Några tankar om hatiska män med vapen

Jag har i mångt och mycket varit i min egen lilla Vadstena-bubbla den här veckan...men visst har jag haft lite koll på omvärlden också. Det hemska som hände i Almedalen har givetvis inte undgått mig, jag har bara inte hunnit samla mina tankar kring det förrän nu. 
 
Mordet på Ing-Marie Wieselgren är en fullkomligt vidrig handling som inte borde ha fått ske. Men nu har det skett. Ett hatiskt våldsdåd. Precis som i Oslo under Oslo Pride. En man som tog med sig ett vapen och gick till en specifik plats i syfte att döda. En man fylld av hat mot det demokratiska samhället och med kopplingar till hårt radikaliserade miljöer. 
 
I Oslo var det en muslimsk man från Mellanöstern. I Visby var det en nazistisk man från södra Sverige. Båda verkar lida av psykisk ohälsa och båda har kopplingar till extremistiska och våldsbejakande grupperingar. 
 
Vid fallet i Oslo var både rättsväsendet och media snabba med att börja spekulera kring islamistisk terrorism. Eventuell inverkan av psykisk ohälsa tonades ner. Vid fallet i Visby var både rättsväsendet och media snabba med att börja spekulera kring psykisk ohälsa. Eventuella kopplingar till nazistisk terrorism tonades ner. 
 
Ett väldigt tröttsamt mönster som inte ens förvånar längre, det var exakt vad jag väntade mig skulle hända när nyheterna om dessa båda fall först kom. Så fort muslimer begår våldsbrott ses det som terrorism, men så fort nazister gör detsamma verkar det alltid handla om "en ensam gärningsman som lider av psykisk ohälsa". 
 
Herregud, SLUTA skylla på psykisk ohälsa så fort brunhögern lever ut sin våldsbejakande ideologi. Det är inte bara att dalta med nazisterna, det är också att demonisera oss som faktiskt lider av psykisk ohälsa. Vi är väldigt många som lider av psykisk ohälsa och som verkligen är kritiska till hur psykvården (inte) fungerar i Sverige...men går vi ut och knivhugger folk för det? Nej. Nej, det gör vi inte. 
 
Psykisk ohälsa är fan inte en förklaringsgrund till att någon väljer att införskaffa ett vapen och tar med sig vapnet till en specifik plats i syfte att döda andra människor. Träning på närstrid med kniv i en hårt radikaliserad och våldsbejakande nazistmiljö däremot... 
 
Att skaffa ett vapen i syfte att döda en annan människa...det är en ytterst medveten handling, ingenting som bara händer för att en mår psykiskt dåligt. Det är en hatisk handling och det är nästan alltid arga män från hårt radikaliserade miljöer som begår dessa handlingar när det rör sig om för dem okända människor och i syfte att skapa rädsla i samhället. 
 
Sluta dalta med nazister, sluta piska upp den redan alarmistiska pöbelstämning som finns mot muslimer i västvärlden, sluta demonisera psykisk ohälsa...och gör något åt problemet att arga män söker sig till så sjukt destruktiva miljöer som leder till såhär hemska dåd. 
 
Och du arga, hatiska man...SÖK HJÄLP! För du behöver uppenbarligen hjälp att hantera dina känslor. 
 
Min kloka syster (och många fler) talar mycket om kärlek och rädsla, de två grundkänslorna som alla andra känslor utgår ifrån. Du väljer själv om du vill basera ditt liv på antingen kärlek eller rädsla. Se till att välja kärlek, innan det går alldeles åt helvete för både dig själv och människorna som kommer i din väg. 
 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback