♠️ Ace Week 2022, dag 5: Tårta och vitlöksbröd

 
Idag är det den femte dagen av Ace Week 2022 och igår utlovade jag ju att dagens inlägg skulle handla om några kulinariska acesymboler. Närmare bestämt tårta och vitlöksbröd. 
 
Kopplingen mellan mat och sex är väl ganska väletablerad i mänsklighetens historia och kultur. I myter och folksagor utgör måltider ofta metaforer för sexakter. Och i barnböcker har mat ofta en central roll - precis som sex har i böcker för vuxna. (Och ja, Barnbokens byggklossar av Maria Nikolajeva ingår i min kurslitteratur just nu och i ett av kapitlen behandlar hon just detta.) 
 
I acecommunityt sätter vi dock inte likhetstecken mellan mat och sex. Här föredrar vi mat framför sex. Exempelvis har tårta blivit lite av en inofficiell men tämligen spridd symbol för asexualitet. 🍰 För att...tja, tårta är bättre än sex. 🤷‍♀️ Det är den förklaring jag möts av överallt, och alla i communityt vet att tårta är en symbol för asexualitet. 
 
Det hela började 2003 i AVENs forum, där nya medlemmar välkomnades in i communityt med bilder av tårtor. Tårta är ju någonting som traditionellt serveras när det finns något att fira - och att människor hittar sig själva och sina sammanhang är definitivt något att fira. 2004 skapades en officiell tårtemoji i AVENs forum, och sedan har tårtsymboliken spridit sig som en löpeld genom acecommunityt. 
 
Det här örhänget köpte jag i Kawaii-butiken i somras och som ni ser föreställer det en utter som sitter och äter en acetårta. 
 
Inför UK Asexuality Conference 2022 anordnades en "ace baker"-tävling. Och under båda de asexualitetskonferenser jag deltagit i på nätet har det skämtats friskt om tårta - och vitlöksbröd. 
 
För när det gäller mat är det inte bara tårta som är en stor symbol för asexualitet. Även vitlöksbröd har en framträdande roll. Vitlöksbröd tillkom som symbol senare än tårtan, men är minst lika välkänd. Det brukar florera memes med texter i stil med "Yeah, sex is cool, but have you ever had garlic bread?" i olika aceforum på nätet. Och budskapet med vitlöksbröd är precis som med tårta - att det är bättre än sex. 
 
 
En reflektion jag själv har gjort när det gäller fixeringen vid just vitlöksbröd kretsar kring vampyrer. 🧛‍♀️ Vampyrer har ju väldigt stark lust, men skyr vitlök - medan vi håller oss till vitlök(sbröd) och styrs väldigt lite av lust. Typ. 
 
En annan intressant aspekt av just vitlök är att det är en växt som självsår sig. 🧄 Den behöver inte blanda in någon annan individ för att föröka sig - en mycket tilltalande tanke... 
 
 
Vad föredrar du - tårta eller vitlöksbröd? 
 
Det var lite om kulinariska acesymboler. Imorgon kommer jag att skriva om drakar. 🐉 Välkommen tillbaka då.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback