Några rader om moms, nollåttor, plugg och queer

Oj, nu känns det som om det är jättelänge sedan jag bloggade sist! :O Det har hänt mycket sedan igår morse som jag vill berätta om.
 
Den andra och avslutande dagen på momskursen var bra. Lite mer avslappnad än den första dagen också. Folk började skämta lite mer och sådär. När lärarna gick igenom ett krångligt exempel om byggmoms var det en tjej som sa att "jamen, såna där tjänster utförs ju ofta svart och då blir det ju ingen moms". Inte riktigt det svar lärarna på momskursen ville höra. :P
 
 
En sak jag reagerade på men som jag inte kommenterade (under en kurs som bara varar två dagar hinner jag liksom inte bli så pass avslappnad att jag vågar yttra mig i klassrummet) var att det är 25 % moms på dansbandsspelningar - till skillnad från övriga spelningar som det är 6 % på. Detta förklarade lärarna med att besökare på dansbandsspelningar går dit för att dansa medan besökare på övriga spelningar går dit för att lyssna. Och då klassificeras det som helt olika sorters evenemang och får således olika momssatser. Och det var här någonstans jag ville flika in en kommentar. För på den tiden när jag sprang på dansbandsspelningar (för sisådär ett decennium sedan) gjorde jag det minsann aldrig för att dansa, jag gjorde det för att stå och hänga framme vid scenen - och för att klänga på sångaren efter spelningens slut. Vanligt hederligt konsertbeteende alltså. ;) Så varför skulle just detta momsas annorlunda än andra spelningar?! Vetskapen om denna skevhet gjorde mig mycket upprörd. Men jag sa inget. Dels vågade jag inte yttra mig i klassrummet - och dels misstänkte jag att folk nog skulle ha fått en lite märklig bild av mig om jag fällt en dylik kommentar. ;)
 
Back in the days. Inte för att jag brydde mig om momssatser på den tiden...men tydligen var det 25 % på entrén till detta evenemang. :P
 
Varenda gång som jag åkt iväg på kurs så har min vegetariska livsstil blivit ett samtalsämne vid lunchen. Men den här gången blev det faktiskt inte det. Bordsgrannarna bara konstaterade att "jaha, du tog det vegetariska" och sedan var det liksom inget mer med det. De frågade ingenting, krävde ingen lång utläggning om Varför Jag Inte Äter Kött. Det här gjorde mig väldigt förvånad, eftersom jag är van vid att alltid behöva förklara och försvara varför jag inte följer likätarnormen. Men jag tror faktiskt att denna omedelbara acceptans berodde på att de flesta av kursdeltagarna den här gången var från Stockholm (på andra kurser jag varit på har det varit folk från alla möjliga håll runtom i landet). Säga vad man vill om nollåttor, men liiite mer öppna för avvikelser är de faktiskt. :)
 
 
By the way så var hon som kommenterade det här med svartjobb inom byggbranschen väldigt lik Neptune till utseendet. Vilket förstås var himla trevligt. Satt inom mitt omedelbara synfält i klassrummet gjorde hon också. Vilket ytterligare ökade på trivselfaktorn. :)
 
Och apropå Pride-familjen så blev jag utbjuden på lunch av familjens överhuvud idag. Jag visste inte om det i förväg, hon bara messade och frågade om vi kunde ses om en och en halv timme så jag hann nästan inte ens bli nervös. Himla stirrig var jag förstås under själva lunchen, men hon var som vanligt väldigt snäll och trevlig och kom på saker att prata om. Så det kändes himla bra. Efteråt bombarderade såklart Ångestmonstret mig med negativa tankar och försökte övertyga mig om att jag gjort ett jättedåligt intryck och att den här tjejen tyckte att jag var jättetråkig och konstig och att hon drog en lättnadens suck när lunchen äntligen var över och hon slapp ifrån mig. Men jag vill verkligen inte tänka på det sättet, så jag sa åt Ångestmonstret att hålla käften och sedan försökte jag fokusera på eftermiddagens arbetsuppgifter.
 
 
Jag hade ju inte varit i Körsbärsdalen sedan i fredags, och det kändes verkligen jättelänge sedan. Massor av brådskande uppgifter tornade upp sig framför mig, inkorgen bågnade av olästa mejl och jag visste inte alls i vilken ände jag skulle börja. Men trots det har jag ändå känt mig ganska lugn idag. Inte alls sådär tickande-bomb-irriterad som i slutet av förra veckan. Jag antar att det beror på att mensen har gjort entré nu (den kom som en liten "namnsdagspresent" igår). Och på att jag varit iväg till Stockholm och fått lite andra intryck och kunnat "ladda batterierna" lite.
 
Antagningsbeskedet till vårterminen kom förresten idag, det hade ni väl alla full koll på? ;) Jävligt upprörd blev jag när jag läste det. Jag blev visserligen antagen till den enda kurs jag har tänkt gå - men jag blev inte antagen till nästan någon av de andra! :O Detta är verkligen helt sjukt, eftersom en av antagningsgrupperna till alla kurserna utom rockhistoriekursen baserades på högskolepoäng - och jag har maxresultat där (jag har så många poäng att alla inte ens räknas med i detta sammanhang). Och trots detta har jag blivit RESERVPLACERAD på kurs efter kurs efter kurs. Jag skyndade förstås genast in på sajten där antagningsstatistiken publiceras, och kunde ganska snabbt konstatera att ALLA som blivit antagna på sina högskolepoäng i likhet med mig haft maxresultat. Så vad fan har universiteten gjort, LOTTAT fram vilka som ska få gå kurserna eller?!? Jävligt upprörande. I praktiken har det väl egentligen ingen betydelse för mig, eftersom jag ändå bara tänkt läsa fortsättningskursen i japanska och tacka nej till alla andra kurser. Men på något sätt ville jag ändå ha den här möjligheten, att kunna tacka nej. För det känns så otroligt mycket bättre att aktivt kunna välja bort, än att själv vara den som blir bortvald.
 
 
Imorgon kväll ska jag göra någonting som känns både läskigt och roligt och spännande. Jag ska gå på lussevaka. Och inte vilken lussevaka som helst, utan en som anordnas av Pride-familjen. Jag är väldigt nervös, även om syrran ska med och även om jag vet att alla som kommer dit är otroligt snälla och fina människor. Men det blir nog bra. Lördagens queera nattklubb (som jag också är inbjuden till) kommer jag dock inte gå på. Där har man liksom passerat gränsen för situationer som The Worrying Kind kan bemästra. Det är alldeles tillräckligt med lussevaka...
 

Kommentarer
Felix

Har för mig att när det är fler sökande om samma plats, och de har samma poäng, så utgår de ifrån andra saker, typ högsta högskolepoäng, gymnasiebetyg o.s.v. Men går än så länge i gymnasiet, så har förmodligen fel i det jag säger!

Svar: Dessvärre har du nog rätt. Och mitt snittbetyg från gymnasiet ligger strax över VG, eftersom många av lärarna inte ansåg sig kunna ge MVG åt en person som visserligen skrev jättebra på proven men som aldrig öppnade munnen i klassrummet. :(
The Worrying Kind

2013-12-11 @ 21:08:48

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback