Yaoi Day

 
Jag tycker i allmänhet att det är rätt tröttsamt att precis allting ska ha en speciell "dag" i almanackan. Ni vet, kanelbullar och sådant. Men idag gör jag ett undantag. För jag fick precis veta att det tydligen är en MYCKET speciell dag i dag. Det är nämligen Yaoi-dagen!!! OMG, jag visste inte att det fanns en särskild dag för det...men det gör det tydligen...och det är idag. 
 
Så...jag tar väl och firar detta genom att lista mina favoriter. Tror att jag har gjort det någon gång förut, men det tål att upprepas. Så här kommer tio mycket läsvärda historier (jag har alltså uteslutit det rena snusket och bara tagit med sådana som faktiskt har en intressant storyline också). 
 
10. Koi Ni Nare! 
 
Komatsu har problem med att acceptera sin sexuella läggning (faktiskt ett ganska ovanligt tema i Yaoi), men hans rumskompis hjälper honom på traven och fixar en blinddejt åt honom med en man...som visar sig vara deras lärare. Eftersom det inte är riktigt moraliskt korrekt för en lärare att dejta en elev (ja, det finns en viss grad av moral även inom Yaoi...ibland) har de ett ganska platonskt förhållande fram till examen...och historien slutar med att de äntligen har sex. En söt coming of age-berättelse. 
  
9. Tight Rope 
 
Sonen till en Yakuza-boss (japansk maffia) vill inte alls ta över faderns brottsimperium utan istället leva lycklig tillsammans med en kille han är kär i. Och ingen i familjen höjer ett ögonbryn över att han sitter och klänger på denna kille och berättar om sin kärlek...men de blir vansinniga över att han inte vill ta över imperiet. Detta är en del av det jag kallar "Yaoi-logiken" och som jag älskar med Yaoi...att typ ALLA killar är bögar och nästan inga är homofober. Love it! 
 
8. Take Over Zone 
 
En mycket gripande historia om att hantera livet, relationer och närhet efter att ha varit med om en våldtäkt. Ett MYCKET ovanligt tema i Yaoi, som på det stora hela annars är ganska våldtäktsromantiserande... 
 
7. Ten Count 
 
Shirotani lider av mysofobi (fobi mot smuts, orenhet och smitta) och inleder något slags terapeutiskt umgänge med Kurose som hjälper honom att bearbeta sina problem. En långsam, lågmäld och vacker skildring av en ömtålig kärleksrelation. Jag drar exalterat efter andan varje gång det kommer ett nytt kapitel (ja, historien pågår fortfarande). 
 
6. Yume Musubi, Koi Musubi 
 
Tonårskillen Ao påbörjar en mycket enträgen uppvaktning av den lokala Shinto-prästen Ryoumei-san, som inte riktigt vet hur han ska hantera det hela. En charmig, rolig och rörande historia (men du bör nog ha läst en del annan Yaoi innan för att inte chockeras av sådant som åldersskillnaden...och andra Yaoi-typiska inslag). 
 
5. Love Stage!! 
 
Izumi är så söt att det är lätt att ta honom för en flicka...och det är precis vad Ryōma gör - och blir kär i honom. Men känslorna håller i sig även efter att det kommit fram att Izumi är en pojke...och Izumi blir även kär i Ryōma. Då Ryōma är en superkänd skådespelare och Izumi har en extremt överbeskyddande storebror är det ganska komplicerat för dem att träffas ifred...och därtill kommer att de båda är väldigt unga och oskyldiga och knappt vet vad de håller på med...det är en jättesöt historia! Men det är inte bara därför jag älskar den - det är även så att Izumi visar  tecken på att ha social fobi (vilket jag skrivit om tidigare). 
 
4. Elektel Delusion 
 
Fumi kommer ut som homosexuell för sin bästa vän och granne Shunpei, som han är kär i...och när Fumi börjar dejta en annan kille blir den tidigare så tvärsäkert heterosexuella Shunpei svartsjuk och konfronterar Fumi och föreslår att de två ska bli tillsammans istället. Detta är en väldigt rolig berättelse, som dessutom vänder på de stereotypa Yaoi-utseendena för uke och seme (googla på egen risk), där Shunpei är uke men ser mest "maskulin" ut och Fumi är seme men ser mer "feminin" ut (raka motsatsen till Love Stage!! alltså, som minst sagt är mer traditionell i det avseendet). 
 
3. Itoshi no Nekkokke 
 
Kei-chan flyttar in hos sin barndomsvän och numera pojkvän Mi-kun i Tokyo, men huset är fullt av suspekta inneboenden och Tokyo är en stor och läskig stad för den oskuldsfulla Kei-chan som vuxit upp på landsbygden... En väldigt söt och rolig historia...men just nu gör den mig mest vemodig för det är ganska mycket fokus på katter (vilket ju framgår av titeln). 
 
2. Sekai-ichi Hatsukoi 
 
Ah, ljuva nostalgi! Detta var min introduktion till Yaoi en gång i min oskyldiga pre-Yaoi-ungdom. I fokus står relationen mellan Onodera och Takano, som var ett par när de var tonåringar och nu träffas igen tio år senare när Onodera får jobb på en mangaredaktion där Takano är chefsredaktör. Det dramatiska uppbrottet har satt djupa spår hos dem båda och format dem till helt annorlunda personer än de var när de först lärde känna varandra...men nu börjar de hitta tillbaka till varandra - på den sexuella fronten går det snabbt men på den emotionella fronten går det jääävligt långsamt och fans över hela världen väntar fortfarande (år efter år efter år...) på att Onodera ska våga säga "I love you" till Takano. 
 
1. Junjou Romantica 
 
Det spelar ingen roll hur många Yaoi-historier jag läser (och jag är uppe i jävligt många vid det här laget), detta är och förblir min absoluta favorit (Sekai-ichi Hatsukoi är för övrigt en spinoff-serie till denna). När Misaki ska börja studera på univeristetet får han flytta in hos sin brors barndomskompis Usagi-san som är en rik och berömd författare. Usagi-san var tidigare kär i Misakis bror, men nu flyttas hans kärleksintresse över till Misaki. Usagi-san är på många sätt en odräglig, barnslig och egoistisk person, men samtidigt finns det något mycket rörande och sårbart hos honom som jag bara älskar. Och Misaki faller för honom, även om han har svårt att erkänna det för sig själv...och för andra. De är båda hela tiden osäkra på den andres känslor och de måste hela tiden kämpa mot en oförstående omvärld som vill separera dem från varandra. 
 
Så...iväg med er till närmsta mangawebbplats och LÄS!!! 😜 
 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback