♠️ Ace Week 2021, dag 7: Upside Down

 
Nu har vi kommit fram till den sjunde och avslutande dagen av Ace Week 2021 och jag har sparat en helt fantastisk roman att avsluta veckan med. Upside Down av N.R. Walker är en sockersöt kärlekshistoria om två asexuella gaykillar, och som ni kanske minns var jag alldeles till mig när jag precis hade läst ut den och kunde inte hålla mig från att dela med mig av det hela trots att jag var lååångt uppe bland de rosa molnen och inte kunde få ur mig så mycket vettigt. 😍 Men här kommer en mer sansad beskrivning av och kärleksförklaring till denna underbara roman. 
 
Precis som gårdagens roman har även denna två huvudpersoner och riktar sig till en vuxen målgrupp. Vartannat kapitel berättas av Jordan och vartannat av Hennessy. Båda killarna är i 25-årsåldern (tror jag – Jordan är i alla fall 26 år och jag uppfattar det som att Hennessy är ganska jämnårig med honom), hyser en djup kärlek för litteratur, har fantastiska stöttande vänner och bor i Surry Hills, Sydney, Australien. 
 
 
Jordan O’Neill är en nördig bibliotekarie som egentligen är ganska introvert men har en tendens att svamla långa haranger när han blir nervös. När han kom ut som gay som 18-åring blev han förskjuten av sin familj, så han har istället funnit en egen familj i vännerna Merry och Angus. Merry är hans närmaste kollega på biblioteket och Angus är hans rumskompis sedan flera år tillbaka. Han ser dem som sina syskon. Jordan har ganska nyligen börjat inse att han förmodligen är asexuell, men har svårt att acceptera det för sig själv – han tycker att han redan har tillräckligt många etiketter som det är och vill inte gärna addera ytterligare en. 
 
 
Hennessy Lang arbetar som professionell hacker (eller internetninja, som Jordan kallar det) och bor ihop med sin kaktus och sina två akvariefiskar. Han flyttade till Surry Hills från North Shore för ett halvår sedan efter att det tog slut med hans senaste pojkvän, vilken precis som hans tidigare killar visat noll respekt och förståelse för hans asexualitet. Något han saknar i sitt nya område är en stödgrupp för asexuella, vilket fanns i North Shore, så han bestämmer sig för att starta upp en egen. Och vad det gäller dejting tänker han hädanefter bara dejta andra asexuella killar – om han nu kan hitta någon… 
 
 
Jordan har ägnat det senaste halvåret åt att i smyg kolla in en söt kille som åker samma buss som honom hem från jobbet. När Merry en kväll släpar med honom till ett möte hos en lokal stödgrupp för asexuella håller Jordan på att flippa ur totalt – för personen som leder mötet är den söta killen från bussen. Hennessy. 
 
 
Och så börjar deras bekantskap. De börjar prata med varandra på bussen, fem minuter om dagen varje vardag på väg hem från jobbet (vilket med spänning följs av de andra passagerarna runtomkring). De hinner inte säga mycket under dessa fem minuter, men lär känna varandra lite mer för varje dag och blir mer och mer förälskade (fast det försöker de förstås inte låtsas om inför varandra – även om det är uppenbart för bussens övriga passagerare). Och så kommer de överens om att ses en lördag på ett café. Bara som vänner. Ja, absolut bara som vänner. Säger de. 
 
Nästa lördag ses de igen, för dejt nummer två (ja, nu erkänner de faktiskt att det är dejting de håller på med). De tillbringar hela eftermiddagen och kvällen tillsammans och lär känna varandra på djupet. Och de är så fina och försiktiga och upp över öronen förälskade och rädda för att såra varandra och sig själva. Pratar om vad de känner sig bekväma med och inte, vad de gillar och inte, vad de vill och inte. Frågar om det är okej att hålla handen. Om det är okej att kyssas. Okej att kalla varandra pojkvän. Jag fullkomligt älskar deras ärliga kommunikation och avstämning av samtycke. De är båda två sexavvisande och ärrade av stereotyper kring och förväntningar om att gaykillar ska vilja ha sex typ hela tiden. Båda har blivit sårade av andra killar tidigare och Jordan känner sig ännu inte säker på att hans asexualitet faktiskt är okej och att Hennessy faktiskt inte förväntar sig sex av honom. Hennessy har kommit längre än Jordan i att acceptera och känna sig trygg i sin asexualitet, och förstår mycket väl vad som rör sig inom Jordan och vad han behöver höra. Och det är bara så, så, SÅ fint! 💖💖💖 
 
 
Hela romanen hade kunnat flyta fram på små rosa fluffiga moln, men självklart blir det förvecklingar och missförstånd och bristande kommunikation som nästan krossar mitt hjärta. 😭 Tills det ordnar upp sig och blir sådär fint och vackert och fluffigt igen. Och när Hennessy i det allra sista kapitlet, som utspelar sig tre år efter resten av boken, går ner på knä och friar till Jordan på det mest romantiska sätt inför deras vänner…då bara dör jag av lycka. 😍 
 
 
Det här är en så otroligt vacker kärlekshistoria att jag knappt vet var jag ska göra av mig själv. Och det är den första roman jag läst där det faktiskt är två asexuella personer som dejtar varandra. Inte en ace och en allo och allt vad det innebär av förklaringar och kompromisser, utan två personer som faktiskt är på samma plan och förstår varandra fullt ut. Ja, den här romanen är inte bara otroligt vacker utan oerhört viktig också. Och jag uppmanar ALLA att läsa den! 
 
Sådär ja. Det var mitt sista inlägg för årets Ace Week. Det har varit otroligt givande att läsa dessa sju böcker, och väldigt roligt att skriva om dem. Jag hoppas att ni har funnit veckans inlägg intressanta och inspirerande. Har ni tips på fler romaner som skildrar asexualitet på ett fint och respektfullt sätt så tar jag MYCKET tacksamt emot dessa! 🙏 
 
Jag avslutar inlägget med ett kollage över den senaste veckans väldigt genomtänkta outfits. ♠️

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback