Reflektioner kring Miley Cyrus

Jag läser en hel del feministiska bloggar, och genom dem har jag förstått att det den senaste veckan varit ett jäkla hallå kring Miley Cyrus' uppträdande på VMA. Jag hade själv inte sett uppträdandet ifråga, bara stillbilder från det. Men efter alla inlägg jag läst om slut shaming och cultural appropriation kände jag att jag behövde se det med egna ögon för att kunna bilda mig en egen och vettig uppfattning.
 
Det var inte lätt att hitta en video med själva uppträdandet, ska jag säga. När jag sökte dök det bara upp en massa videor med folk som "tyckte till" om uppträdandet. Och det var inte förrän jag inaktiverade YouTubes säkerhetsläge som jag kunde hitta och titta på det jag verkligen letade efter (det hade tydligen flaggats som olämpligt innehåll).
 
Här är det...
 
 
Jaha, liksom. Jag tycker att det ser ut som vilken R'n'B-musikvideo som helst. Lättklädd tjej som dansar sexigt med fullt påklädd kille. Skulle det vara något nytt? Det nya är väl att det är en tjej som står i centrum och tar för sig snarare än att vara ett viljelöst bihang till en man. Hon är ett handlande subjekt istället för ett passivt objekt - och det känns förstås obekvämt i en patriarkal värld och väcker en väldig massa rabalder.
 
Och så var det det där med rasismen. Den aspekten har jag faktiskt svårt att se. Jag tycker nämligen att alla ska få ägna sig åt de musikstilar och uttryckssätt de vill, även om de inte tillhör den grupp som ägnade sig åt det "från början". Någon som ser det rasistiskt problematiska i Mileys framträdande får gärna förklara det för mig. För jag förstår inte.
 
Det jag däremot slås av när jag ser Mileys uppträdande på VMA är att det är en ganska naturlig utveckling av den karriär hon haft. Jag menar, hur gammal var hon när hon fick huvudrollen i Hannah Montana - typ tolv år? Sedan dess har hon tvingats växa upp som gulligullig Disney-flicka - vilket i princip innebär att hon inte har fått växa upp överhuvudtaget. (Här drar jag kopplingar till Lindsay Lohan, även hon en gulligullig Disney-flicka som vuxit upp och skapat stora rubriker genom sina "skandaler".) Jag förstår att det nu kommer en kraftig motreaktion från 20-åriga Miley. Hela hennes VMA-framträdande känns som ett stort protestskrik mot den oskuldsfulla roll som tilldelats henne. Hon är vuxen nu och hon vill att folk ska fatta det. Ganska förståeligt, om ni frågar mig.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback