Heard 💔 Depp

 
IgÄr kom domen i den extremt uppmÀrksammade rÀttegÄngen mellan Johnny Depp och Amber Heard, som jag antar att fÄ har missat. Jag har inte direkt följt rÀttegÄngen, bara lÀst nÄgon artikel hÀr och dÀr. En kan vÀl snarare sÀga att jag har UNDVIKIT elÀndet (sÄ gott det nu har gÄtt). För att det Àr sÄ jobbigt och vÀcker sÄ starka motstridiga kÀnslor. 
 
Jag har Àlskat Johnny Depp sedan jag var vÀldigt ung och vill verkligen inte tro honom om nÄgot ont. Samtidigt Àr min grundinstÀllning att alltid tro pÄ personer som berÀttar att de blivit misshandlade eller vÄldtagna eller nÄgot annat vidrigt. Det minsta en kan göra nÀr nÄgon berÀttar om övergrepp Àr att lyssna och tro pÄ personen - att inte göra det Àr att utsÀtta personen för Ànnu ett övergrepp. 
 
See my problem here? 
 
Jag Àr varken "Team Depp" eller "Team Heard". Och jag finner de hÀtska drev som pÄgÄr i sociala medier (frÀmst riktade mot Amber) fullkomligt vidriga. Ingen av oss utomstÄende vet exakt vad som har hÀnt eller vem som har "rÀtt". UtifrÄn de glimtar vi fÄtt verkar det handla om en sjukt destruktiv relation mellan tvÄ vÀldigt trasiga mÀnniskor som aldrig borde ha trÀffats. 
 
Just nu jublar Depp-fans vÀrlden över för att han "vunnit" och utpekar henne som lögnare (det gjorde de förvisso redan innan domen ocksÄ). Men det som domstolen gett honom rÀtt i var att det var förtal av henne att gÄ ut i media och berÀtta att hon blivit misshandlad av en tidigare partner (att hon inte nÀmnde förövarens namn verkar sakna betydelse). Domstolen sÀger inte att hon ljuger. Domstolen sÀger inte att hon inte blivit utsatt för misshandel (en tidigare domstol har till och med kommit fram till att hon faktiskt blivit misshandlad av honom). Domstolen sÀger inte att det i sjÀlva verket var hon som misshandlade honom (vilket han kontrar hennes anklagelser med). Domstolen sÀger endast att det var förtal av henne att gÄ ut offentligt och berÀtta att hon blivit misshandlad. Men det verkar ha gÄtt mÄnga förbi. 
 
Jag Àr bara sÄ trött nu. Och frustrerad. Och rÀdd. För jag kan garantera att hela den hÀr historien kommer fÄ förödande konsekvenser för misshandelsoffer vÀrlden över. Som kommer tystna (Ànnu mer). För den som berÀttar riskerar att bli straffad, bÄde socialt (genom utfrysning och hat) och rÀttsligt (genom förtalsdomar). Visst har det alltid varit sÄ, att offer som vÄgar berÀtta utmÄlas som lögnaktiga uppmÀrksamhetssökare...men det hÀr fallet har fÄtt sÄ extremt stor spridning vÀrlden över och kommer verkligen inte bidra till nÄgon positiv utveckling. 
 
Jag sörjer nu. För alla inblandade och alla som kommer drabbas av det hÀr. Det finns inga vinnare hÀr, bara förlorare. 
 
(Om ni vill fördjupa er ytterligare i det hÀr fallet och alla turerna kring det rekommenderar jag den hÀr artikeln som sakligt och grundligt gÄr igenom det hela utan att ta parti för nÄgon av parterna.)

Kommentarer

TĂ€nker du skriva en kommentar?

Vad gullig du Àr! Jag blir jÀtteglad nÀr jag fÄr trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. OlÀmpliga kommentarer, sÄsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihÄg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback