Japansk social fobi

Första seminariet i japanskakursen avklarat. Fast det var egentligen inget riktigt seminarium - jag behövde varken prata eller synas i webcamen, bara lyssna på lärarens introduktion och skriva frågor i chatten. Så det var väl en rätt lagom inledning. Det tog dock nästan en timme innan jag kom mig för att börja ställa frågor, och jag satt och formulerade dem jättelänge innan jag slutligen postade dem.
 
Imorgon däremot, då är det dags för det första RIKTIGA seminariet. Då är det allvar, skarpt läge och nära-döden-upplevelse (annorlunda uttryckt - då måste jag använda både mikrofon och webcam tillsammans med en grupp fullkomliga främlingar).
 
Vet ni förresten att det finns en alldeles egen form av social fobi i Japan? Den heter 対人恐怖症 (taijin kyōfushō) och handlar, till skillnad från "västerländsk" social fobi, om en rädsla för att förnärma och skapa obehag för ANDRA (till skillnad från vår rädsla för att skämma ut oss SJÄLVA). Ett ganska tydligt exempel på att psykiska störningar är kulturellt betingade (vilket egentligen är väldigt logiskt, om man tänker efter).
 
Avslutar detta oerhört Japan-fixerade inlägg med en...eh, japansk musikvideo. ;) Jag vet att jag har postat den en gång förut ganska nyligen...men alltså, jag bara ÄLSKAR den - så den får vara med en gång till. Så det så.
 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback