Turist på hemmaplan: Hällristningar

Det var en rätt kostsam tid för mig i vintras, pengarna rann iväg i både glädje och sorg. Nitton musikalbesök var ju inte precis gratis (men värda varenda krona), och alla veterinärbesök när kissen blev dålig och slutligen fick somna in tärde också en hel del på min ekonomi (och på mitt psyke). 
 
Så...någon extravagant semesterresa har aldrig varit på agendan denna sommar. Istället har jag funderat över vilka sevärdheter folk som åker HIT på semester skulle kunna tänkas vara intresserade av. Det finns ju faktiskt en hel del spännande saker att se och uppleva i Norrköping, men när en bor här blir en lite hemmablind. Så jag tänkte försöka turista lite på hemmaplan denna semester. 
 
Igår besökte syrran och jag hällristningarna vid Himmelstalund. Där finns över 1 700 hällristningar, vilket gör Himmelstalund till en av de största hällristningsplatserna i Skandinavien. I hela Norrköping finns över 7 000 hällristningar innanför stadsgränserna - det finns ingen annan stad i hela världen(!) som har så många! 
 
Hällristningarna vid Himmelstalund gjordes under bronsåldern, alltså för över 3 000 år sedan. Det har bott folk i Norrköpingsområdet VÄLDIGT länge och det här är ett av spåren några av de tidiga invånarna lämnat efter sig. Ristningarna föreställer skepp, hjulkors/solkors, fotspår, vapen, människor, jaktscener med mera. Det verkar vara både vardagsmotiv och mer religiösa motiv. 
 
Jag har faktiskt bara besökt hällristningarna vid Himmelstalund en enda gång tidigare. Det var med skolan på mellanstadiet och det regnade och blåste och var allmänt otrevligt, jag ville inte alls trava runt på klipporna ute på det där fältet utan mest skynda tillbaka till värmen i bussen. Så...gårdagens upplevelse var betydligt mer angenäm. 
 
 
 
 
 
 
Tillgänglig sevärdhet. Det finns både ramp och punktskrift. 👍 
 
 
En herde med sina svin, läste jag någonstans, men jag undrar om det verkligen var den här bilden som avsågs. Jag tycker inte att det ser ut som grisar...men det kanske det är i alla fall? 
  
Tre stycken hjulkors, även kallade solkors. De hade betydelse i bronsålderns solkult, då man såg solen som ett hjul eller en vagn som drogs över himlavalvet. På senare tid har symbolen tyvärr börjat användas av olika nazistiska grupper. 
 
Bronssvärd avbildat i naturlig storlek. Sådana svärd tillverkades i södra Europa för typ 4 000 år sedan. Forntida import alltså. 
 
Skeppen är de vanligaste figurerna bland hällristningarna vid Himmelstalund, totalt är de 630 stycken, alltså cirka 37 procent. Jag antar att det beror på närheten till Strömmen och havet. Säkert hade skeppen även någon form av religiös betydelse. 
 
 
Glada lokala turister. 
 
Mer information om hällristningarna finns hos Norrköpings Stadsmuseum.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.



Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback