Tack, Ukraina!

Den obligatoriska frågan såhär dagen efter ESC - Vann rätt låt? Ja, det tycker jag faktiskt. Jag gillade de flesta låtarna i årets ESC (ovanligt nog) men hade ingen direkt favorit. I finalen hoppades jag väl dock lite extra på att Sverige (lite partisk kanske) eller Frankrike eller Australien skulle vinna. Men när det stod klart att slutstriden stod mellan Ukraina och Ryssland satte jag allt mitt hopp till Ukraina. Nog för att Rysslands låt var skitbra, men aldrig i livet att Ryssland får anordna ett sådant evenemang som ESC! 
 
ESC är typ världens största "gayhögtid"...hur skulle den kunna hållas i ett land där situationen för HBTQ-personer är fullkomligt vidrig?! Massor av ESC-fans skulle riskera att fängslas och/eller misshandlas för att de viftat med regnbågsflaggor eller kysst någon av samma kön offentligt eller inte klätt sig könsstereotypt eller på annat sätt spridit så kallad "gaypropaganda", då det är olagligt i Ryssland sedan 2013. 
 
Så...det var skönt att Ukraina vann (även om situationen för HBTQ-personer i Ukraina inte heller är helt oproblematisk). Lite extra roligt att det dessutom var med en låt som riktade skarp kritik mot just Ryssland. Landet har en hel del på sitt samvete, såväl historiskt som i nutid. Bra att det uppmärksammas. 
 
Det stora ögonblicket. Världen jublar och jag andas ut. 
 
Vinnarlåten. 
 
PS. Innan du kommenterar att jag ska "sluuuta blanda in politiiik i ESC" så kan du ju fundera över anledningen till att tävlingen överhuvudtaget kom till. Det är politik, vare sig du gillar det eller inte. Och det går inte att frikoppla olika saker från varandra. Allting hänger ihop och det personliga är politiskt. Just deal with it.

Kommentarer

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback