♠️ Ace Week 2022, dag 2: AVEN-triangeln

 
Idag är det den andra dagen av Ace Week 2022 och som jag nämnde igår tänkte jag idag skriva lite om AVEN-triangeln. 
 
Den skapades som en reaktion mot Kinseyskalans utgångspunkt att alla människor befinner sig på ett sexuellt spektrum mellan heterosexualitet och homosexualitet, något som ju helt ignorerar existensen av asexualitet (senare lades en kategori X till på/utanför skalan för att representera människor som inte har sex, men det är ju inte heller helt representativt för asexualitet). I AVEN-triangeln återfinns Kinseyskalans spektrum mellan heterosexualitet och homosexualitet i sträckan mellan de två översta, vita hörnen. Triangelns nedre, svarta hörn representerar asexualitet. Och eftersom det även finns ett spektrum mellan sexualitet och asexualitet, precis som mellan heterosexualitet och homosexualitet, lades senare ett grått fält till i triangeln mellan det vita fältet för sexualitet och det svarta fältet för asexualitet. Och omkring triangeln lades en lila inramning så småningom till - temafärgen för AVENs hemsida. 
 
 
Över tid har triangeln kommit att betraktas som förlegad och exkluderande, då den trots goda intentioner inte fångar in hela spektrumet av asexuella erfarenheter och identiteter, och den används inte längre som förklaringsmodell. Men jag tycker ändå att det är intressant att gå igenom dess tillkomsthistoria, då triangeln ju så tydligt är en föregångare och inspiration till den asexuella prideflaggan som jag skrev om igår
 
 
Och AVEN-triangeln finns fortfarande kvar på AVENs hemsida och dyker även upp i en del andra asexuella sammanhang, men numera har den mer karaktär av symbol och logga. Den används inte längre som förklaringsmodell. 
 
En koppling som jag själv gjort är mellan AVEN-triangeln och den rosa triangel som homosexuella män tvingades bära i de nazistiska koncentrationslägren och som sedan reclaimats som en kampsymbol inom HBTQ-communityt. Men det är en parentes i sammanhanget och jag har inte funnit några källor på att det skulle finnas ett samband mellan de båda trianglarna. Intressant dock att liknande symboler används inom olika delar av communityt, precis som det faktum att flaggorna liknar varandra ganska mycket. 🤔 
 
Jag hade tänkt skriva lite mer om den lila färgen i det här inlägget, som ju kretsat mycket kring AVEN, men jag tror att jag sparar det till morgondagens inlägg. Då kommer jag skriva om både den lila ametisten och den svarta ringen. 💜🖤 Välkommen tillbaka då.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback