Surrogatmödraskap

Efter flera års utredningsarbete har några förståsigpåare nu kommit fram till att surrogatmödraskap inte ska vara tillåtet i Sverige. De motiverar sitt beslut främst med att det finns en risk för att kvinnor blir utnyttjade och tvingade att bli surrogatmödrar, och att det är riskabelt att genomgå graviditeter och förlossningar. 
 
Såklart att det finns risker med att vara gravid och med att föda barn. Men det kan orimligtvis vara farligare vid surrogatmödraskap än vid "vanliga" graviditeter och förlossningar, så det argumentet köper jag inte. Annars borde ju ALLA graviditeter förbjudas. Om det nu är så himla farligt, menar jag. Då borde ingen få bli gravid, och vi skulle så småningom dö ut som art (vilket i och för sig förmodligen vore det bästa för den här planeten - ingen annan art går ju in så mycket för att förstöra den så som människan gör). 
 
Och motiveringen att det är för kvinnans bästa, för att det finns en risk för att kvinnor blir utnyttjade och tvingade att genomgå surrogatmödraskap...det känns bara som ett enda stort omyndigförklarande. Som om kvinnor inte kan tänka och besluta saker och ting själva. Som om vi behöver staten till hjälp för det. Om den här argumentationen ska fullföljas så borde alltså även organdonation till nära släktingar medan en fortfarande är i livet förbjudas. För där torde det ju också finnas risk för en hel del påtryckningar och känslor av tvång. 
 
Jag skulle inte ha något emot att exempelvis föda barn åt min syster om det skulle vara så att hon inte kunde få egna barn. Moraliskt alltså. Medicinskt är det väl inte så lämpligt kanske, med tanke på att jag tar så mycket mediciner. Men rent känslomässigt och moraliskt skulle jag inte ha några problem med det. Och det känns jävligt skevt att staten skulle klampa in och ha åsikter om det. Vad har de med det att göra?! 
 
Ja ja JA, det är jättehemskt att utsatta kvinnor i fattiga länder utnyttjas för att föda barn åt rika västerlänningar som köper deras kroppar för att få ett eget barn. Det fattar ni väl att jag tycker. Men hur är det applicerbart på surrogatmödraskap i Sverige? Vi har ett helt annat socialt skyddsnät här. Att sälja sin livmoder är liksom inte något som kvinnor måste göra här för att överleva. Bestämma över våra egna kroppar - DET borde vi däremot få göra.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback