Springa ifrĂ„n lejon 🩁

Idag var det ÄNTLIGEN dags för samtal med psykologen igen - det Ă€r tre veckor sedan sist! Och nĂ€r det gĂ„r lĂ„ng tid mellan sessionerna börjar jag dels slarva med lĂ€xorna, dels ha svĂ„rt för att sammanfatta det mest vĂ€sentliga som hĂ€nt i mitt liv sedan sist och som bör avhandlas inom vĂ„ra 45 minuter tillsammans. SĂ„ det Ă€r inte bra alls. Men nu kommer vi ses en gĂ„ng i veckan igen ett tag framöver, om ingenting oförutsett intrĂ€ffar, sĂ„ det kĂ€nns stabilt. 👍 
 
Hon mĂ„lade upp en metaforisk bild för mig över min Ă„ngest. Att det Ă€r som att jag springer ifrĂ„n ett lejon, och sĂ„ lĂ€nge jag springer sĂ„ signalerar ju min kropp och hjĂ€rna att det finns en reell fara att springa ifrĂ„n och ju mer jag springer desto rĂ€ddare blir jag för det dĂ€r lejonet. Hela paniksystemet drar igĂ„ng och jag Ă€r sĂ„ fokuserad pĂ„ att agera pĂ„ det genom att fortsĂ€tta springa att jag inte vĂ€nder mig om för att kolla om det verkligen Ă€r nĂ„got lejon dĂ€r - min kropp och hjĂ€rna talar ju om för mig att det Ă€r dĂ€r, sĂ„ jag litar pĂ„ det jag kĂ€nner utan att undersöka den reella situationen. Men egentligen finns det inget lejon. 🩁 
 
Problemet Àr inte att jag Àr dÄlig eller fel pÄ nÄgot sÀtt - problemet Àr att jag inte vÄgar stÄ ut med osÀkerhet. Jag behöver öva pÄ att stÄ ut med tankar, reaktioner och ovisshet, att inte veta hur olika situationer och samtal gick. Jag mÄste acceptera att jag inte vet, och vÄga vara i den ovissheten. Och inse att post mortem inte löser nÄgonting. NÀr reaktioner triggas i kroppen ska jag öva pÄ att beskriva dem, gÀrna hitta tre stycken att fokusera pÄ, och göra detta utan att vÀrdera. 
 
Vi pratade om det faktum att jag inte gör hemlÀxorna i den omfattning jag "borde" och vad det beror pÄ. Och hon tydliggjorde att syftet med att jag ska göra vissa saker inte Àr att jag ska prestera nÄgonting som jag kan presentera för henne, utan att det Àr för att jag ska hjÀlpa mig sjÀlv att mÄ bÀttre och finna olika situationer mindre lÀskiga, att fÄ vÀgledning att gÄ Ät ett hÄll som för mig nÀrmare mÄlet för mitt mÄende. Och det vet jag ju egentligen rent logiskt, men kÀnslomÀssigt har jag alltid prestationsÄngest över hemlÀxorna och Àr rÀdd för att göra "fel" (vilket ofta leder till att jag inte gör dem alls). 
 
Jag började grÄta vid ett tillfÀlle under samtalet, nÀr hon stÀllde en frÄga om bÄgskyttet och jag kÀnde mig pressad och rÀdd att svara fel. Jag var spÀnd i hela kroppen, andningen existerade knappt och tÄrarna rann. Och dÄ guidade hon mig igenom att ta mig ur de kÀnslorna, genom att fokusera pÄ hur det kÀndes i kroppen och sedan börja slappna av och andas mer igen. Vi har gjort det hÀr mÄnga gÄnger förut, men just idag kÀndes det ÀndÄ som en riktig aha-upplevelse - att jag inte behöver gÄ in i Ängesten, att jag (med viss hjÀlp) klarar av att bryta. Och ett litet hopp började gro inom mig att jag faktiskt kanske kan börja klara av att försöka göra det hÀr Àven pÄ egen hand. Det var en hÀftig kÀnsla. 
 
Det sista hon sa under samtalet skrev jag aldrig ner, vilket var synd. Jag minns att hon sa att "Om det Àr nÄgonting som Àr viktigt att ta med frÄn den hÀr sessionen sÄ Àr det..." men jag kommer inte ihÄg exakt vad hon sa och jag var inte helt nÀrvarande eftersom jag fastnat lite i negativa och sjÀlvkritiska tankar kring det faktum att jag börjat grÄta en stund tidigare. Men det var vÀl en sammanfattning av allt ovanstÄende, kan jag tÀnka mig. Hon sÀger alltid sÄ himla bra saker och jag skulle vilja ha vÄra samtal inspelade och transkriberade sÄ att jag kan gÄ tillbaka och lÀsa allt bra hon sÀger till mig. För det Àr svÄrt att komma ihÄg allting sÄhÀr i efterhand. 
 

Kommentarer

TĂ€nker du skriva en kommentar?

Vad gullig du Àr! Jag blir jÀtteglad nÀr jag fÄr trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. OlÀmpliga kommentarer, sÄsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihÄg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback