Början till vidmakthållandeplan

Idag hade jag samtal med min "vanliga" psykolog (som ju fortfarande håller på och fasar ut kontakten med mig). Vi pratade lite om min nya terapeut och vad fokus bör ligga på i min fortsatta terapi - psykologen tycker att vi bör fokusera på den sociala fobin, men jag lutar nog mer åt min nya terapeuts idéer om att det främst är negativa tankar och grubbel som jag behöver hjälp med att hantera i första hand och att detta kommer ge effekt inom andra problemområden också. Men det är väl något som kommer visa sig, tänker jag. 
 
Mest pratade vi om min vidmakthållandeplan, som vi började skriva på i höstas men som fortfarande inte är helt klar. Hittills ser den ut såhär: 
 
Vilka problem/svårigheter sökte jag hjälp för? / Hur såg mina problem/svårigheter ut innan behandlingen?
Fastnade i grubbel och kritiska tankar som var svåra att bryta. Drog mig undan och hade mindre energi och lust. Det var svårt att ta mig ur grubbel och nedstämdhet. Svårt att stoppa och hantera stark ångest, vilket gjorde att jag fastnade i känslor. Sociala situationer skapade mycket stark ångest och det var svårt att närma mig svåra situationer och undvek dem i hög utsträckning. Ångest tog över och var/är svårt att reglera. Fick ofta katastroftankar som var/är svåra att möta. Svårt att somna utan medicinering. 
 
Vad gjorde jag för att det skulle bli bättre? Vad har jag lärt mig under behandlingen?
✔️ Lättare att bryta grubbel och hjälpa mig själv att rikta fokus på annat som hjälper mig att må bättre.
✔️ Bättre förståelse för hur tankar fungerar och hur jag kan se på dem för att inte lika starkt och snabbt fastna i en känsla.
✔️ Få in förstärkare i tillvaron och se betydelsen av hur de kan påverka mitt mående i en positiv riktning.
✔️ Ökad tilltro till egen förmåga att påverka mitt mående i högre utsträckning.
✔️ Tagit steg mot att utmana social rädsla/oro. Provat på nya situationer och aktiviteter.
✔️ Vågat utmana mig på arbetet och göra sådant som varit/är utmanande.
 
Hur väl har du uppfyllt dina mål?
Mål innan behandlingen:
✔️ Spela teater (har ej vågat börja med detta). Nytt konkret målKontakta Kvartersteatern och fråga om jag får vara med och titta under ett tillfälle.
✔️ Ringa och svara i telefon mer på jobbet (ja, verkligen).
✔️ Ta mer initiativ till umgänge med vänner (ja, lite). Nytt målÖva på att kontakta vänner direkt när tanken kommer och prova att skicka iväg en inbjudan (vem skulle jag kunna börja med?).
✔️ Bjuda hem folk, andra än de som "brukar" få komma hem till mig (nja, en gång).
✔️ Be om hjälp i butiker (nja). Mer konkret: var kan jag börja, vilka sammanhang är lättast? Matbutik, "var finns..?"
✔️ Somna utan sömntablett (ja!).
✔️ Sluta tolka omvärlden utifrån mitt eget mående (lite bättre på detta).
✔️ Överhuvudtaget bli mer stabil, hantera svängningar i måendet (ja).
✔️ Genomföra de flesta aktiviteter jag planerat och inte fega ur på grund av ångest (ja, oftast). (Lite väl hårt formulerat mål enligt psykologen).
✔️ Kunna hamna i centrum för uppmärksamheten utan att få panik (beror på situation). Nytt målTa mig igenom och våga vara kvar i en situation trots att den väcker jobbiga känslor.
✔️ Inte bli irriterad/arg/ledsen i pressade situationer (nja) (Inte rimligt mål för någon enligt psykologen. Se det nya målet för punkten ovan, passar även här).
✔️ Prata inför grupper (ja, ibland).
✔️ Hitta psykologiska redskap för att hantera både ångest och nedstämdhet (ja).
 
Vilket/vilka framsteg är du mest stolt över? Vad betyder de här framstegen för dig?
✔️ Att jag blivit bättre på att hantera ångest, nedstämdhet och svängningar i måendet. Det gör livet så mycket enklare.
✔️ Att jag kan somna utan sömntablett. Min sömn är betydligt bättre nuförtiden och jag upplever ingen ångest kring att gå och lägga mig.
 
Vilka risksituationer finns där problemen kan öka igen?
✔️ Förändringar i tillvaron som hösten när det blir mörkare, kallare och kalt. Förändringar på jobbet.
✔️ PMS varje månad.
✔️ Stress och hög arbetsbelastning. Krav ifrån flera håll.
✔️ När familj och vänner har det svårt.
 
Hur märker jag att det eventuellt blir sämre framöver? Tidiga tecken på att problemen ökar? (tankar, känslor, beteenden)
✔️ Mer grubbel och kritiska tankar. Svårare att komma ur tankarna.
✔️ Mer passiv, är hemma mer. Tackar nej/avbokar möten/aktiviteter.
 
De två avslutande frågor jag fortfarande inte skrivit någotning under är:
Åtgärdsplan: Vad kan jag göra då?
och
Vad behöver jag fortsätta att träna på?
 
Vi pratade en del kring dessa två frågor idag. Psykologen poängterade vikten av att jag, efter att ha identifierat riskfaktorer, normaliserar de känslor jag har och känner medkänsla för mig själv och verkligen går in för att hjälpa mig själv. Strategier för att bryta grubbel är exempelvis att skifta fokus, göra något annat, byta miljö. När det gäller att möta rädslor behöver jag ha tillit till mig själv och min förmåga att påverka min egen tillvaro. Och jag behöver komma ihåg att ångestsymptom inte betyder att någonting faktiskt ÄR farligt. Jag behöver öva i små steg på att utsätta mig för ångestskapande situationer, att stanna kvar i dem och skifta fokus utåt som en del i exponeringen. Och att utvärdera regelbundet hur det går och inte glömma bort de framsteg jag gör eller falla tillbaka i gamla mönster. Jag behöver även fortsätta tänka på att få in mycket positiv förstärkning, att fylla min tillvaro med sådant som får mig att må bra - och att öva på att ge mig själv bekräftelse på att jag tar steg framåt och jobbar med mig själv och klarar saker.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback