Terapimål och introduktion till ACT

Idag har jag haft samtal med min nya psykolog. (Vi hade ett samtal förra veckan också, men då var jag så ofokuserad att det mest bara blev pannkaka av det hela, så det var inte mycket att skriva om.) Vi gick igenom det vi pratade om förra veckan, vilket var en bra påminnelse för mig om vad som faktiskt sagts då. Och så pratade vi lite om min aktuella sinnesstämning och vad som hänt under veckan (med fokus på mormors bortgång 💔). 
 
Och så läste jag upp listan med mina mål för terapin:
✔️ Hantera oro, ångest och jobbiga tankar
✔️ Bli mer stabil och hantera svängningar i måendet
✔️ Hantera press och stress bättre
✔️ Sluta tolka omvärlden utifrån mitt eget mående
✔️ Genomföra planerade aktiviteter trots ångest
✔️ Hantera att hamna i centrum för uppmärksamheten
✔️ Våga stanna kvar i jobbiga situationer
✔️ Ringa och svara i telefon obehindrat
✔️ Ta mer initiativ till umgänge med vänner
✔️ Bjuda hem folk
✔️ Känna mig tryggare med att småprata
✔️ Be om hjälp i butiker
✔️ Handla i Rituals-butiker
✔️ Prata inför grupper
✔️ Prestera inför andra
✔️ Tävla i bågskytte
✔️ Spela teater
 
Listan påminner mycket om den jag hade inför att börja hos min förra (eller nuvarande, vi har ju fortfarande samtal kvar att genomföra) psykolog, men den är något reviderad. Några saker har strukits då jag klarar av dem utan problem nuförtiden (som att somna utan sömntablett), medan andra har tillkommit (som att börja tävla i bågskytte). Många av sakerna på listan gör jag redan, men jag skulle vilja klara av dem ännu bättre och mer frekvent. 
 
Min nya psykolog är ganska mycket inriktad mot Acceptance and Commitment Therapy (ACT). Det är något jag inte jobbat med tidigare, så det var spännande att få en liten introduktion till det. Vi gick igenom modellen för att uppnå psykologisk flexibilitet genom de sex grundprinciperna Defusion, Acceptans, Närvaro, Det observerande jaget, Kontakt med värderingar och Värderingsbaserad handling... 
 
 
Defusion handlar om att få distans till sina tankar och känslor, att betrakta dem som just tankar och känslor och inte som en del av en själv. Acceptans handlar om att låta tankar och känslor komma och gå utan att agera på dem, att bara låta dem vara där. Närvaro handlar om att vara här och nu, att vara närvarande i stunden och ta in det som faktiskt händer och inte fladdra iväg i tankarna. Det observerande jaget handlar om att befinna sig i "stormens öga" där allting är lugnt och iaktta det som händer "utanför", att observera det som händer snarare än att "vara" det som händer (enligt psykologen brukar religiösa patienter ha lätt för att greppa denna princip, medan den för ateistiska Malin än så länge känns ganska flummig). Kontakt med värderingar handlar om att komma fram till vilka ens värderingar är, vad en själv tycker är viktigt oaktat vad som förväntas av en. Värderingsbaserad handling handlar om att sätta upp mål, fatta beslut och agera utifrån sina värderingar. 
 
Jag tror att det här kan vara en terapiform som passar mig mycket bra. 👍 Den känns på något sätt mer "sympatisk" än traditionell KBT och jag ser verkligen fram emot att få prova att arbeta med ACT. ❤️ 
 
Fram till vårt nästa samtal nästa vecka ska jag arbeta med modul 2 i Mindlers program för social ångest, samt vid tre tillfällen om dagen ägna en minut åt att gå igenom steg 1-4 i ACT-modellen ovan.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback