♠️ Ace Week 2021, dag 3: Tash Hearts Tolstoy

 
Dags för det tredje inlägget under Ace Week 2021 och idag kommer jag presentera coming of age-romanen Tash Hearts Tolstoy av Kathryn Ormsbee. I likhet med gårdagens roman handlar även denna ganska mycket om att finna en romantisk partner som accepterar ens asexualitet. 
 
Natasha ”Tash” Zelenka är 17 år och bor i Lexington, Kentucky, USA. Hon bor med sin mamma (en harmonisk buddhist som ibland får melankoliska stunder då hon saknar sina föräldrar i Australien 🧘‍♀️), pappa (en matlagningsälskande familjefar med tjeckiskt ursprung 👨‍🍳) och storasyster (en Duktig Flicka med stipendium till ett prestigefullt universitet till hösten men som börjar spåra ur lite nu under sin ”sista sommar i frihet” 👩‍🎓) i ett lugnt villaområde, bara tolv villor ifrån sina bästa vänner syskonen Jacklyn ”Jack” Harlow, 17 år, och Paul Harlow, 19 år. Tash har en tre år lång litterär kärlekshistoria med Leo Tolstoy, vars verk Anna Karenina hon och Jack nu håller på och sätter upp en modern adaption av som en YouTube-serie under namnet Unhappy Families med nya avsnitt två gånger i veckan. 🎬 Skådespelarna utgörs av andra ungdomar i området, några de kände sedan tidigare och några de lärt känna genom projektet. 
 
 
Tashs stora dröm är att slå igenom och bli något stort, att få ägna sig professionellt åt filmskapande. Så när en känd vloggare nämner Unhappy Families i en av sina videor i början av sommaren och tittarskaran över en natt går från några hundra till över 40 000 (snart över 80 000) håller Tash på att flippa ur totalt. Hon blir en ännu striktare regissör och är väldigt mån om att alla tagningar ska bli perfekta, hon drunknar i lovord från fans online – och förtärs av de mindre trevliga kommentarerna som också börjar välla in. När en känd bloggare ber om en intervju om serien genomför Tash den själv, trots att Jack är lika mycket upphovsperson till serien som hon är. Och när serien blir nominerad till en Golden Tuba tvekar inte Tash en sekund att åka till Orlando för att delta i den festliga galan, trots att Jack inte har råd att följa med henne. ✈️ 
 
 
Tashs kontakt med en annan halvkänd vloggare, Thom Causer, eskalerar efter att Unhappy Families blivit viral. De övergår från att mejla till att SMS:a, men pratar aldrig med varandra i telefon. De planerar dock att ses på Golden Tuba-evenemanget i Orlando, där de båda blivit nominerade till olika priser. Deras meddelanden ligger på en mer eller mindre subtilt flörtig nivå och Tash inser att deras kommande möte IRL kan innebära att deras relation faktiskt utvecklas till någonting mer än vänskap. Hon inser att hon borde berätta för Thom att hon är asexuell, men hon kommer sig inte riktigt för att göra det. 
 
 
De enda som vet om Tashs läggning är Jack och Paul. Eller, de har inte hela bilden klar för sig – att hon är heteroromantisk och asexuell – för Tash var inte själv fullt på det klara med det när hon ”kom ut” för dem i höstas. Så de tror att hon inte är intresserad av killar (eller tjejer heller för den delen) överhuvudtaget och skyr allt vad dejtande och förhållanden heter. Så de blir båda två ganska förvirrade när hon plötsligt berättar om sin pågående internetflört med Thom. Särskilt hårt tar Paul det, som varit kär i Tash sedan de var små och var på vippen att bjuda henne som sin dejt på vinterbalen när hon plötsligt annonserade sitt ointresse för killar i höstas. Sedan dess har han legat lågt och accepterat läget, att Tash är ouppnåelig. När de nu kommer in på ämnet Tashs läggning igen under sommaren är både Paul och Jack väldigt hänsynsfulla och förstående. Jack har till och med koll på vad asexualitet är – hon gjorde en himla massa research efter Tashs fumliga tillkännagivande i höstas och blir inte alls överraskad när Tash nu säger de faktiska orden. 
 
Resan till Orlando blir både en besvikelse och ett uppvaknande för Tash. Den i text så charmiga Thom visar sig vara mindre charmig i verkligheten – han kommer försent till deras avtalade möte, han uttalar hennes namn fel (trots att han tittat på hennes vloggar och mycket väl borde veta hur hennes namn uttalas!) och han utgår ifrån att de efter sin middag på en restaurang ska göra sällskap till hennes hotellrum och ha sex. Tash gör klart för honom att det inte kommer att hända, men släpper ändå in honom i sitt hotellrum för att prata med honom där i lugn och ro hellre än ute i korridoren. När hon berättar att hon är asexuell reagerar han på ett av de värsta tänkbara sätten. Han verkar ta det som en förolämpning att hon inte är sexuellt attraherad av honom och tolkar det som att hon inte gillar honom överhuvudtaget. Sedan hävdar han att hon inte kan veta att hon är asexuell när hon bara är 17 år och förmodligen bara är rädd för att ha sex eller helt enkelt vill vänta ett tag med sin sexdebut. Han skyller också på internet och hävdar att asexualitet är ett påhittat fenomen som uppstod först när det började skrivas om det på nätet, att det inte fanns några asexuella innan dess. Slutligen säger han till henne att hon inte kan vara intresserad av killar OCH vara asexuell (han fattar uppenbarligen inte uppdelningen mellan romantisk och sexuell attraktion), och att hon aldrig kommer att hitta en kille som är okej med att hon är asexuell. Kort sagt – han är en skitstövel. 
 
 
Minuterna innan Tash ska gå in till prisutdelningsceremonin nästa dag blir hon kontaktad av sin mamma, som berättar att Jacks och Pauls pappas cancer har kommit tillbaka. Innan Tash åkte anklagade Jack henne för att ta Jack och Paul för givet, och Tash inser att det är precis vad hon har gjort hela tiden. Och hon undrar vad hon gör här i Orlando utan Jack, vad hon sett i Thom när hon har Paul – och hon bestämmer sig för att strunta i prisutdelningsceremonin (som hon förresten kommer förlora) och istället sätta sig på första bästa plan hem till Lexington och finnas där för sina bästa vänner i deras svåra stund. Både Jack och Paul förlåter henne för hur hon betett sig under sommaren. 
 
Tash och Paul talar ut om sina känslor för varandra, som funnits under ytan genom i stort sett hela romanen men på en väldigt subtil nivå. Tash är tveksam till att börja dejta Paul, för hon är övertygad om att avsaknaden av sex i relationen kommer att bli ett problem för honom förr eller senare. Paul säger att det mycket väl kan bli så att någon av dem kommer att vilja avsluta relationen längre fram av en eller annan anledning, men att det inte är något skäl till att inte ens ge det hela en chans. De beseglar sitt beslut att börja dejta med en varm kram. Och samma kväll bestämmer sig Tash för att ”göra slut” med Tolstoy och plocka ner hans affisch från väggen i sitt rum – nu när hon har en RIKTIG pojkvän. 👩‍❤️‍👨 
 
 
Tash beslutar sig också för att starta upp en mer dagboksliknande vlogg, där hon berättar om sitt liv – inklusive sin asexualitet. Hon känner sig redo att vara ärlig och öppen för omvärlden och berätta om vem hon faktiskt är. En fin avslutning på en fin historia. Jag kan varmt rekommendera även den här romanen. Du kanske förresten redan har läst den? (Av de böcker jag skriver om den här veckan är det här faktiskt en av de två äldsta – som är ända från 2017.) Om du har läst den, vad tyckte du? Dela gärna med dig i en kommentar.

Kommentarer
Nina Lundstedt

Hoppar in här igen.... var ett tag sen... Bra tips! :-) Jättebra ace-inlägg! Och: snyggt med håret måste jag säga! Över & ut.

Svar: Tack så jättemycket! 😊🙏
The Worrying Kind


Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback