Psykologsamtal om psykologsamtal

 
Kolla vad som stod på mitt skrivbord när jag kom till kontoret imorse! 😍 Julblomma, julkort och godis från en uppenbarligen nöjd kund. Så himla fint! Jag blev alldeles rörd. 😊❤️ 
 
Idag har jag haft samtal med min "gamla" psykolog (inte Mindler-psykologen alltså). Hon frågade hur jag har haft det sedan sist, men det var ju jäkligt svårt att svara kort och koncist på eftersom det är över två månader sedan vi hade samtal sist. Men ja...det har väl gått både upp och ner. 🤷‍♀️ Vi pratade främst om min nya psykolog (på Mindler) och hur det går för mig där. Jag ventilerade min frustration över att jag i princip bara sitter och gråter under de samtalen, att jag är så rädd för att svara fel på psykologens frågor att jag låser mig totalt och inte svarar alls, att jag tycker att ACT-inslagen i terapin är svåra att greppa och att KBT-modulerna om social fobi är tradiga att jobba med, att jag ofta är så ångestfylld under samtalen att jag överhuvudtaget inte kan ta in vad mina hemuppgifter består i och således inte kan göra dem på ett bra sätt sedan. 
 
Psykologen hade mycket bra saker att säga om detta. Hon konstaterade att upplägget på min nya terapi inte verkar vara optimalt för mig i nuläget, att min nya psykolog inte riktigt möter mig där jag är utan kör mycket "by the book" och att hon inte har lärt känna mig och mina behov än. Att det jag främst behöver hjälp med är fokusskifte - att ta mig ur självfokus och det "freeze"-läge jag ofta hamnar i, och strategier för att hantera min ångest på andra sätt än vad jag gör i dagsläget. Och att jag behöver tydliga instruktioner för vad det är jag ska göra i mina hemuppgifter, gärna skriftliga instruktioner som jag kan läsa i lugn och ro när jag lugnat ner mig lite eftersom jag ofta är för ångestfylld för att kunna ta till mig allt som sägs under terapisamtalen. Hon konstaterade, utifrån vår cirka två år långa bekantskap, att ACT nog inte är riktigt rätt terapiform för mig, åtminstone inte utan att det görs väldigt konkret och tas i små steg och med mycket stöd från psykologen - annars blir det för diffust och stort och ångestladdat för mig (vilket jag ju själv också kunnat konstatera). Att Mindlers KBT-moduler om social fobi nog är bra men att det jag behöver inte är att sitta själv och läsa en massa om hur ångest fungerar (för det vet jag redan) utan snarare hjälp från psykologens sida med att faktiskt GÖRA saker för att bryta ångesten, kanske att vi arbetar konkret med modulerna tillsammans under samtalen. Kort sagt - jag behöver mycket hjälp och tydliga instruktioner. 
 
Vi pratade även en del om hur mitt mående dippar under längre ledigheter, som nu under julen. Och att det sannolikt beror på bristande struktur och rutiner, vilket jag ju behöver för att må bra. Hon konstaterade att jag behöver sätta upp ramar för mina ledigheter, att jag går upp tidigt som vanligt och äter frukost och klär på mig, går ut och promenerar, har kontakt med människor jag tycker om, ser till att äta regelbundet, inte uppehåller mig för länge på en och samma plats i lägenheten, ser till att lägga in mycket förstärkare i form av aktiviteter jag mår bra av och så vidare. Att jag mer eller mindre sätter upp ett schema för mina lediga dagar. Jag tycker att det låter väldigt klokt, och jag ska verkligen ta till mig de här råden. 
 
Guuud, vad jag önskar att jag fick fortsätta hos min "gamla" psykolog! Hon känner mig verkligen som patient, hon förstår mig så himla väl, hon sätter huvudet på spiken i allt hon säger och vet hur hon ska lirka med mig och hitta nya vägar för att hjälpa mig framåt. 😭❤️ Kanske kommer jag komma dit med min nya psykolog också en dag - men det tog ju typ ett år med min "gamla" psykolog och så länge orkar jag verkligen inte vänta på att få en ny fungerande terapirelation. 😣

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback