Wednesday

Igår kväll tittade jag färdigt på första säsongen av den nya Netflix-serien Wednesday. Och idag är det onsdag, passande nog. 😉 Så jag tänkte ägna en stund idag åt att reflektera över den här serien utifrån ett aceperspektiv. Jag hade ingen direkt förförståelse av familjen Addams innan jag började titta på Netflix-serien, utöver bilder, memes och kortare videor som dykt upp i sociala medier lite då och då. Men i samband med Netflix-premiären för några veckor sedan började jag se alltfler inlägg i olika aceforum på Facebook - folk var väldigt exalterade över att få se aro/ace-representation i karaktären Wednesday. Och då blev jag förstås nyfiken. 
 
Seriens omslagsbild ger onekligen acevibbar med sin färgskala i svart, grått, vitt och lila - aceflaggans färger. Samt att Wednesday står där själv - hon behöver ingen annan. 
 
Redan innan Netflix-serien betraktades tydligen Wednesday av många som aro/ace, och sekvensen ovan från en tidigare filmatisering dyker upp lite då och då i olika aceforum på Facebook för att illustrera detta. 
 
Netflix-serien började också lovande genom att låta Wednesday deklarera redan i det första avsnittet att hon aldrig kommer bli kär eller hemmafru eller bilda familj. Just den här bilden dyker upp VÄLDIGT ofta i aceforumen på Facebook just nu. 
 
Men den linjen höll inte länge. Av någon anledning såg serieskaparna snart till att pressa in Wednesday i ett tämligen forcerat triangeldrama med två totalt menlösa killar som hon verkligen har NOLL kemi med. 🙄 Alltså...VARFÖR?! Det är bara så krystat och meningslöst. Och inte särskilt trovärdigt. 
 
Om de nu tyckte att det var så himla viktigt med romantiska inslag i serien kunde de väl åtminstone ha parat ihop Wednesday med hennes rumskompis Enid? Jag har sett många på nätet som "shippar" den här parkonstellationen och jag håller absolut med om att hon har mer kemi med Enid än med någon av de intetsägande killarna. 
 
Men allra helst hade jag sett att serien hållit aro/ace-linjen och låtit Wednesday slippa romantik helt och hållet. Dels känns det väldigt out of character för henne att vilja bli ihop med någon och dels är det en stor sorg för aro/ace-communityt att än en gång gå miste om potentiell representation i populärkulturen. 
 
Å andra sidan kan jag se det positiva med att hon inte framställs som aro/ace, eftersom hon är en karaktär med tydliga autistiska drag. Sammankopplingen mellan asexualitet och autism är en tämligen tröttsam stereotyp som verkligen inte behöver upprepas fler gånger i populärkulturen. Så ur den aspekten är det ju bra med triangeldramat. Om det bara inte hade varit så jäkla taffligt gjort... 🤦‍♀️ 
 
 
Har du sett serien? Vad tyckte du?

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback