Litterär ångest

Igår hittade jag en extremt tidig litterär skildring av social fobi - i en bok som skrevs redan 1868! Jag trodde Röda rummet av August Strindberg var det tidigaste exemplet, innan jag hittade följande stycken i Unga kvinnor av Louisa May Alcott:
Kommentarer
Anonym

Oh där ser man! Trodde själv att Strindberg var den första som beskrev ämnet. Är nyfiken - hur lyckades du hitta denna?

2011-04-12 @ 10:42:18
The Worrying Kind

Anonym: "Unga kvinnor" ingår som kurslitteratur i en litteraturvetenskapskurs jag läser. :)

2011-04-12 @ 11:35:01
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Fobisk

Vet inte hur jag lyckades bli anonym, men men.Aha okej. Nu blev jag lite intresserad av att försöka kolla upp vilka andra författare som har berört ämnet runt den tiden!

2011-04-12 @ 18:19:46
URL: http://fobisk.blogspot.com/
The Worrying Kind

Ja, det är intressant. :) Tänk att det finns (åtminstone) två böcker från 1800-talet som tar upp social fobi! Säg till mig om du hittar någon mer.

2011-04-12 @ 20:03:10
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
Lillasyster

Det är väl också typiskt att karlskrället uppmärksammas som den revolutionerande att behandla ämnet, när det egentligen var kjoltyget som hann först!? :PMen jag tror säkert det finns i flera böcker, det lär ju vara som i den här att de kallar det för blyghet eller så för de har ju inget annat ord att klä det i. Så har det ju varit med allt möjligt genom tiderna; kallat "sexuellt avvikande" för sodomister, etc... Folk blir osäkra på vad de ska kalla sånt de inte känner till, men det är intressantare att läsa en beskrivning istället för ett-ord-punkt-slut-alla-fattar.

2011-04-13 @ 13:45:01
URL: http://spegelhimlen.webblogg.se/

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback