Tankar om munskydd đŸ˜·

 
Det hĂ€r med munskydd Ă€r ju en tĂ€mligen het frĂ„ga i dessa coronatider, och Ă€ven jag har förstĂ„s funderingar kring detta.Â đŸ˜· Funderingar av rent psykologisk och kulturell natur - för jag tĂ€nker inte utge mig för att vara nĂ„gon slags sjĂ€lvutnĂ€mnd medicinsk förstĂ„sigpĂ„are i ett Ă€mne jag inte har koll pĂ„ (det finns redan alltför mĂ„nga sĂ„dana som tycker alltför mycket saker om munskyddens vara eller icke vara - och samtalstonen i sociala medier kring Ă€mnet Ă€r tĂ€mligen hĂ„rd). 
 
Jag Ă€ger i dagslĂ€get tvĂ„ munskydd. Det första köpte jag i vĂ„ras, frĂ€mst som en solidarisk handling dĂ„ pengarna gick till arbetet mot homofobi och HBTQ-fria zoner i Polen. đŸłïžâ€đŸŒˆ Som medicinsk utrustning Ă€r det munskyddet inte mycket att hĂ€nga i julgranen, det Ă€r snarare att betrakta som en snygg regnbĂ„gsfĂ€rgad accessoar (vilket ocksĂ„ framhölls i webbshopen). 
 
DÄ verkar det munskydd jag bestÀllde frÄn Kawaii-butiken tidigare i veckan (och som ni kan se i bilden ovan) mer lovande. Det har dubbla tyglager samt nÄgot slags filter och gÄr Àven att justera sÄ att det sitter tÀtare över nÀsryggen. Oklart om det uppfyller kraven för att klassas som medicinsk utrustning, men sÀkerligen mer Àn det första i alla fall. Sjukt snyggt Àr det Ätminstone! 
 
Jag har dock bara provat munskydden hÀr hemma. Det tar emot att visa mig ute bland folk i munskydd - det hjÀlper liksom inte att de jag har Àr sÄ snygga. Jag har reflekterat ganska mycket över vad denna min motvilja egentligen handlar om. Och jag har vÀl landat i att det förmodligen Àr kulturellt betingat. 
 
Rent populÀrkulturellt associerar jag munskydden med de vidriga ansiktsmaskerna som kvinnorna tvingas bÀra i tredje sÀsongen av The Handmaid's Tale som ett led i att tysta dem... 
 
June i The Handmaid's Tale. 
 
Och att jag drar den parallellen beror vÀl förmodligen pÄ att vi i Sverige inte har nÄgon tradition av att dölja vÄra ansikten, varför det blir nÄgot frÀmmande och lÀskigt. I svensk kultur Àr det sÄ djupt rotat att vi ska kunna se varandras ansikten. Det mÀrks inte minst pÄ de argument som brukar framföras mot bÀrandet av niqab i offentliga miljöer - att det Àr antisocialt, försvÄrar kontakten mellan mÀnniskor och förhindrar mÀnniskor frÄn att mötas. Det finns i det svenska samhÀllet en gemensam idé om att det Àr viktigt att vi kan se varandras ansikten. 
 
Att instĂ€llningen till hijab, som ju bara tĂ€cker hĂ„ret, mĂ„nga gĂ„nger Ă€r minst lika negativ och hĂ€tsk som den mot niqab utgör en intressant parentes i sammanhanget - i synnerhet dĂ„ det ju bara Ă€r ungefĂ€r hundra Ă„r sedan kvinnor slutade bĂ€ra nĂ„gon form av huvudduk i Sverige. 🧕 Vi har hĂ€r i landet sĂ„ledes en lĂ„ng kulturell historia av att tĂ€cka hĂ„ret, men inte av att tĂ€cka ansiktet - men trollen pĂ„ högerkanten gör sĂ€llan nĂ„gon sĂ„dan distinktion utan betraktar bĂ„da bruken som "osvenska". För egen del blir dock min motvilja mot att bĂ€ra munskydd begriplig i ljuset av detta - för att det (sĂ„vitt jag kĂ€nner till) aldrig nĂ„gonsin varit en "grej" att tĂ€cka ansiktet hĂ€r i Sverige. Det Ă€r nĂ„gonting frĂ€mmande som vi nu alla plötsligt behöver förhĂ„lla oss till i dessa coronatider. 
 
Tips! LÀsa gÀrna den intressanta artikeln om slöjans historia i Sverige i tidskriften Historiskan, nummer 1/2018. (Kolla ocksÄ gÀrna upp det av Sara R. Farris myntade begreppet femonationalism för att fÄ en djupare förstÄelse för den pÄgÄende slöjdebatten och instÀllningen till muslimer i allmÀnhet i vÀstvÀrlden.) 
 
I skrivande stund Àr Sverige ett av fÄ lÀnder i vÀrlden dÀr myndigheterna (Ànnu) inte har infört rekommendationer om att anvÀnda munskydd. SÄhÀr skriver FolkhÀlsomyndigheten om munskydd... 
 
 
Ute i samhĂ€llet ser jag bara enstaka personer som anvĂ€nder munskydd. Det började redan i vĂ„ras, men dĂ„ var det bara personer med asiatiskt ursprung (som jag sĂ„g). Och jag vet ju att det i exempelvis Japan finns en helt annan kultur Ă€n i Sverige av att bĂ€ra munskydd i offentliga miljöer, av respekt för sina medmĂ€nniskor (och jag har sett det ganska ofta i olika mangaserier). đŸ˜· Men att se det hĂ€r i Norrköping, i min lokala matbutik, fick mig att haja till lite. 
 
Nu har det gÄtt ganska lÄng tid och det har blivit aningen vanligare med munskydd Àn vad det var i vÄras, men jag reagerar ÀndÄ nÀr jag ser nÄgon som har det. Det Àr fortfarande nÄgonting som kÀnns nytt och frÀmmande liksom. Samtidigt som jag försöker vÀnja mig vid tanken pÄ att behöva börja anvÀnda det sjÀlv - för den dagen kan mycket vÀl komma. Om munskyddsanvÀndande blev allmÀnt utbrett i samhÀllet sÄ att det vore ovanligare att se personer utan munskydd Àn med - eller om det till och med blev en rekommendation eller ett krav frÄn myndigheternas sida - sÄ skulle jag förstÄs anvÀnda munskydd. Men som det Àr nu kÀnner jag mig inte bekvÀm med det - av rent sociala och kulturella skÀl. Jag Àr rÀdd att jag skulle "sticka ut" alltför mycket. Och det kanske Àr ett alltför egoistiskt skÀl till att avstÄ frÄn att anvÀnda munskydd, men mÀnniskan Àr nu en gÄng för alla ett flockdjur - och vÄr största rÀdsla Àr att inte accepteras av gruppen (vilket förresten Àr den huvudsakliga grunden till att social fobi existerar som fenomen). SÄ...jag avvaktar. 
 
Vad har ni för tankar kring munskydd?

Kommentarer
Hans

HÀr i Tyskland mÄste man ha munskydd pÄ offentliga platser inomhus, t.ex. i kollektivtrafiken och butiker. Det kÀndes konstigt första gÄngen jag gick och handlade, men nu kÀnns det helt naturligt.

TvÀrtom kÀnns det nu jÀttekonstigt att se bilder pÄ trÀngsel frÄn Sverige - "herregud, de andas ju rakt ut" Àr min första reaktion.

NÀr jag var i Sverige i somras hade jag munskydd inomhus överallt. Det kÀndes konstigt, för nÀstan ingen annan hade det. Det dÀr med normer gör verkligen stor skillnad.

Svar: Tack för att du delar med dig av dina tankar, Hans. 😊 Och ja, normer pĂ„verkar vĂ€ldigt mycket hur vi förhĂ„ller oss till exempelvis munskydd.
The Worrying Kind

2020-11-22 @ 10:03:29

TĂ€nker du skriva en kommentar?

Vad gullig du Àr! Jag blir jÀtteglad nÀr jag fÄr trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. OlÀmpliga kommentarer, sÄsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihÄg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback