Myten om mödomshinnan

Jag har pluggat idag, fast inte så mycket som jag hade tänkt eller borde ha gjort. Jag har mest legat i soffan och maratontittat på "Mordkommissionen". Och stört mig så in i helvete på ett av avsnitten (i en i övrigt helt fantastisk serie).

I det aktuella avsnittet reproduceras myten om mödomshinnan och idén om sex och oskuld. Jag tog några bilder för att illustrera eländet...

Alltså...jag ser "Mordkommissionen" som en seriös teveserie. Det måste ha krävts massor av research för att göra alla fallen trovärdiga. Så att de kunnat missa en sådan här fundamental grej är fan upprörande.

Mödomshinnan är en patriarkal myt vars syfte alltid varit att kontrollera tjejers sexualitet. Den finns inte! Har aldrig funnits. Om det gör ont första gången du har omslutande sex beror det antingen på att du har vestibulit eller att du inte är tillräckligt våt - och/eller att du gått på skitmyten om mödomshinnan så att du spänner dig och är rädd för att det ska göra ont, vilket självklart varken gör dig avslappnad eller upphetsad. Klart som fan att det gör ont då!

Och det går inte att se om en tjej är oskuld eller inte. Det går inte. Det finns ingen jäkla plombering som bryts vid sexdebuten. Patriarkatet vill dock väldigt gärna få dig att tro det. Så att du ska vänta med att ha sex tills du träffar "den rätte", tills du ska gifta dig, tills du är "gammal nog"...eller när det nu anses "rätt".

Jag blir så förbannad på att den här skitmyten reproduceras i teveserier på det här viset (ett annat exempel jag sett är Jessica i "True Blood", som har sex första gången först efter att hon blivit vampyr, varför mödomshinnan läker ihop igen, så hon får uppleva varje omslutande samlag som att förlora oskulden, med en mödomshinna som spricker varje gång). Alltså, bara lägg ner! Och för att återkomma till "Mordkommissionen" - gynekologscenen spelades in på en kvinnomottagning...fanns det ingen där som kunde upplysa filmteamet om att deras idé var helt fucked up?!


Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback