Tankar om tågstängsel


Trafikverket håller på och sätter upp stängsel längs järnvägen på flera platser runtom i landet, bland annat här i Norrköping. Detta görs för att förhindra allvarliga olyckor som riskerar att ske när obehöriga personer vistas på spåren.

Av de dödsolyckor som sker när obehöriga personer befinner sig på spåren utgör cirka 80 procent självmord. Så...i stort sett sätter Trafikverket alltså upp stängsel för att förhindra självmord.

Jag har för all del ingenting emot att stängslen sätts upp. Bygg på, ni bara. Somliga olyckor kan de säkert förhindra. Men jag ställer mig tämligen skeptisk till dem som ett sätt att förhindra just självmord. En människa som bestämt sig för att avsluta sitt liv kommer inte låta sig hindras av ett stängsel. Hen kommer antingen ta sig förbi stängslet, eller välja en annan metod för att ta livet av sig.

Det är inte stängsel som förebygger självmord. Det är ett samhälle som tar hand om sina medborgare, ett välfärdssystem som fångar upp människor som mår dåligt och en psykiatri med tillräckliga resurser för att ge den hjälp som behövs - innan det går så långt att ingen annan utväg verkar finnas än att hoppa framför ett tåg.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback