Turist på hemmaplan: Kaktusplanteringen

Idag besökte syrran och jag Kaktusplanteringen. Det är en motivrabatt bestående av 25 000 växter, varav cirka 5 000 - 6 000 kaktusar, vilka alla odlas i växthus i Norrköping. Planteringen invigs årligen i juni, och motivet är olika varje år. Kaktusplanteringen går att skåda ända fram till början av oktober, då växterna får flytta in i kommunens växthus så att de överlever till nästa sommar. 
 
Sedan år 1890 odlas exotiska växter, bland annat kaktusar, i växthus i Norrköping. Detta var något man var stolta över och ville visa upp, så man började plantera dessa växter i Karl Johans park. Kaktusar kom alltmer att dominera och planteringen blev under 1920-talet mer eller mindre en kaktusplantering - i mitten av 1920-talet försvann sommarblommorna helt från planteringen. Från och med 1926 började man också rita mönster och skapa motiv som växterna planterades i enlighet med, vilket gör Kaktusplanteringen till Sveriges äldsta motivrabatt. Mellan 1926 och 1937 skiftade motivet mellan arabesker och Norrköpings dåvarande stadsvapen. 
 
År 1938 fyllde Gustaf V 80 år och det uppmärksammade man i Norrköping genom att låta det årets plantering forma hans monogram. Sedan dess har Kaktusplanteringen nytt motiv varje år, och företag och organisationer som firar minst 50 år får ansöka om att få visa upp sitt emblem eller liknande på detta sätt. I år är det Synskadades riksförbund Norrköping som firar 100 år. 
 
Mer information om Kaktusplanteringen finns bland annat på kommunens hemsida
 
 
 
 
Inte världens stiligaste selfie, men det var så jääävla soligt! 
 
En staty av Karl XIV Johan står och spejar bort mot Kaktusplanteringen. Änkedrottningen Desideria besökte Norrköping 1845 (året efter makens död) för att lägga den första stenen till statyns sockel. Platsen var då ett torg, som efter statyns resande döptes om till Karl Johans torg (det hette tidigare Saltängstorget). År 1887 gjordes torget om till en park och döptes (ännu en gång) om och heter alltsedan dess Karl Johans park. 
 
Delfinfontänen har stått i Karl Johans park sedan 1876 (året efter att vattenledningar dragits till området). Oklart varför den heter just Delfinfontänen, då den pryds av fiskar och lejon men inte en enda delfin. Men fin är den i alla fall. Och den utgör ett trevligt första intryck för besökare som kommer till Norrköping med tåg (vilket väl också var den ursprungliga tanken med den).

Kommentarer
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Vad fint! Jag visste inte att det fanns en kaktusplanering i min grannstad, jag får svänga förbi någon gång och kika :P :)

Svar: Ja, gör det! 😀
The Worrying Kind

2017-08-11 @ 19:42:42
URL: http://blogg.anniesfotografier.se

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback