Psykologisk flexibilitet och ACT-piltavlan

Efter förra veckans fiasko hyste jag inga större förhoppningar om att psykologen skulle dyka upp till dagens inbokade videosamtal. Men det gjorde hon faktiskt. Och hon bad om ursäkt flera gånger å både sina egna och Mindlers vägnar. Jag tycker att det är ganska jobbigt när folk ber mig om ursäkt och vet inte riktigt hur jag ska hantera sådana situationer, samtidigt som det känns bra att få upprättelse för att ha blivit dåligt behandlad och bekräftelse för mina känslor. 
 
Vi ägnade en bra stund av samtalets början åt att prata om det som hände förra veckan och mina känslor kring det. Sedan övergick vi till att prata om mina hemuppgifter som jag fick vid vårt senaste fungerande samtal. I början var jag ganska flitig i att arbeta med hemuppgifterna, men sedan tacklade jag av lite (som det brukar kunna bli) - och den senaste veckan har jag skitit fullständigt i alltihop och även övervägt att avboka dagens samtal och aldrig ha med Mindler att göra igen efter det som hände förra veckan. 
 
Men jag är glad över att dagens samtal trots allt blev av. Det var ett väldigt givande samtal. En av mina hemuppgifter var ju att gå igenom de första fyra stegen i modellen för psykologisk flexibilitet (defusion, acceptans, närvaro och det observerande jaget), men jag tyckte att det var ganska svårt att få grepp om så idag konkretiserade psykologen lite mer kring de fyra stegen: 
 
Defusion 
Att inte sätta likhetstecken mellan tankar och verkligheten. Bara för att jag TÄNKER någonting betyder det inte att det ÄR så. För att komma tillrätta med detta ska jag öva på att sätta orden "Nu har jag en tanke om att..." framför de tankar som kommer, för att få lite mer distans till dem. Att konstatera att det är just en tanke och ingen absolut sanning. Jag ska skriva ner de negativa tankar som dyker upp under veckan, med de orden framför. 
 
Acceptans 
Att acceptera saker och ting som de är. Alla människor har styrkor och svagheter. Jag är en blyg person - och det är okej. Jag är precis den person jag var menad att vara, det är inte meningen att jag ska ändra på hela mig själv för att försöka passa in i en mall som inte är gjord för mig. Jag har en massa jobbiga tankar och känslor, och det är okej att jag har dem - jag behöver öva på att låta dem vara där utan att agera på dem, att bara acceptera deras existens inom mig istället för att kämpa emot dem. När de kommer ska jag lägga handen på hjärtat nästan lite beskyddande och låta tankarna och känslorna få plats därinne. (Ja, det låter asflummigt - men jag tror faktiskt att det ligger någonting i detta.) 
 
Närvaro 
Att fokusera på "här och nu". Det bästa verktyget där är andningen, att lägga mitt fulla fokus på den. Andningen finns ju ändå med en hela tiden, så den är ett mycket praktiskt och lättillgängligt verktyg att plocka fram. Jag ska ägna en minut på morgonen, lunchen och kvällen åt att rikta mitt fulla fokus på min andning. 
 
Det observerande jaget 
Att vara i "stormens öga", att liksom luta mig tillbaka och observera det som händer med lite distans istället för att vara mitt uppe i det. 
 
Det här känns fortfarande inte helt solklart, men jag tycker ändå att det blev lite tydligare när hon förklarade idag (kanske för att jag nu fick höra det för andra gången - innan var det ju helt nytt och mycket att ta in). 
 
Sedan gick hon över till att visa mig ACT-modellen "piltavlan"... 
 
 
ACT handlar ju om en strävan efter att leva i enlighet med sina värderingar. Och modellen ovan (jag valde självklart en bågskyttetavla för att illustrera detta 😉) visar de fyra olika områdena Arbete/utbildning, Fritid, Relationer och Personlig utveckling/hälsa, samt cirklar som illustrerar hur väl en lever i enlighet med sina värderingar inom dessa områden (där mitten innebär att en lever precis som en vill leva och den yttre cirkeln innebär att en inte alls lever som en vill leva). 
 
Framöver ska jag börja kartlägga vilka mina värderingar är och hur väl jag lever i enlighet med dem inom de fyra nämnda områdena. Det är en himla stor och komplex uppgift, så det är inget jag kommer kunna snickra ihop till nästa terapitillfälle precis. Men till att börja med ska jag fokusera på området Personlig utveckling/hälsa och komma fram till mina fyra viktigaste mål inom detta område och vilka värderingar de bygger på. Och vad jag kan göra för att ta steg i rätt riktning för att nå dessa mål - idag, på kort sikt, på medellång sikt och på lång sikt. 
 
Det känns både spännande och läskigt (och svårt!) att börja jobba med detta. Men jag tror att det är väldigt nyttigt, och jag känner mig taggad (om än livrädd). Nu kör vi!

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback