviktig, inte omtyckt...och så vidare.

Att vinna eller inte vinna...det är frågan

Jag går och väntar på resultatet från deltävlingen i SM i Ekonomi.

En del av mig vill verkligen vinna, den del som lider av prestationsångest och är tävlingsinriktad och kommer att känna sig misslyckad vid en förlust.

Men sen finns ju den här andra delen också...den som med skräck tänker på att en vinst skulle innebära att jag måste åka till Karlstad för finalen och bo i en idrottshall tillsammans med en massa andra studenter under flera dagar. Den delen av mig vill verkligen inte vinna!


Ångestfri kväll

Ikväll är en rätt lugn kväll. Annars är det oftast på kvällarna som ångesten kommer, vilket gör att jag har svårt att somna och därför är skittrött nästa dag i skolan. Men ikväll känner jag mig (relativt) harmonisk. :) Hoppas att det håller i sig...

Pappersångest

Min sociala fobi påverkar självklart väldigt mycket i mitt liv, men jag har blivit så van vid att anpassa mig att jag inte reflekterar speciellt över det. Idag har jag dock lagt märke till åtminstone två situatuationer.

På morgonen pratade jag med morfar i telefon om elementet i köket, som bar sig underligt åt. Han sa att jag skulle kontakta fastighetsskötaren. Och det är väl precis vad "normala" människor skulle göra. Men jag har jättesvårt för att ringa samtal (undantaget ett fåtal personer som jag känner mig trygg med). Så jag går istället och väntar på att elementet ska bli som vanligt igen av sig självt...

Under föreläsningen på förmiddagen såg jag att tjejerna på raden längst fram skickade en pappersbunt emellan sig. Pappersbunten satt ihop med ett gem, och tjejerna bläddrade i den och verkade leta efter något. Jag drog förstås slutsatsen att det var närvarolistan. Och då räknade jag genast ut vilket håll den skulle komma ifrån när den kom fram till mig, och alltså vem jag skulle lämna den till efter att jag bockat för min närvaro. När jag insåg att den skulle komma från höger blev jag skräckslagen - för på min vänstra sida satt det ingen, vilket innebar att jag skulle behöva resa mig upp mitt under föreläsningen och gå flera meter fram till nästa person. Detta gjorde mig så rädd att jag inte kunde fokusera på vad föreläsaren pratade om. (Sen visade det sig att pappersbunten inte alls var närvarolistan, och att den stannade kvar hos tjejerna på första raden.)

Förutom dessa två situationer har vi ju det vanliga - att jag stirrar ner i marken när jag möter folk, att jag helst ser till att komma fram till övergångsställen när det inte är några bilar i närheten så att de ska slippa stanna för min skull, att jag väntar med att gå ut i trapphuset om jag hör att det är någon granne där, att jag (oftast) inte svarar i telefon om jag inte känner igen numret som ringer - och så vidare, och så vidare...

Totalstopp

Det här är inte klokt, men jag har försökt att skriva ett inlägg ett bra tag nu utan att lyckas. :S

Meningen var ju att bloggen skulle vara en kravlös fristad för mina tankar och känslor - men istället får jag prestationsångest!!! :( För trots att jag inte har några läsare (ännu) tänker jag på vad andra kommer att tänka och tycka om det jag skriver...och då blir det totalstopp!

Men det är ju just det som är problemet - jag är livrädd för att hamna i situationer där jag får uppmärksamhet och blir kritiskt granskad. Alltså är det antagligen helt puckat av mig att försöka blogga...eller så är det ett bra sätt att utmana mina rädslor på. Det får framtiden utvisa.

Ett första steg in i bloggvärlden

Så var det äntligen gjort. Jag har skaffat en blogg! Det trodde jag faktiskt aldrig skulle hända. Men jag behöver en ångestventil, någonstans att göra av mina tankar och känslor när de blir för överväldigande. Jag hoppas att den här bloggen kan fylla den funktionen.