Turist på hemmaplan: Arbetets museum & Norrköpings Stadsmuseum

Igår besökte Livrädd och jag Arbetets museum och Norrköpings Stadsmuseum, som ligger intill varandra mitt i Industrilandskapet i centrala Norrköping. 
 
Byggnaden där Arbetets museum ligger kallas Strykjärnet. Det är en ganska udda byggnad som byggdes 1916-1917 som fabrik inom textilindustrin. Holmen där den byggdes var inte så stor, så man utnyttjade marken till max vid bygget och skapade en sjuhörnig byggnad. Under större delen av 1900-talet har byggnaden använts som fabrik, men sedan 1991 är det Arbetets museum som huserar i lokalerna. Permanenta utställningar på museet är den om Alva Carlsson, som arbetade som rullerska i Strykjärnet mellan åren 1927-1962, och den om karikatyrtecknaren Ewert Karlsson. Tillfälliga utställningar på museet just nu handlar om arkitektur i Industrilandskapet, hur Martin Luther nådde ut till den stora massan, den afrikanska modebranschen, Norrköpings utveckling under 1900-talet och fram till idag samt framtidens arbets- och vardagsliv. 
 
Norrköpings Stadsmuseum har funnits sedan 1981 och ligger även det i gamla industribyggnader, alldeles intill Arbetets museum. Permanenta utställningar på museet visar det förhistoriska Norrköping, Norrköpings historia från vikingatid till stormaktstid, hantverk under 1800-talet, en handelsbod från första halvan av 1900-talet och (förstås) textilindustrin. Tillfälliga utställningar på museet just nu visar hur det är att vara nyanländ i Norrköping idag, vikten av mod och medmänsklighet i vårt samhälle samt fynd från arkeologiska utgrävningar i Norrköpingstrakten. 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback