Surr från bikupan

Det dök upp en irriterande kvällstidningsrubrik i mitt Facebook-flöde i söndags - "Linda Bengtzing kommer ut: 'Alla människor är bisexuella'". Och jag tänkte att det kanske bara var Aftonbladets rubriksättare som klantat till det, så jag tog mig igår faktiskt tiden att lyssna på det poddavsnitt som informationen skulle vara hämtad ifrån. Och ve och fasa, hon säger faktiskt så. 
 
Linda är för all del inte den första bisexuella kändis som kommer med detta påstående. Det har tidigare hävdats av bland andra Lili Reinhart, Magnus Betnér och Megan Fox - och säkert fler som jag inte känner till eller kommer på just nu. Så Linda är bara en i raden av kändisar som går ut och säger att alla människor är bisexuella, och det finns även många icke-kända bisexuella personer som kommer med detta påstående i diverse forum på nätet. Mitt syfte med detta inlägg är inte att klanka ner på någon enskild person, jag är mer intresserad av fenomenet som sådant. 
 
Jag tycker att det är jättebra när kända människor kommer ut som tillhörande HBTQ-communityt och därmed bidrar till att synliggöra och normalisera HBTQ-identiteter. Vad jag däremot inte uppskattar är när de försöker tvinga in andra i sin egen identitet. 
 
Jag funderar över om de på fullaste allvar tror att det är på det här sättet, att alla människor är bisexuella. Eller är det mest ett sätt att ta udden av sitt eget komma ut-tillkännagivande, genom att hävda att det inte bara gäller dem själva utan hela mänskligheten? I så fall är det himla sorgligt och utgör ett exempel på hur svårt det kan vara att bryta mot heteronormen. Och jag är väl medveten om den bifobi som finns i samhället och hur bisexuella både osynliggörs och misstänkliggörs i såväl straighta som queera sammanhang. Men lösningen på det problemet är definitivt inte att försöka tvinga på icke-bisexuella människor en bisexuell identitet. 
 
Men om de nu faktiskt tror på vad de själva säger, handlar det om en oförmåga att inta någon annan människas perspektiv - en övertygelse om att "om jag känner såhär så måste det betyda att alla känner såhär"? Eller går det tillbaka till Sigmund Freuds idéer om att alla människor föds bisexuella? Jag är själv tämligen skeptisk till Freud överlag och hans fixering vid sex i synnerhet (ett återkommande skämt i asexuella forum är att vår blotta existens sabbar hela Freuds teoribildning). Men det finns även nyare, mer eller mindre obskyra, studier som hävdar att alla människor är mer eller mindre bisexuella
 
Jag känner några bisexuella personer. Men jag känner betydligt fler som INTE är bisexuella. Som är homosexuella, heterosexuella, pansexuella, asexuella och så vidare. Sexualitet är ett brett spektrum och jag finner det sjukt ignorant att diskvalificera andra människors självförståelse av sin sexualitet till förmån för egna idéer om hur "alla" är. 
 
Jag antar att jag som asexuell blir lite extra upprörd över de ständigt återkommande "alla människor är bisexuella"-uttalandena eftersom de vilar på en allonormativ grund och förutsätter att alla människor upplever sexuell attraktion. Vilket helt ignorerar existensen av asexuella personer. Och vi behöver verkligen inte bli mer osynliggjorda än vad vi redan är.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback