Våldtäktskultur

Har även idag läst Sekai-ichi Hatsukoi. Såklart. ;) Dagens läsning blev dock lite osammanhängande, för översättarna hade valt att klippa bort ett antal sidor. Motiveringen till detta var att de "inte vill sprida material som romantiserar våldtäkt".
 
Och det är ju verkligen ett jättebra ställningstagande!
 
 
MEN...
 
Nu råkar det ju vara så att hela jäkla Yaoi-fenomenet kretsar kring just detta. Det är typ en enda lång kavalkad av våldtäktsromantiserande. Hittills har jag knappt läst en enda Yaoi-story som inte innehållit mer eller mindre övergreppsliknande sexscener.
 
Och eftersom jag blivit så luttrad av allt tittande och läsande inom genren att jag knappt ens reagerar på dylika vidrigheter längre (when it comes to Yaoi, that is - not real life!) blev jag först bara irriterad över översättarnas tilltag. "Vad fan...ni kan ju inte klippa i storyn! Vad är ni för pryda jävlar, har ni aldrig läst Yaoi förut eller, fattar ni inte att det 'ska vara såhär'?!"
 
Sedan slog jag över åt andra hållet, och blev riktigt orolig. "Men herregud...med tanke på allt skit som översättarna släpper igenom utan några som helst problem - vad i HELVETE är det som stackars Chiaki utsätts för i just den här volymen, som är så fruktansvärt hemskt att det inte ens anses lämpligt i en Yaoi-story?!" :O
 
Sweet little Chiaki...what did Tori do to you?! :O
 
Så nu sitter jag alltså här och har ångest över vad som hänt en tecknad figur i en serievolym. Bra där, Malin. Mycket vettig sysselsättning.
 
Vill ni ha något vettigare att göra, kan ni ju skriva under namninsamlingen för en samtyckeslag. För om vi nu lämnar den skeva Yaoi-världen (jo, jag inser faktiskt att den är jävligt skev) för en stund och ser till den verkliga världen istället, så märker vi att den fan är lika skev den. Det hjälper inte att offret skriker nej eller kämpar emot - våldtäktsmannen blir frikänd lik förbannat. Bevisbördan och skulden läggs på offret, medan förövaren går fri i fall efter fall.
 
Någonting är jävligt fel i ett system som fungerar på detta sätt. Det borde vara en självklarhet att man försäkrar sig om att den man tänker ha sex med verkligen är med på det. Så det är helt sjukt att vi inte redan har en samtyckeslagstiftning. Men bättre sent än aldrig - så skriv på namninsamlingen och påverka mupparna som bestämmer här i landet så att våldtäkter äntligen börjar betraktas som just våldtäkter.
 

Kommentarer
Lillasyster

Bra inlägg!

Svar: Tack! :-)
The Worrying Kind

2014-01-26 @ 18:14:31
Per

Helt klart dags för en samtyckeslagstiftning. Det är väldigt skrämmande hur enkelt våldtäktsmän verkar kunna komma undan idag. Hoppas att en lagstiftning hjälper något - alltid svårt när ord står mot ord.

Svar: Verkligen skrämmande! :-( Jag tror inte att en lag kommer att lösa allt som genom ett trollslag, men det vore i alla fall ett stort steg i rätt riktning med en sådan markering från lagstiftarna.
The Worrying Kind

2014-01-26 @ 22:57:48
URL: http://pereriksson.blogg.se

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback