Robin Hood x 2

Två filmkvällar. Två Robin Hood-filmer.
 
Som ni kanske vet håller jag på och skriver en egen version av Robin Hood-legenden. Och därför har jag nu ägnat två kvällar i rad åt att studera två olika filmatiseringar av denna legend. Igår kväll såg jag en film från 1991. Den var (milt uttryckt) kass. Det var så att jag vred mig som i plågor av alla pinsamheter som spelades upp framför mig på skärmen. Jag tänker inte gå in närmare på några detaljer, och jag avråder er starkt från att själva beskåda denna mardröm.
 
Den jag såg ikväll var nyare. Och bättre. Åtminstone till en början (och om man bortser från överflödet av krigsscener). Äntligen en Lady Marion som var både handlingskraftig och självständig (okej, teveserien från BBC uppfyller också dessa kriterier - men på filmfronten har jag hittills mest sett menlösa mähän och uppkäftiga flicksnärtor). Och jag trodde faktiskt att även den annars så baktalade prins John skulle få lite upprättelse i denna film. Han framställdes inte alls som ond, utan snarare som en ung man som ännu inte var mogen för uppdraget som kung som plötsligt ålagts honom efter Richard Lejonhjärtas död. Sakta men säkert växte han in i sin nya roll och han artade sig till att bli en riktigt bra kung. Och Robin Hood fick sin Lady Marion och det lyckliga slutet - för filmen och för England - hägrade i en snar framtid.
 
Men så verkade manusförfattarna komma ihåg att prins John ju ska föreställa The Bad Guy och att Robin Hood ju ska bli fredlös. Så efter det vunna slaget mot Frankrike, där John och Robin slagits sida vid sida, slängde författarna in en mycket ologisk och för den dramatiska kurvan fullständigt galen helomvändning, där John ger fullständigt fan i de fina löften han nyss gett sitt folk om rättvisa och en ljus framtid. Och som en kitschig liten avslutning innan han stormar in i sitt slott ackompanjerad av folkets buanden låter han meddela att han tänker göra Robin Hood till fredlös. Och så var det inte mer med det. WTF liksom?!
 
Nej fy...nu går jag och lägger mig. Om jag ägnar mig åt kandidatuppsatsen riktigt duktigt när jag kommer hem från jobbet imorgon, kanske jag belönar mig själv med att få skriva något kapitel på MIN version av legenden sedan...
 
Flickan med pilbågen. (Bildkälla).

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback