Tankar om Black Friday

Black Friday, Black Week, Black Weekend, Cyber Monday... Det har väl knappast undgått någon att denna hysteri pågår just nu. Och jag blir bara så trött, jag fullkomligt drunknar i mejl med diverse erbjudanden varje gång jag öppnar inkorgen - några företag jag brukar handla ifrån har jag till och med blockerat nu för att jag är så trött på att få typ ett Black Week-mejl i timmen från dem. Bara lämna mig ifred! Nog för att jag gillar både shopping och sänkta priser, men det blir bara för mycket under denna hysteri - jag orkar inte ta till mig alla erbjudanden jag bombarderas med just nu. 
 
Jag har (hittills) inte köpt en enda pryl till nedsatt pris under den här reahysterin. Och jag inser att det är jävligt priviligierat att kunna ha den inställningen, att mest bara bli irriterad och strunta i alltihop. För det finns ju faktiskt de som är mer eller mindre tvungna att passa på att shoppa nu för att överhuvudtaget ha råd med julklappar och andra saker de inte skulle ha möjlighet att köpa annars. Och det är verkligen ingenting att skämmas över. Därför blir jag lite provocerad när jag ser hur folk stoltserar i sociala medier med att de minsann bojkottar Black Friday/Week. 
 
Och visst, jag håller med i kritiken mot konsumtionshetsen. För den är helt sjuk (och blir bara sjukare och sjukare för varje år, känns det som). Men det är lätt att kritiken missar sin måltavla (det kapitalistiska systemet) och snarare riktas mot konsumenterna. Och då tippar det (oavsiktligt?) över i klassförakt istället, där duktiga medelklasspretton kan sitta på sina höga hästar och se ner på de människor som desperat kastar sig över reavarorna. Och det tycker jag känns ganska ofräscht. 
 
Det gäller att hålla två tankar i huvudet samtidigt här. Det går liksom alldeles utmärkt att kritisera konsumtionshetsen utan att skambelägga konsumenterna. Det är okej att handla under Black Friday - och det är okej att INTE handla under Black Friday. Men det är inte okej av företagen att hetsa människor till att köpa saker de varken behöver eller har råd med - och det är inte okej att se ner på de människor som handlar. 
 
Shoppa lugnt hörni. Och var snälla mot varandra. 
 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback