Veckans recept: Grönsaks- och quornfärsgratäng
Idag har syrran och jag lagat mat igen. Den här gången blev det en variant av ett recept som mamma hittat. En gratäng som blev väldigt god. 😋
Ingredienser:
Quornfärs (en välfylld stekpanna)
Potatis (9 st relativt små)
Morötter (2 st)
Rödlök (1 st)
Plommontomater (250 g)
Olivolja (att steka i)
Smör (50 g + lite att smörja ugnsformen med)
Vetemjöl (2 msk)
Mjölk (5 dl)
Parmesan (riven, 170 g)
Oregano
Salt
Svartpeppar
Först stekte vi quornfärsen i olivolja i en stekpanna. Vi kryddade med salt, svartpeppar och oregano. Sedan hällde vi över färsen i en smord ugnsform. Vi skalade och delade potatisen, morötterna och rödlöken i små bitar. Sedan stekte vi dem också en stund och blandade dem därefter med quornfärsen i ugnsformen. Vi delade plommontomaterna i halvor och lade dem som ett "tak" över allt det andra i formen.
Sedan blev det dags att göra ostsåsen. Vi smälte smöret i en kastrull och vispade ner vetemjölet. Vi tillsatte mjölken under fortsatt omrörning och till slut även den rivna parmesanosten. Vi hade även i lite salt och svartpeppar. När ostsåsen var klar hällde vi den över gratängen och satte in formen i mitten av ugnen i cirka 30 minuter på 175 grader.
Och nu har jag sju nya matlådor med väldigt gott innehåll i frysen. 😊
Kommentarer
Trackback