Asexuella sambor?

Under Ace Week 2020 skrev jag ett inlägg om relationsnormer. Jag reflekterade bland annat över hur den svenska sambolagen är formulerad och huruvida asexuella personer alls kan vara sambor i lagens mening. Det är någonting som har stört mig länge, hur lagens normativa formuleringar eventuellt skulle kunna exkludera asexuella par som bor tillsammans. Men jag konstaterade att det här väl mest är teoretiska hårklyverier och att frågan knappast kommer tas upp i någon domstol...


...men hör och häpna, för en stund sedan ramlade jag över en artikel om just detta! 😲 Två kvinnor bodde ihop och levde i ett asexuellt parförhållande. Efter den ena kvinnans död har det uppstått en tvist om vem som är rätt förmånstagare för hennes livförsäkring - livskamraten eller föräldrarna. (Sjukt sorglig situation på alla sätt. 😢)

Och plötsligt händer det jag aldrig trodde skulle hända - huruvida asexuella par som bor ihop kan anses vara sambor i lagens mening blir en fråga för domstolen. 😲 Tingsrätten har sagt ja, hovrätten har också sagt ja...och nu väntar vi med spänning på vad högsta domstolen kommer säga.

Jag är sjukt nervös och rädd att det kommer gå åt helvete, men samtidigt förväntansfull och känner ett spirande hopp om att acecommunityt faktiskt kan få upprättelse och erkännande här. Det vore SÅ häftigt om högsta domstolen legitimerar asexuella sambor. 🖤🤍💜

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback