Tillfälliga lättnader i sorgen

Jag håller mig vansinnigt upptagen. Imorse var jag på kontoret redan tjugo över sex(!), har jobbat som en tok hela dagen och ända sedan jag kom hem i eftermiddags har jag ägnat mig åt skåprenoveringen. Maskerat och målat med grundfärg.

"Vad betyder det här? Att du mår bra nu?" Nej, inte precis. Det betyder bara att jag vaknar tidigt och har svårt att somna om. Och att jag går upp helt i arbete och projekt för att slippa tänka på det som gör ont. Det är ett ganska vanligt beteendemönster vid sorg.


Jag gick en sorgutbildning igår kväll (tack för tipset, kära syster!) och den var mycket givande med hög igenkännighetsfaktor. Det jag ägnar mig åt nu kallas "tillfälliga lättnader i sorgen". Istället för att bearbeta så försöker jag skaffa mig massor av annat att tänka på.

Utbildningen riktade sig egentligen till personer som möter människor i sorg, inte till sörjande själva. Så därför tog den förstås upp hur en bör bete sig - och hur en INTE bör bete sig. Det är en jävla skillnad mellan att bara komma med tröstande kommentarer och att faktiskt ge stöd.

Dessvärre tenderar de tröstande kommentarerna att vara betydligt vanligare, så också i mitt fall. Något en ABSOLUT INTE ska säga till en människa i sorg är: "Jag vet hur det känns"...för det upplevs i princip alltid som rent kränkande. Jag har fått höra det från så många håll de senaste veckorna, och jag fattar att det sägs i all välmening, men jag blir så jävla förbannad. Kissens och min relation var unik, min sorg är unik, det finns ingen i hela världen som kan förstå hur det känns för just mig.

En annan vanligt förekommande "tröstande kommentar", som jag ju tyvärr fått min beskärda del av, är uppmaningar om att hitta en ersättning för det en förlorat. Jag tänker inte gå in på hur jävla förbannad jag blir av detta, det har jag ju redan behandlat i ett tidigare inlägg;

"Hon är ingen kvaddad cykel!"

(Jag hade tänkt skriva mer i det här inlägget, men jag börjar bli jävligt trött nu...den långa och intensiva dagen tar ut sin rätt. Så jag säger nog bara natti natti.)


Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback