♠️ Ace Week 2020, dag 3: Det asexuella spektrumet

 
Den tredje dagen av Ace Week 2020 är här och som utlovades i gårdagens inlägg om aegosexualitet kommer jag idag att gå igenom ytterligare några identiteter på det asexuella spektrumet samt visa upp de olika flaggorna. Jag vill dock lägga in en liten disclaimer om att detta inte är någon uttömmande lista, dels för att vare sig läggningarna eller deras flaggor är huggna i sten och dels för att jag helt enkelt inte har koll på alla nya som poppar upp hela tiden (här känner jag mig lite som en bitter gammelflata som inte hänger med i den queera ungdomskulturen). 
 

Asexualitet (asexuality)

Asexualitet handlar om att inte känna sexuell attraktion. Det är vanligt att inte vilja ha sex, att inte vara intresserad av sex, att sakna sexdrift eller att finna sex motbjudande. 

 

Grå asexualitet (greyasexuality)

Som namnet antyder utgör grå asexualitet en gråzon mellan asexualitet och sexualitet. Här hamnar personer som väldigt sällan och bara under speciella omständigheter blir sexuellt attraherade av andra människor. 

 

Demisexualitet (demisexuality)

Demisexualitet utgör en underkategori till grå asexualitet. Demisexuella personer behöver bygga starka emotionella band till andra personer för att kunna bli sexuellt attraherade av dem. 

 

Fraysexualitet (fraysexuality)

Det här är lite av en motsats till demisexualitet. Fraysexuella personer blir bara sexuellt attraherade av personer de inte har någon djup relation till, och slutar känna sig attraherade när de väl lär känna personen bättre. 
 

Akoisexualitet/Lithosexualitet (akoisexuality/lithosexuality)

De här personerna kan bli sexuellt attraherade av andra människor, men vill inte att dessa känslor ska vara besvarade och söker inte sexuella relationer. 
 

Reciprosexualitet (reciprosexuality)

Reciprosexuella personer blir bara sexuellt attraherade av personer som blivit sexuellt attraherade av dem först. 
 
Det var några av de sexuella läggningarna på det asexuella spektrumet. Det finns massor av mikroinriktningar, men det här inlägget skulle bli alltför långt om jag gick in på allihop, så vill ni ha en mer komplett lista rekommenderar jag denna på LGBTA Wiki.

 

Nu kommer jag gå över till de romantiska läggningarna på det aromantiska spektrumet. Jag kan ha fel, men min uppfattning är att det främst är i asexuella sammanhang som romantiska läggningar diskuteras. Allosexuella personer (alltså personer som inte är asexuella) tenderar ju att ha samma riktning på både sitt romantiska och sitt sexuella intresse, medan så inte är fallet för asexuella personer. Exempelvis är ju jag asexuell och homoromantisk. Jag tror att det här kan vara lite svårt att greppa för många. 

 

Aromantik (aromanticism)

Aromantiska personer blir inte romantiskt intresserade av andra människor. De är inte lockade av att inleda romantiska relationer och kan uppleva idén om romantik som väldigt främmande. 

 

Gråromantik (greyaromanticism)

Gråromantiska personer (gud, vad det låter bättre på engelska förresten) befinner sig i en gråzon mellan aromantik och romantik. Det händer att de blir romantiskt intresserade av andra människor, men väldigt sällan - eller åtminstone mer sällan än alloromantiska personer (alltså personer utanför det aromantiska spektrumet). 

 

Demiromantik (demiromanticism)

Demiromantik utgör en underkategori till gråromantik. Demiromantiska personer behöver bygga starka emotionella band till andra personer för att kunna bli romantiskt intresserade av dem. 

 

Frayromantik (frayromanticism)

Frayromantiska personer utgör raka motsatsen till demiromantiska personer. De blir bara romantiskt intresserade av personer de inte har någon djup relation till, och när de lär känna personen bättre svalnar det romantiska intresset. 

 

Akoiromantik/Lithromantik (akoiromantic/lithromantic)

De här personerna kan bli romantiskt intresserade av andra människor, men vill inte att dessa känslor ska vara besvarade och söker inte romantiska relationer. 
 

Reciproromantik (reciproromanticism)

Reciproromantiska personer blir bara romantiskt intresserade av personer som blivit romantiskt intresserade av dem först.

 

Det var några av de romantiska läggningarna på det aromantiska spektrumet. För en mer komplett lista rekommenderar jag denna på LGBTA Wiki. 

 

Sedan finns det ju även homoromantik, heteroromantik, biromantik, panromantik, polyromantik och så vidare. Där råder det dock ingen konsensus kring hur flaggorna ska se ut, så jag lägger inte upp några bilder för dem. 

 

Det här med flaggor skulle jag tro kommer från HBTQ-communityt och Pride-rörelsen (där det ju också finns en hel djungel av flaggor). Och jag tänkte faktiskt ägna morgondagens inlägg bland annat just åt asexuellas relation till och plats i HBTQ-communityt. Välkomna tillbaka då!


Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback