Kognitiv beteendeterapi

Jag fick en kommentar till ett tidigare inlägg för en stund sen som jag tänkte svara på...Ja, jag har gått i KBT (kognitiv beteendeterapi). Jag gick där i lite över ett år, när jag var 18-19 år. Och nu står jag i kö för att få börja igen.

Märkligt att de drog tillbaka erbjudandet om KBT i ditt fall. :S I allmänhet anses ju KBT vara den mest effektiva terapiformen vid social fobi. Vilka var det som kom med erbjudandet? Finns det ingen annanstans dit du kan vända dig? Ungdomsmottagningen, vuxenpsyk, din vårdcentral...

Jag tycker det är lite svårt att sammanfatta vad KBT är, men det finns massor av information om det på nätet, bland annat här. Det jag kommer ihåg från när jag gick i KBT var att vi (terapeuten och jag) vände och vred på mina tankar och känslor och kom underfund med hur de var kopplade till varandra. Jag lärde mig att upptäcka mina negativa automatiska tankar och de tankefällor jag oftast fastnade i. Och så fick jag hemläxor, och gjorde en del övningar tillsammans med terapeuten; bland annat gick vi ut och fikade tillsammans, något som jag tyckte var extremt jobbigt på den tiden.

Under mitt terapiår lärde jag mig att betala själv i affärer (tidigare hade jag alltid bett någon annan att göra det åt mig), fick lättare för att ringa och besvara telefonsamtal, åka buss, gå ut och fika med mera. Kort sagt, jag fick öva mig på att möta mina rädslor. Och det är jäkligt nyttigt och utvecklande. Efter ett år flyttade jag hemifrån och började plugga på högskolan. :thumbup:


Kommentarer
jossie

tack för att du svara (:

asså, jag började komvux i augusti detta året och det blev för mycket för mig. det slutade med att jag fick gå till akuten efter att ha varit i skolan i bara två dagar. jag fick panikångest och jag mådde verkligen jättedåligt. en sköterska på akuten sa att dom hade en tjej som va på utbildning just nu men som skulle komma tillbaka efter några dagar och hon behövde någon som ville testa kbt. och jag sa ja direkt. efter några dagar ringde dom mig igen och fråga om jag gick på antidepp, jag har gjort de förut men gjorde inte de då, så sa dom att dom inte kunde hjälpa mig om jag inte gjorde det.

efter ett tag gick jag till vårdcentralen och fick antidepp utskrivet men som också skulle hjälpa mot ångesten jag har, och dom skicka remisser till öppenpsyk. sedan ringde en syo dit åt mig och dom sa att dom inte ens hade fått några remisser. så hon har ringt och tjatat lite på dom men jag har fortfarande inte fått något svar.

jag har dåliga erfarenheter av vården sen tidigare men folk sa till mig att de kommer funka den här gången, och nu visade de sig att de inte gjorde de nu heller .. jag vill ju bli bra.sorry om de blev lite långt nu, men har ingen erfarenhet av att någon tagit mig på allvar tidigare.

2011-10-26 @ 12:26:23
URL: http://psykotiskaoljud.blogg.se/
The Worrying Kind

jossie: Att du skulle vara tvungen att gå på antidepp för att få terapi är ju bara bullshit. Jag gick i KBT i typ 4-5 månader innan jag började med Zoloft. Och det gick hur bra som helst. Sen är det klart att pillren underlättar vid exponeringsövningar etc, men de är absolut inget måste.

2011-10-26 @ 13:02:04
URL: http://theworryingkind.webblogg.se/
GeishaQ

Jossie: Konstigt att de menade att du skulle behöva medicinera. För min erfarenhet är att de helst ser att du inte gör det under KBT-behandling. Det KAN givetvis kombineras, men då får man inte klarhet i om det är piller eller KBT som hjälper vilket anses negativt på de platser jag varit på. Då förlitar sig nämligen inte patienten på KBT:n i sig själv.Jag har gått KBT i tre omgångar, alla utan medicin enligt rekommendation. Däremot vet jag att andra psykologer (som inte sysslar med KBT) gärna ser att samtalsterapi kombineras med medicinering.

2011-10-26 @ 21:51:40
URL: http://geishaq.blogspot.com

Tänker du skriva en kommentar?

Vad gullig du är! Jag blir jätteglad när jag får trevliga kommentarer.

Observera att alla kommentarer granskas innan publicering. Olämpliga kommentarer, såsom mobbning och spam, kommer inte att publiceras.Namn:
Kom ihåg mig?
E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback