♠️ Ace Week 2021, dag 2: Let’s Talk About Love

 
Den andra romanen jag kommer presentera under Ace Week 2021 är Let’s Talk About Love av Claire Kann. Ännu en väldigt fin asexuell coming of age-berättelse med fantastisk representation.
 
Alice Johnson är 19 år och har flyttat till Kalifornien för att studera på universitetet. Hon är biromantisk och asexuell, något hon känner sig trygg i redan vid romanens början (även om hon har svårt att säga orden högt). De enda som känner till hennes läggning är hennes två närmaste vänner, Feenie och Ryan, vilka är ett par. Denna trio betraktar sig som en familj. Alices biologiska familj bor i en annan delstat, och hon upplever deras myckna telefonerande som ganska påträngande och pressande. Hon försöker leva upp till föräldrarnas höga förväntningar och har valt studieområde i enlighet med dessa, men på bekostnad av sina egna drömmar.
 
Romanen inleds med att Alices flickvän Margot gör slut med henne, på grund av att Alices ointresse för sex lyser igenom och får Margot att känna sig obekväm och oälskad. Alice är sexlikgiltig, och ställer bara upp på sex för att göra sin partner nöjd. Men Margot är uppenbarligen inte nöjd. Alice försöker förklara sin asexualitet för Margot (utan att säga de faktiska orden), men möts inte av någon förståelse överhuvudtaget. Margots kommentarer är fulla av de vanliga missförstånden kring asexualitet – att Alice borde uppsöka en läkare för att se om någonting är fel, att hon kanske blivit sexuellt utnyttjad och därför inte vill ha sex, att sex är en naturlig del av ett förhållande och att Alices ointresse måste betyda att hon inte älskar Margot lika mycket som Margot älskar Alice. Tämligen tröttsamma saker att höra.
 
 
Och som om inte det vore nog vädrar Margot dessutom rasistiska föreställningar kring hudfärg och sexualitet, genom att invända att Alice som är svart inte kan vara ointresserad av sex. Liknande attityder möts Alice av även senare i romanen, när en kille på en fest börjar stöta på henne och vägrar acceptera att hon inte vill ha sex med honom. Som svart förväntas hon vara hypersexuell, en rasistisk föreställning med lång historia som jag inte kommer gå in närmare på nu men som smärtsamt påverkar Alices liv (det finns uppsatser i ämnet för den som är intresserad – börja gärna med ”Theorizing Conscious Black Asexuality through Claire Kann’s Let’s Talk about Love” av Brittney Miles, för att knyta an till romanen ifråga, eller ”Still, Nothing: Mammy and the Black Asexual Possibility” av Ianna Hawkins Owen). Att bli förstådd, tagen på allvar och accepterad som asexuell är svårt i största allmänhet – men som svart asexuell är det ytterligare några nivåer svårare. Detta gör Let’s Talk About Love till en otroligt viktig bok, då den på ett så fint sätt skildrar en svart asexuell tjejs tankar, känslor och tillvaro. Såvitt jag vet är det (än så länge) den enda boken i sitt slag. Hoppas att det kommer fler.
 
Efter att Alice blivit dumpad av Margot flyttar hon in hos Feenie och Ryan, som med glädje tar emot henne. Och innan hon riktigt har hunnit bearbeta att ha blivit lämnad, möter hon den överjordiskt vackra killen Takumi och blir mer attraherad än vad hon någonsin har blivit av någon annan människa tidigare. 😍 Det är nästan så att hon börjar ifrågasätta sin asexualitet, och hon börjar gå i terapi för att reda ut sina känslor. Men hon har förstås inte slutat vara asexuell, utan upplever bara väldigt, väldigt, VÄLDIGT stark estetisk och romantisk attraktion för Takumi.
 
 
Alice och Takumi arbetar båda två extra på biblioteket (det var så de möttes), och snart börjar de hänga med varandra på fritiden också. De har väldigt roligt tillsammans och trivs verkligen i varandras sällskap. Som vänner. Men Alices känslor för Takumi svalnar inte, och hon tycker att det verkar som att han är intresserad av henne också. Så hon bestämmer sig för att vara öppen inför honom och berätta att hon är asexuell, så att han är medveten om det innan deras vänskap eventuellt övergår i något annat. Utöver Feenie och Ryan och terapeuten är Takumi den första personen som Alice faktiskt använder ordet ”asexuell” för att beskriva sig själv inför. Så det är ett stort steg för henne. Och han reagerar så himla fint och säger en massa insiktsfulla och validerande saker.
 
 
Det dröjer dock ett tag innan Alice tar mod till sig och erkänner sina romantiska känslor för Takumi och bjuder ut honom på en dejt. Han blir överrumplad och vet inte riktigt vad han ska svara. Han är själv heterosexuell och känner sig osäker på hur det skulle fungera att ha ett förhållande med en asexuell tjej (han hade aldrig hört talas om asexualitet innan han mötte Alice). Han är helt klart kär i Alice, men hans osäkerhet kring ett förhållande gör att Alice backar för att själv slippa vara den som förr eller senare blir lämnad. Hon har redan blivit lämnad av två tidigare partners på grund av sin asexualitet och vill verkligen inte att det ska hända igen, i synnerhet inte med Takumi som betyder så mycket för henne. 💔 
 
 
Takumi försöker få tag i Alice, men hon vägrar svara på hans samtal eller meddelanden. Och när hon till slut tvingas möta honom på biblioteket gör hon sitt bästa för att undvika honom. Men han söker upp henne och de pratar ut ordentligt om sina känslor för varandra och sina olika ingångar till ett förhållande. Och han ber flera gånger om ursäkt för att orden kom ut fel för honom när hon först bjöd ut honom. Han älskar henne och vill vara med henne, och de beslutar sig äntligen för att börja dejta.
 
 
I romanens epilog har Alice och Takumi dejtat i sju månader och de är så sjukt söta tillsammans. Det här är en väldigt vacker kärlekshistoria. 💖 Men romanen handlar förstås inte bara om Alices relation med Takumi, utan även om att hitta en balans i relation till sina vänner och att finna sin egen väg även om den går emot yttre förväntningar. Hon bryter familjetraditionen och slutar plugga juridik för att istället följa sin dröm om att bli inredningsarkitekt. Hon tar steg in i vuxenvärlden på sina egna villkor, och framtiden ser ljus ut för henne. Jag kan varmt rekommendera den här underbara boken för…tja, ALLA. Läs den. Nu.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback