Funderingar kring social fobi

Jag fick en kommentar igår kväll...
 
 
...som jag tänkte (försöka) svara på nu.
 
Ärligt talat vet jag inte exakt hur min sociala fobi uppstod. Förut brukade jag säga att den började när jag var 15, eftersom det var då mina panikattacker startade (jag började få andningssvårigheter när jag gick genom skolans långa, folkfyllda korridorer). Men faktum är att jag redan som liten uppvisade tydliga tecken på social fobi. Förmodligen har jag haft det hela livet. Vad som gör att somliga människor drabbas av social fobi är inte ens forskarna överens om - miljö eller arv eller en kombination av båda, det verkar ingen riktigt kunna svara på.
 
Om undvikande av idioter kan räknas som social fobi har jag lite svårt att svara på. Det beror väl kanske på av vilken anledning man undviker dem...? Jag menar, idioter är det väl generellt sett inte så många som vill omge sig med...men det behöver ju inte nödvändigtvis vara rädsla som ligger i grunden för det.
 
Det finns en mängd olika självskattningstest på nätet där du kan få en indikation på om du har social fobi eller inte. Här är några exempel:

 


Kommentarer
Robin

Tack så mycket för all information osv =) Jag glömde att nämna att jag blivit bränd mycket utav människor genom åren.

Troligen så har det med det att göra. Man tröttnat liksom på folk till slut. Speciellt då man ställt upp mycket på människor, som sedan i alla fall vänder en ryggen (Eller hugger kniven i ryggen på en).

Jag gjorde precis "Liebowitz Social Anxiety Scale Test" testet.

Jag fick följande:
2(fear) + 4(avoidance) = 6
You do not suffer from social anxiety.

Så utan att vara en psykolog eller liknande, så rör det alltså inte om socialfobi, utan om en förtroendefråga.

Svar: Jag förstår verkligen om dina erfarenheter fått dig att tröttna på människor. Hoppas för din skull att du kommer få träffa personer som ger dig tillbaka lite av din tillit. Alla människor är inte onda (även om det finns en hel del idioter här i världen).
The Worrying Kind

2013-11-02 @ 09:41:36
URL: http://thegamingground.com/
Lillasyster

Du är bäst, hjärtat <3 Så fint att du sprider kunskap och hjälper andra så mycket :) Kramas

Svar: Naaaw, tack gullunge! <3
The Worrying Kind

2013-11-02 @ 13:00:20
Jane83

Får jag fråga om du använder någon medicin mot social fobi? Är i valet och kvalet om jag själv ska börja med något, för det är allt bra jobbigt emellanåt :-) Imponerad att du klarar av ett sådant jobb du har också. Det ger hopp!

Svar: Tack så jättemycket, glad om jag kan inspirera. :-) När det gäller medicin så tar jag dagligen 150 mg Sertralin. Har inga planer på att sluta eller trappa ner i dagsläget, för jag tycker att det funkar bra. Diskutera med din läkare om medicin skulle kunna vara en bra lösning för dig och vilken du i så fall borde ha. Lycka till! :-)
The Worrying Kind

2013-11-03 @ 04:19:02
Robin

Jo tack. Folk man känt i flera år, som bara vänt en ryggen eller utnyttjat en. Klart man tröttat på folk i stort. Det gör jag med, för jag anser inte att jag förtjänar den här typen utav behandling.

Nej, absolut inte. Men det är svårt att hitta de som är vettig i huvudet (Kompis, som kärleksintresse).

Tack för omtanken i alla fall =)

Svar: Jag har också haft en del sådana människor i mitt liv...inget roligt alls. :-S
The Worrying Kind

2013-11-03 @ 10:59:43
URL: http://thegamingground.com/
Robin

Hur hanterade du det då? Isolerade du dig från omvärlden eller vad? :S

Svar: Nej, bara från de personerna. Men visst är jag rätt restriktiv med vem jag släpper inpå livet...fast jag vet inte om det främst beror på min sociala fobi eller på negativa erfarenheter.
The Worrying Kind

2013-11-04 @ 14:27:02
URL: http://thegamingground.com/
Robin

Ja, det är väl smartast att rulla på så vis i livet. Mjo, jag funkar så också. Jag är dock rätt trött på människor i stort.

Personligen så känner jag bara att ju mer självständig man kan bli, desto bättre. Troligen så rör det sig utav en kombo utav bägge, precis som i mitt fall.

Folk får dock bara en chans hos mig. Sedan är dörren stängd för evigt.

2013-11-05 @ 12:23:53
URL: http://thegamingground.com/

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback