♠️ Ace Week 2021, dag 4: Not Your Backup

 
Nu har vi kommit till den fjärde dagen av Ace Week 2021. Idag kommer jag lämna den mer realistiska coming of age-romanen bakom mig och skriva några rader om Not Your Backup av C.B. Lee. Det är en science fiction-ungdomsroman som utspelar sig i en dystopisk framtid i det som en gång var Nordamerika. Människor med övernaturliga förmågor (så kallade meta-människor) och hyperavancerad teknik är en självklar del av samhället, och jordens resurser är extremt knappa och naturkatastroferna många efter tidigare generationers (det vill säga vår) vanvård av jordklotet. Bokens huvudperson heter Emma Robledo, hon bor i Nevada med sina mammor och går sista året på high school. Emma är en riktig stjärnelev, men har hoppat av skolan för att delta i motståndsrörelsen tillsammans med sina vänner. De har insett att både landets myndigheter och de superhjältar som sägs skydda befolkningen är korrupta, något de försöker få allmänheten medveten om. Alla Emmas vänner är meta-människor, men själv har hon inga övernaturliga förmågor – hon är ”bara” väldigt smart och har en exceptionell planläggningsförmåga. 
 
 
Den kontext Emma lever i är väldigt HBTQ-vänlig, det förekommer inte någon homofobi eller dylikt överhuvudtaget i boken och de queera karaktärerna är många. Emma själv är aromantisk och asexuell. Den asexuella identiteten är hon relativt trygg i redan från start, men den aromantiska identiteten kommer hon till insikt om under romanens gång. Emma hör talas om asexualitet första gången när hon är åtta år gammal, men tänker inte så mycket på det förrän hon börjar high school och det tas upp under sexualundervisningen och hon börjar inse att hon själv faktiskt är asexuell. Uppdelningen mellan romantisk och sexuell attraktion är en självklarhet som alla har koll på, Emma känner till flera personer i sin närhet som är asexuella och när hon börjar dejta sin pojkvän Bells är det inga konstigheter att ta upp med honom att hon inte är intresserad av en sexuell relation. 
 
Bells bror Sean är också asexuell, och vid ett tillfälle söker Emma upp honom för att prata om sin förvirring kring vad hon känner och inte känner för Bells. Det är ett väldigt fint samtal, som hjälper Emma (och säkerligen en del läsare också) att reda ut och komma till klarhet med olika saker rörande asexualitet och aromantik och det breda spektrum som finns. Jag blir glad över den självklarhet med vilken asexualitet förekommer i romanens kontext – att människor redan som barn känner till det, att det pratas om det under skolans sexualundervisning, att det inte är några problem med att vara öppen, att ingen ifrågasätter ens känslor eller identitet. Samtidigt känns det ju å andra sidan lite deppigt att det ska krävas en science fiction-kontext för att det ska se ut på det sättet. Att det liksom är för långt ifrån verkligheten för att gå till på det viset i en mer realistisk kontext. Men vi kanske kommer dit – jag hoppas åtminstone det. 
 
 
En viss skillnad märker jag dock mellan ace-identiteter och andra HBTQ-identiteter i romanen, vilket jag tänker ändå avspeglar den verklighet vi alltjämt lever i. Under sina år i high school är Emma väldigt mån om att passa in och vara som ”alla andra”, så hon anstränger sig hårt för att bli intresserad av andra elever eftersom det verkar vara det ”normala”. Hon vandrar ständigt in i och ut ur kärleksrelationer och har alltid en ”crush” på någon. Såhär i efterhand tänker hon dock att hon antagligen överdrev det hela och börjar ifrågasätta om hon överhuvudtaget var intresserad av någon av alla de där människorna. Dylika ansträngningar att försöka passa in och tränga undan sina sanna känslor återfinns inte hos någon av de andra queera karaktärerna, där exempelvis Emmas bästis Jess deklarerar mitt i klassrummet helt utan vidare att hon är bisexuell och Emmas ena mamma lyckats klättra högt upp i sin politiska karriär utan att hennes lesbiskhet utgjort något hinder på vägen. 
 
Romanen som helhet upplever jag som ganska spretig i sin handling, men den röda tråd som ändå finns där är Emmas utveckling kring hur hon identifierar sig själv och hur hon navigerar sin relation med Bells. Hon har känt Bells sedan hon var liten, de står väldigt nära varandra och hon ser honom som sin själsfrände. Men hela grejen med att plötsligt vara pojkvän och flickvän gör henne väldigt osäker. Hennes tidigare relationer har liksom mest varit ett spel för gallerierna och inte betytt någonting ”på riktigt”, men med Bells är det annorlunda – och hon vet inte alls hur hon ska hantera det. Hon är rädd för att han ska göra slut med henne och skräckfantiserar ofta om det. Vid ett tillfälle tar hon initiativ till sex med honom trots att hon egentligen inte vill, för att hon tänker att det är någonting de ”borde” göra nu när de är i ett förhållande. Han avvärjer dock det hela med orden att han inte är redo, vilket gör henne väldigt lättad för stunden men sedan leder in i en konversation om hur det kommer bli senare ifall han kommer börja vilja ha sex men hon aldrig kommer känna på det sättet. Och allt han svarar henne då är så fint och respektfullt och gör mig alldeles varm i hjärtat. Och i slutet av romanen har Emma kommit till klarhet med att det hon känner för Bells inte är romantiska känslor men att han är väldigt viktig för henne och att hon definitivt vill ha en relation med honom, bara inte ett pojkvän/flickvän-förhållande utan snarare ett queerplatoniskt förhållande. Och han accepterar med glädje och fortsätter säga fina och validerande saker som hämtade ur en handbok i att dejta asexuella personer (om en sådan nu hade funnits). 
 
 
Not Your Backup är den tredje boken i Sidekick Squad-serien. Jag har inte läst de två tidigare böckerna i serien, vilket jag upplevde som ett ganska stort problem under läsningen. Jag trodde att boken skulle vara relativt fristående (de olika böckerna har olika huvudpersoner), men jag kastades in i en redan pågående handling när jag öppnade boken – och lämnade en helt klart oavslutad historia bakom mig när jag läst klart sista sidan. Och det vimlade av olika karaktärer som verkade ha presenterats i tidigare böcker och därför inte fick någon närmare introduktion i den här boken, vilket också gjorde det svårt att hänga med. Så min rekommendation om du vill läsa den här boken är att även läsa de två tidigare böckerna – och de kommande ännu ej släppta böcker som kommer i serien. 
 
 
Har du läst boken och/eller någon annan av Sidekick Squad-böckerna? Vad tyckte du?

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback