Arkeologisk bussresa


Idag har jag tillbringat hela dagen på Öland, på en bussresa till olika arkeologiskt spännande platser. Den skulle egentligen ha ägt rum redan i mars, i anslutning till universitetskursen om Sandby borg, men som så mycket annat blev den coronauppskjuten. Men idag blev den äntligen av!

Dagens resrutt:
Kursansvarig från kursen i våras var även vår reseledare idag, och han berättade SÅ mycket spännande saker. Inte bara på de olika platserna vi stannade på, utan under större delen av tiden ombord på bussen också. Det fanns ständigt intressanta platser vi passerade längs vägen och som han pekade ut för oss och berättade om, hela Öland känns som en enda stor fornminnessamling.

Dagens schema:
Det har verkligen varit en fullspäckad dag idag, med många intryck och upplevelser. Och det var ett superhärligt gäng, det kändes så kul att få träffa mina kurskamrater IRL (det är jag sannerligen inte van vid, jag slutade ju läsa campusförlagda kurser efter höstterminen 2010). Jag kände mig dock lite som en främmande fågel bland alla "skogsmullar", men alla var väldigt snälla och trevliga.

Gamla Skogsby:
Vi fick utpekat för oss hur vi kunde se ovan jord att det fanns rester av husgrunder under marken. Och vi fick passera genom vad som varit ett 55 meter långt hus, det var häftigt. Och så fick vi lite information om de pågående utgrävningsprojekten på platsen.

Mysinge hög:
Här fick vi bland annat lära oss mer om olika gravskick.

Gösslunda rör:
Vi fick i uppgift att studera omgivningarna för att hitta tecken på mänsklig aktivitet (utöver det uppenbara gravröset). Det var spännande!

Sandby borg:
Huvudmålet med resan - den mytomspunna Sandby borg. Jag har ju besökt den platsen en gång tidigare, men att göra det igen nu efter att jag nördat in mig på ämnet var verkligen en mäktig upplevelse.

Ismantorp:
Den sista anhalten innan återfärden till Kalmar var Ismantorp, en fornborg som både fascinerar och frustrerar genom att vara så relativt välbevarad men samtidigt så fattig på (upptäckt) information.

Efter den här bussresan känner jag mig peppad på att läsa ännu fler arkeologikurser. Det är så himla spännande ju! ☺👍

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback